Dėl sporto apmokestinimo - naujos aistros

Dėl sporto apmokestinimo - naujos aistros

Valdžios užmojai nuo ateinančių metų sausio 1 dienos pradėti rinkti mokesčius už sporto būrelius biudžetinėse Klaipėdos sporto įstaigose supriešino sporto visuomenę - vieni kategoriškai pasisako prieš, kiti  nori, jog šis projektas virstų realybe. Tarp kai kurių trenerių net pasipylė žodžių karas.

Kuomet visuomeninės Klaipėdos sporto tarybos posėdžio metu miesto savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistas Ignas Pocius prabilo, jog minimalūs mokesčiai padėtų sukontroliuoti trenerius, t. y. leistų matyti realų jų darbo krūvį, Klaipėdos badmintono treneris Antanas Narvilas pažėrė daug kritikos žodžių.

"Ignai, kalbi nesąmones, negaliu klausytis. Jei treneris turi tik trijų ar penkių vaikų grupę, tuomet jis negali vadintis treneriu. Tokius trenerius reikia vyti lauk. Atleiskime porą tokių trenerių ir sukontroliuosime padėtį, o neatbaidykime vaikų nuo sporto papildomais mokesčiais", - rėžė A. Narvilas.

Prieš sporto būrelių apmokestinimą buvo ir Klaipėdos universiteto sporto klubo pirmininkė Genovaitė Avižonienė.

"Mes kertame šaką, ant kurios patys sėdime. Juk vaikų, moksleivių fizinis pajėgumas, sveikata prastėja, fizinis aktyvumas - mažėja. Tą atskleidžia moksliniai tyrimai. Negi mes norime, kad sportuojančiųjų skaičius dar sumažėtų? Juk šiuo ekonominiu sunkmečiu ne visi tėveliai gali sau leisti mokėti papildomus mokesčius. Sportas - tai investicija į ateitį, į mūsų sveikatą, mažesnės išlaidos gydymui ir panašiai. Kaipgi jūs nesuprantate?" - klausė G. Avižonienė.  

Atsidurs gatvėje?

Tuo metu daugkartinių pasaulio ir Europos čempionų "Žuvėdros" ekipos treneris Romaldas Idzelevičius pabrėžė daug kam žinomus faktus, kad daugelio sporto šakų treneriai ir taip jau renka mokesčius už sporto būrelius.

"Ir mes taip darome, ir kiti treneriai. Juk galėtume rinkti pinigus oficialiai, koks gi skirtumas? Pastebėjome, kad kai yra mokami pinigai, tuomet vaikai ir labiau stengiasi, dažniau ateina į treniruotes, o ne laksto kas mėnesį iš vieno būrelio į kitą. Valdžios projekte nustatyti mokesčiai (10-25 litai pagal atskiras sporto šakas. - Aut. past.) galėtų būti ir didesni. Juk visi tie pinigai atiteks tai pačiai sporto šakai, ne kam kitam", - teigė šokių specialistas.

Tačiau, pasak laisvųjų imtynių trenerio Sergejaus Kasimovo bei bokso trenerio Eugenijaus Vaitkaus, šokius lanko labiau turtingų šeimų vaikai, o į boksą ar imtynes turtinguosius privilioti sunkiau.

"Tai sporto šakos, kurios reikalauja daug darbo, pastangų. Pamėginkite sudominti išlepusius turtingųjų vaikus. Jei neturtingiesiems įvesime papildomus mokesčius, jie atsidurs gatvėje ir ten gali išlieti savo susikaupusią energiją", - įsitikinę jie.

Tiesa, pagal pirminį projektą numatyta, jog nuo mokesčio būtų atleidžiami socialiai remtinų šeimų vaikai, globos namų auklėtiniai ir sporto šakų nacionalinių rinktinių nariai.
Surinktos lėšos būtų naudojamos sporto inventoriui, aprangai įsigyti bei vasaros užimtumo stovykloms organizuoti.

Planuojamos sumos

Vakar "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad biudžetinių sporto įstaigų sporto būrelių mokesčiams jau pritarta miesto Tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų bei Socialinių reikalų posėdžiuose. Rytoj Tarybos posėdyje planuojama priimti lemiamą verdiktą.

Iš viso biudžetinėse sporto įstaigose sporto būrelius lanko 3 832 klaipėdiečiai. Įvedus mokesčius planuojama surinkti suma - 46 500 Lt.

Mažiausią, 10 Lt, mokestį ketinama rinkti iš irkluotojų, dviračių sporto, imtynininkų (laisvųjų, graikų romėnų ir savigynos imtynės), bokso, sunkiosios atletikos, lengvosios atletikos, orientavimosi sporto, šachmatų, šaškių, tinklinio, rankinio, regbio ir futbolo atstovų.

15 Lt mokestį tektų atseikėti dziudo, tekvondo, badmintono, sportinių šokių ir stalo teniso treniruotes lankantiems klaipėdiečiams.

Daugiausiai - 25 Lt - tektų mokėti krepšinio ir plaukimo treniruotes lankantiems jauniesiems sportininkams.

Kitų miestų pavyzdžiai

I. Pocius pabrėžė, kad kituose didžiuosiuose šalies miestuose mokestis buvo įvestas gerokai anksčiau. Jis siekia 10-40 Lt, kai kuriais atvejais - ir daugiau.

"Tokia tvarka yra ne tik Vilniuje, bet ir Panevėžyje, kuris jaunių žaidynėse aplenkė Klaipėdą. Gal tai patvirtina, kad jų modelis yra tinkamesnis? Kaip jūs paaiškintumėte tai?" - argumentų rado ir I. Pocius.   

Apie sporto būrelių mokesčių įvedimą nekart teigiamai yra pasisakęs ir buvęs Visuomeninės sporto tarybos pirmininkas Saulius Budinas.

"Laikas prieiti prie šių mokesčių ir Klaipėdai. Juk visi moka už muzikos ar šokių būrelius, kodėl su sportu turėtų būti kitaip?" - klausė jis.

Vakar minėtos sporto tarybos posėdyje buvo pasiūlyta ir kita alternatyva - į sportą labiau įtraukti verslo struktūras. Anot trenerių, miesto valdžia turėtų rasti būdų, kaip įpareigoti stambias miesto įmones remti sportininkus.

Visgi po ilgų diskusijų ir balsavimo 12 Klaipėdos visuomeninės sporto tarybos narių pasisakė už sporto būrelių apmokestinimą. Tiesa, pabrėžta,  kad būtina koreguoti pirminį projektą detaliai įrašant lėšų surinkimo ir panaudojimo būdus.

8 nariai buvo kategoriškai prieš naują mokestį, dar keli susilaikė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder