Dovydas Neverauskas: esu pasirengęs

Dovydas Neverauskas: esu pasirengęs

Trejus metus Jungtinėse Amerikos Valstijose Pitsbergo „Pirates“ ekipos beisbolo pasaulyje praleidęs lietuvis Dovydas Neverauskas ruošiasi svarbiausiems išbandymams. Po šio sezono 20-metis buvęs sostinės beisbolo klubo „Vilnius“ auklėtinis gali praverti duris ir į pasaulinio beisbolo Meką - „Major League Baseball“ (MLB) lygą.

Antradienį sostinės „Sportimos“ universalioje arenoje įrengtose „Vilniaus“ beisbolo klubo treniruočių patalpose vykusioje spaudos konferencijoje dalyvavęs D.Neverausko tėtis Virmidas žurnalistams trumpai pristatė 2012 m. sezoną. „Pernai sezoną Dovydas pradėjo „Gulf Coast League“ (GCL) lygoje žaidusioje „Pirates“ antrinėje komandoje, o užbaigė aukštesnėje - „Single A“ lygoje „State Coledge Spikes“ komandoje. Dovydas demonstravo aukštą kamuoliuko metimo greitį, praėjusiame sezone jo mestas kamuoliukas skriejo 97 mylių per valandą greičiu (apie 156 kilometrai per valandą), o tai jau atitinka MLB žaidimo lygį. Tiesa, jam dar trūksta metimo kontrolės ir patirties. Apskritai po sezono beisbolo apžvalgininkai Dovydą įtraukė tarp penkių geriausių jaunų (iki 19 metų) komandos metikų. Toks pripažinimas mums teikia daug vilčių, kad šiais metais pavyks žengti dar vieną kitą žingsnį aukštyn“, - samprotavo V.Neverauskas.

2009 m. su Pitsbergo „Pirates“ komanda 7-erių metų trukmės sutartį sudaręs D.Neverauskas į JAV išvyksta vasario 24 dieną. „Priklausomai nuo trenerių ir nuo Dovydo agento, jis gali būti perkeltas ir į dar aukštesnę lygą. Šis sezonas dar svarbus ir tuo, kad tai bus penktieji sutarties metai ir jų pabaigoje „Pirates“ turi apsispręsti - ar apsaugoti Dovydą nuo kitų klubų, ar palikti jį neapsaugotą. Jei klubas suteiks jam apriboto agento statusą, tai ne tik apsaugotų jį nuo perėjimo į kitą klubą, bet ir suteiktų MLB lygio žaidėjo statusą. O jei „Piratai“ to nepadarys, tada, galimas variantas, Dovydas atsidurs kitos MLB ekipos gretose“, - aiškino V.Neverauskas.

- Dovydai, kaip pats vertini praėjusį sezoną? - „Sporto gyvenimas“ paklausė D.Neverausko.

- Jis tikrai buvo neblogas. Pirmą kartą „Pirates“ organizacijos istorijoje tapome GCL lygos nugalėtojais, kiek žinau, manęs Amerikoje jau laukia specialus čempionų žiedas. Sėkmingai žaidžiau ir aukštesnėje lygoje. O svarbiausia, kad pavyko išvengti traumų ir kokių nors rimtesnių sveikatos problemų, nors varžybų ir treniruočių krūvis buvo labai didelis.

- Vis dėlto nors pernai išmėginai jėgas aukštesnėje lygoje, bet nuo aukščiausios - MLB - dar skiria bent trys pakopos.

- Viena iš priežasčių, kodėl „Piratai“ neskuba perkelti aukščiau jaunų žaidėjų, ta, kad jie yra praradę daug talentų. „Rookie“ lygos mačai vyksta Floridoje, ten yra ir pagrindinė „Piratų“ bazė. O bazėje vyrauja griežta tvarka, yra numatytas konkretus laikas, kada reikia keltis, laikas, kada reikia eiti miegoti, dieną kas pusvalandį reikia atlikti specialią registraciją. Jokių išvykų, pasilinksminimų, nieko panašaus. Aukštesnėse lygose kontrolės daug mažiau, o štai pagundų - gerokai daugiau. Ir ne kiekvienam jaunuoliui pavyksta susidoroti su šia atsakomybe. Labai lengvai galima nuslysti į dugną, tad klubo atstovai labai atidžiai stebi perspektyvius beisbolininkus. Jiems svarbu ne tik kaip tu žaidi aikštėje, bet ir tai, kaip elgiesi už jos ribų. Prieš perkeldami į aukštesnę lygą, jie nori įsitikinti, kad sportininkas jau yra pasiruošęs, taip sakant, savarankiškam gyvenimui.

- O ką pats jauti, ar esi pasiruošęs?

- Aš Amerikoje gyvenu nuo 16 metų. Iš pradžių man tikrai reikėjo įgyti ir žaidimo, ir gyvenimo patirties. Galima sakyti, kad tuos trejus metus klubas mane kryptingai tam ruošė, kad žengdamas profesionalaus beisbolininko keliu nepridaryčiau jaunatviškų nesąmonių. Aš pats manau, kad esu jau pasirengęs naujiems iššūkiams.

- Ne paslaptis, kad didžiajame beisbole sukasi labai rimti pinigai. O ar užtenka pragyvenimui žaidžiant žemesnėse lygose?

- Tikrai užtenka. Gaunu dienpinigių, apie 1000 JAV dolerių (2560 litų) per mėnesį, aukštesnėse lygose dienpinigiai šiek tiek didesni. Be to, apmokamos kelionės, pragyvenimas nieko nekainuoja, tad pinigų užtenka. Už žaidimą išvykose gauni dar papildomai pinigų. Na, o MLB lygyje sutartys kitokios. Pati mažiausia - naujoko alga - nuo 485 tūkst. JAV dolerių (1,24 mln. dolerių) per metus. Tiesa, jau reikia pačiam rūpintis pragyvenimu.

- Koks treniruočių ir varžybų krūvis?

- Ryte viena treniruotė, o po pietų dažniausiai būna rungtynės. Dabar, kai ruošimės sezonui, tikriausiai bus po dvi treniruotes per dieną, galbūt reikės derinti jas su mačais. Aišku, metikui krūviai kiek mažesni, nes negali kiekvieną dieną dalyvauti rungtynėse. Bet net jei ir pats nedalyvauji, privalai jas žiūrėti. Ir ne šiaip žiūrėti, o atlikti tam tikras trenerių paskirtas užduotis, užrašyti metimo greičius ir panašiai.

- Kokie darbai paties laukia Amerikoje?

- Šiuo metu „Piratų“ bazėje sezonui ruošiasi pagrindinė komanda. Apskritai pavasarį ten suvažiuoja visų komandų treneriai ir dėlioja būsimo sezono akcentus. Kviečiasi žaidėjus, žiūri, ką jie sugeba, o paskui paskirsto į skirtingose lygose žaidžiančias komandas. Tad tolesnis mano likimas paaiškės per artimiausius kelis mėnesius. Apskritai šie metai bus labai svarbūs. Jei „Piratai“ nuspręs neapsaugoti mano sutarties, ją gali perpirkti bet kuris kitas Amerikos beisbolo klubas. Mano agento žiniomis, norinčių tai padaryti tikrai netrūksta.

- Ar pats labiau norėtum likti „Piratuose“, ar tęsti karjerą kitame klube?

- Kol kas dar negaliu pasakyti. Man patinka šiame klube, bet mano pagrindinis tikslas - pasiekti „Major“ lygą. Iš tiesų kaip ir nėra svarbu, ar aš tai padarysiu šiame, ar kitame klube. Taip, nuo MLB mane pernai skyrė trys laipteliai, bet nebūtina nuosekliai pereiti kiekvieną pakopą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder