Čempionė sezoną atidarys Brazilijoje

Čempionė sezoną atidarys Brazilijoje

Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės rinktinė išvyko į Rio de Žaneirą. Šiame Brazilijos mieste vyks pasaulio taurės varžybų antrasis etapas. Laurai Asadauskaitei-Zadneprovskienei tai bus pirmas startas po Londono olimpinių žaidynių, kuriose ji tapo čempione. Būtent Rio de Žaneire bus surengta 2016 metų olimpiada.

Užtektų ir dešimtuko

Daugeliui Lietuvos penkiakovininkų sezonas prasidėjo anksčiau. Vasario pradžioje keli mūsų šalies sportininkai dalyvavo Vengrijos uždarų patalpų čempionate. JAV vykusiame pirmajame taurės etape startavo tik Justinas Kinderis, jis užėmė 24 vietą. Brazilijoje Lietuvos delegacija bus gausesnė. Antrajame taurės etape startuos L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė, Lina Batulevičiūtė, J. Kinderis ir Paulius Aleksandravičius.

Rugpjūčio 12 d. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pasipuošė olimpiniu auksu Londone. Nuo to laiko 29 metų sportininkė varžybose nedalyvavo. Pasak jos vyro ir trenerio, Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos viceprezidento Andrejaus Zadneprovskio, olimpinė čempionė neleido laiko veltui: „Dabar Laura yra optimalios, nors galbūt ir ne pačios geriausios formos. Šiemet pagrindiniai tikslai bus Europos ir pasaulio čempionatai. Taurės etapai bus treniruočių pobūdžio patikrinimas. Pažiūrėsime, kaip atrodo ji pati ir varžovės. Nuo visų pagerbimų praėjo nemažai laiko, žiemą Laura neblogai padirbėjo. Kaip ji pati sako, bus neblogas startas, jei Brazilijoje ji bus dešimtuke“.

Bazė nebus olimpinė

Simboliška, kad čempionė grįš į varžybas būtent kitų olimpinių žaidynių sostinėje. A. Zadneprovskis to nesureikšmina. „Startuosime ne toje vietoje, kur bus olimpiada, o dabartinėje brazilų bazėje. Pamatysime olimpinių žaidynių miestą, tačiau Brazilijoje etapai dabar vyksta kiekvienais metais, todėl mums tai nebus nauja vieta. Ir pernai, ir užpernai startavome toje bazėje. Olimpiada vyks kitoje bazėje“, - pasakojo A. Zadneprovskis.

Būdamas sportininku, jis iškovojo olimpinius sidabro ir bronzos medalius. Kelionės į Rio de Žaneirą A. Zadneprovskis nevadina olimpine žvalgyba: „Dabar penkiakovės strategija yra tokia, kad penkios rungtys per penkias valandas įvyktų viename stadione. Brazilai to dar neturi. Jei turės, tai tik likus metams iki olimpiados. Pagal mūsų taisykles pasaulio taurės finalas prieš metus turi vykti būtent olimpinėje bazėje“.

Pokyčiai padėjo išlikti

Šiuolaikinės penkiakovės taisyklės nuolat keičiamos. Pokyčių netrūksta ir šiemet. Jojime anksčiau būdavo galima prieš kliūtį sustoti šešis kartus. Dabar po keturių nepavykusių mėginimų sportininko pasirodymas nutraukiamas. Vis dėlto svarbiausias pasikeitimas įvyko jungtinėje bėgimo ir šaudymo rungtyje. „Bus ne trys ratai po kilometrą ir trys šaudymai, o keturi ratai po 800 metrų ir keturi šaudymai. Manau, kad didelės įtakos tai neturės, nors pažiūrėsime per varžybas. Laura turėtų susitvarkyti. Gal tai aktualiau kitiems mūsų sportininkams“, - svarstė A. Zadneprovskis.

Jo nuomone, pokyčiai yra reikalingi: „Ieškome variantų, kad viskas būtų aiškiau televizijos žiūrovams, sportas būtų dinamiškesnis. Kada nors pasikeitimai baigsis, bet šį olimpinį ciklą jų dar tikrai bus. Jei nebūtume padarę pakeitimų po 2008 metų Pekino olimpiados, kažin ar būtume išlikę olimpinėje programoje. Svarbų vaidmenį atliko tai, kad sujungėme šaudymą su bėgimu ir perėjome prie lazerinių ginklų. Naujovės padėjo mūsų sportui išlikti olimpinėje programoje“.

Kaip žinoma, vasarį Tarptautinio olimpinio komiteto Vykdomasis komitetas pasiūlė nuo 2020 metų iš programos išbraukti imtynes. Anksčiau būdavo kalbama, kad nukentės penkiakovė. A. Zadneprovskis yra ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos Vykdomojo komiteto narys. Jis atsakingas už ryšius su žiniasklaida.

„Mūsų prezidentas Klausas Šormanas (Klaus Schormann) sėkmingai užsiėmė lobizmu. Dar yra garbės prezidentas Monako princas Albertas, viceprezidentas Chuanas Antonijus Samarančas (Juan Antonio Samaranch) jaunesnysis. Yra žmonių, kurie turi gana didelį svorį, ir daugiausia jie užsiima šiuo darbu. Kaip matote, mūsų sportas nemiega ir nuolat ieško naujovių, laiko ranką ant pulso. Priskirti nuopelnų sau negaliu. Mano tikslas yra užsiimti sporto šakos populiarinimu“, - teigė A. Zadneprovskis.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder