Dėl tvirto kūno atveria pinigines

Dėl tvirto kūno atveria pinigines

"Slides žiemai pradėk ruošti vasarą, o tvirtą kūną vasarai - žiemą", - taip sako Klaipėdos fitneso (kūno rengybos) treneriai, kuriems šaltasis žiemos sezonas - pats darbymetis. Pastebima, kad pastaraisiais metais Lietuvoje itin populiarėja asmeniniai fitneso treneriai, kurie žmonėms tampa ne tik sporto žinovais, bet ir puikiais pašnekovais, draugais, šeimos reikalų patarėjais ar net psichologais. Jų paslaugomis vis dažniau susivilioja ne tik sportu besidomintys asmenys, bet ir žinomi verslininkai, muzikantai bei šou verslo atstovai.

Įtakingi ir turtingi Lietuvos žmonės už asmeninio trenerio treniruotes ir patarimus nepagaili kelių šimtų ar net tūkstančių litų.

Atakuoja skambučiais

Tuo įsitikino kurį laiką sostinėje gyvenantis 28-erių klaipėdietis Dalius Šmaižys.

Vilniaus pedagoginiame universitete sporto magistro laipsnį įgijęs ir nuolat įvairiuose sporto praktikos, mitybos, reabilitacinės kūno kultūros, kineziterapijos seminaruose besilankantis vaikinas pastebi, jog vis dažniau asmeninių treniruočių ir mitybos programų prašo ne tik klube besitreniruojantys, bet ir atsitiktiniai žmonės.

"Sulaukiu nepažįstamų žmonių skambučių, žinučių į socialinius interneto puslapius, kurie prašo asmeninių konsultacijų. Nori, kad sudaryčiau treniruočių, mitybos programas. Pastebiu, kad vis daugiau žmonių siekia ne tik tobulinti savo kūno linijas, bet ir kreipiasi dėl įvairių sveikatos sutrikimų, stuburo išvaržų, mažo sąnarių bei raumenų paslankumo, nuolatinio sėdimo darbo sukeliamų problemų, sumažėjusio darbingumo. Neretai žmonės kreipiasi su gydytojo rekomendacija. Taip pat populiarus pasiruošimas aktyviai fizinei veiklai: slidinėjimui, kopimui į kalnus, maratonui ir kt. Esu treniravęs bei dabar treniruoju ir daug Lietuvoje žinomų žmonių, kuriuos nuolat matome televizijos ekranuose, tačiau dėl jų asmeninio privatumo nenorėčiau atskleisti pavardžių", - kalbėjo jau šešerius metus įvairiuose Vilniaus sporto klubuose asmeniniu treneriu dirbantis sportiško sudėjimo D. Šmaižys.

Ypač aktyviai sportuojantis vaikinas pats anksčiau dalyvavo varžybose - yra iškovojęs Lietuvos jėgos dvikovės vicečempiono titulą. D. Šmaižys didžiąją dalį žinių sportu besidomintiems žmonėms perteikia ne tik iš sporto literatūros, bet ir asmeninės praktikos.

TRŪKSTA MOTYVACIJOS. Z. Satkauskaitė, kuri fitneso ir kultūrizmo varžybose yra įsitvirtinusi tarp Europos elito, pastebi, jog lietuviai be trenerio paraginimų treniruotis pritingi. "Kai paragini ir paskatini, tuomet motyvacija visai kita", - pastebi mergina.


"Seminarai, užsienio žurnalų, mokslinės sporto literatūros paieška knygynuose - tai mano kasdienybė. Norint išlikti profesionaliam ir įdomiam, reikia žinoti naujausias sporto technologijas, metodiką. Šiuolaikinis sportas, kūno rengyba turi žengti koja kojon su šia diena, būti labiau individualizuota ir pritaikyta žmogaus poreikiams. Klasikinė mankšta jau atgyveno. Šių dienų žmogui reikia plataus profilio užsiėmimų, plečiančių akiratį bei stiprinančių kūną. Vien kilnoti svarmenis jau nebepakanka. Be to, daugeliui tai tampa monotoniška, tad nuolat reikia ieškoti naujų užsiėmimo formų, svarbu sudominti žmogų, kad jis sportuotų motyvuotai, o ne per prievartą. Šiuolaikinėje individualistų, skubančioje visuomenėje sportas - puiki proga aktyviai pajudėti bei išlieti susikaupusias emocijas, stresą", - įsitikinęs D. Šmaižys.

Be trenerio - pritingi

Asmeninių treniruočių svarbą ir populiarumą pastebi ir "Herkaus" sporto klube trenere dirbanti Zita Satkauskaitė.

"Anksčiau žmonės į šiuos reikalus žvelgdavo santūriau, o dabar dėl rezultatų nepagaili investuoti ir pinigų. Lietuviai patys treniruotis šiek tiek pritingi, o kai prižiūri, kad kiekvieną pratimą atliktų taisyklingai ir negailint jėgų, tuomet rezultatai - akivaizdūs. Be abejo, reikia šiek tiek derinti ir mitybą", - sakė 23 metų sporto specialistė, kurios iškovotų trofėjų kolekcija išties įspūdinga: mergina po du kartus yra tapusi pasaulio ir Europos fitneso bei kultūrizmo prizininke, taip pat yra daugkartinė jėgos dvikovės rekordininkė. Ji pritūpė su 172 kg sveriančia štanga ir nuo krūtinės atkėlė net 100 kg. Tokiais rezultatais toli gražu negali pasigirti net kelerius metus šiuo sportu užsiimantys vyrai.

Z. Satkauskaitė pastebi, kad klientai, kurie užmoka pinigus už individualias treniruotes, sportuoja su daug didesniu užsidegimu.

"Jie yra labiau motyvuoti ir žino savo tikslą. Su tokiais žmonėmis dirbti - vienas malonumas. Tuomet žinau, kad mūsų abiejų tikslas - atiduoti visas jėgas, kad žmogus, pažiūrėjęs į veidrodį, matytų teigiamą rezultatą, tiesiog sau patiktų. Per mano praktiką buvo moteris, kuri per kelis mėnesius atsikratė net 16 nereikalingų kilogramų riebalų", - pasidžiaugė tvirto sudėjimo sporto specialistė, kuri Klaipėdos universitete studijuoja Kūno kultūros ir sporto pedagogiką.

Jaunimas - paliegęs

Pasak 45 metų "Apelsino" sporto klubo vyr. trenerio Arvydo Mišeikio, prieš kelerius metus žmonėms teko įrodinėti asmeninių treniruočių svarbą, tačiau dabar to daryti jau nebereikia - patys supranta sveikatos ir geros savijautos reikšmę.

"Juk daug geriau, kai pataria ir paslaugą suteikia tikri specialistai. Juk, kai žmogui skaudą dantį, jis gi nepuola ieškoti informacijos internete, kaip jį ištraukti, arba, kai suskausta pilvą, pats nesiryžta operuotis apendicito. Kiekvienas turime dirbti savo darbą", - kalbėjo sporto specialistas.

A. Mišeikis per savo sportinę karjerą yra tapęs Lietuvos ir Europos kultūrizmo čempionu, o kartu su žmona Roberta (taip pat dirba fitneso trenere) yra iškovojęs ir pasaulio porų prizininkų laurus. Be to, jau pats spėjo išugdyti Lietuvos ir Europos jaunimo prizininkų.

"Visi žmonės nori ilgai gyventi, tačiau ar tikrai jie bus laimingi būdami seni ir ligoti? Savo kūnu reikia rūpintis visą gyvenimą. Man darosi baugu, kuomet į sporto klubą atėję paaugliai nesugeba prisitraukti prie skersinio, vos pajuda, fizinė būklė tragiška. Argi normalu, kad 13-15 metų jaunuoliai jau pasižymi trečio laipsnio nutukimu. Kartais tėvų per didelė meilė ir lepinimas bandelėmis bei saldumynais padaro ne naudą, o didelę žalą. Neretai man tenka įtikinėti ir tėvus, kad jų vaikams būtina derinti mitybą bei dažniau užsukti į sporto salę", - teigė A. Mišeikis.


Jis prisiminė ir atvejį, kuomet viena jo treniruojama moteriškė per tris mėnesius atsikratė net 25 kg kūno svorio.

"Kuomet ji nesportavo, skundėsi padidėjusiu kraujospūdžiu, varstė medikų kabinetų duris, kas mėnesį iš vaistinės vaistus pirkdavo maišais. Po trijų mėnesių sporto sveikata pagerėjo, tapo kur kas žvalesnė ir energingesnė. Vėliau net juokėsi, kad sirgti buvo tikra prabanga, kadangi vaistams išleisdavo šimtus ar net tūkstančius litų. Tai dar kartą įrodo, kad sportas - tai jaunystės ir sveikatos šaltinis", - pasakojo A. Mišeikis, kuris sporto konsultacijų ne kartą teikė atlikėjui Simonui Donskovui, "Pikaso", "Junior" grupių nariams bei kitiems žinomiems žmonėms.

TRENIRUOJA ĮŽYMYBES. Asmeninis treneris D. Šmaižys pastebi, jog kai nuoširdžiai atlieki savo darbą, tuomet turtingi Lietuvos žmonės už treniruotes ir patarimus nepagaili kelių šimtų ar net tūkstančių litų.

Per dieną - po 10 klientų

Kai kurie Klaipėdos kūno rengybos treneriai per dieną praveda po penkias ar net dešimt individualių treniruočių. Vienos treniruotės, kuri trunka maždaug valandą, kaina svyruoja nuo 40 iki 100 litų.

"Kiek man teko lankytis ir domėtis kitose šalyse, užsienyje kvalifikuoti sporto specialistai - paklausūs ir geriau apmokami, nei Lietuvoje: Rusijoje asmeninio trenerio valanda konsultacijų kainuoja nuo 100 iki 150 dolerių, Italijoje - nuo 40 eurų, Amerikoje sumos prasideda nuo 50 JAV dolerių. Žmonės visame pasaulyje naudojasi tokiomis paslaugomis, tai toli gražu nėra jokia naujiena", - pabrėžė treneris D. Šmaižys.

"Trūksta kvalifikuotų trenerių"

Genovaitė AVIŽONIENĖ, Klaipėdos universiteto Kūno kultūros katedros docentė

Treniruočių procesas - sudėtingas reiškinys. Sveikatingumo sporto klubuose dirbantiems treneriams nėra taip paprasta parinkti optimalų fizinį krūvį, asmenims, atėjusiems į klubą ir norintiems stiprinti savo fizines galias, patobulinti savo kūno formas, ar turintiems kitų tikslų.

Prieš rašydamas treniruočių programą, treneris turėtų išsiaiškinti žmogaus fizinį pajėgumą, atlikti testus, pamatuoti pulsą, kraujospūdį. Reikia atsižvelgti į esamą organizmo fizinę būklę, fizinį pasirengimą, amžių, lytį. Juk kiekvienas žmogus individualus - vienam asmeniui tas pats skiriamas fizinis krūvis gali būti per mažas, kitam - per didelis. Negalima sudaryti vienodų, šabloninių treniruočių programų. Todėl asmenys prieš rinkdamiesi sporto klubą ir trenerį turėtų atsižvelgti, ar bus nustatinėjama ir kokiais būdais bus nustatoma jo fizinė būklė, jo fizinis pasirengimas, ar šiame procese dalyvaus medikas.~Klubuose treneriams turėtų talkinti medikai.
Sporto klubuose turėtų dirbti tik kvalifikuoti treneriai, tačiau pasitaiko atvejų, kai dirba sporto mokslo išsilavinimo neturintys asmenys. Tuo įsitikinau, kai vienas studentas, rašęs diplominį darbą "Sveikatingumo paslaugų pasiūla Klaipėdos miesto sveikatingumo sporto klubuose" nustatė, kad tik 50 procentų sporto klubuose dirbančių trenerių turi aukštąjį išsilavinimą. Klubų vadovai, siekdami klubo populiarumo, turėtų skatinti trenerius kelti savo kvalifikaciją mokymuose, stažuotėse. Jei sporto klube dirba ir žmonėms teikia sveikatingumo paslaugas išsilavinę, gerai savo darbą išmanantys ir nuolat moksliniuose seminaruose besitobulinantys treneriai, tai sveikintinas dalykas. Sportas - tai sveikatos ir gyvybės eliksyras, tačiau nesilaikant treniruočių planavimo principų, netaikant metodų ir priemonių įvairovės galima ir pakenkti žmogaus organizmui.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder