Boksininkai mėgėjai artės prie profesionalų

Boksininkai mėgėjai artės prie profesionalų

Siekdama kuo ilgiau išlaikyti sportininkus mėgėjų bokse Tarptautinė bokso asociacija kuria savo profesionalų lygą. Taip pat planuojama nuo kitų metų mėgėjams nuimti šalmus ir pakeisti taškų skaičiavimo sistemą.

Neseniai iš Tarptautinės bokso asociacijos seminaro Pietų Korėjoje grįžęs teisėjas Kęstutis Bagdanavičius parsivežtas naujienas aptaria su Londono olimpinių žaidynių prizininku Evaldu Petrausku. Jau kitąmet mėgėjai galės varžytis naujai kuriamoje vadinamoje profesionalų lygoje. Čia sportininkų lauks ne trijų, kaip olimpiniame bokse, o 6–12 raundų kovos.

Iki šiol trejus metus Tarptautinė bokso asociacija vykdė pusiau profesionalias kovas, o kautis su skirtingų bokso organizacijų profesionalais mėgėjams buvo draudžiama.

„Jau dabar profesionalų bokse yra keturios bokso lygos, todėl mėgėjai, kurie baigia boksą, jie tiesiog išeina į tas lygas. AIBA nusprendė žengti tokį žingsnį ir įkurti savo profesionalų lygą, kad mėgėjai galėtų tęsti ir palaipsniui iš olimpinio bokso pereiti į profesionalų lygą“, – kalbėjo tarptautinės kategorijos teisėjas K. Bagdanavičius.

Londono olimpinėse žaidynėse į profesionalų ringą jau viliotas E. Petrauskas sako apie tai dar negalvojantis. Juolab, kad nuo šiol, jeigu norės, jis galės kovoti Tarptautinės bokso asociacijos profesionalų lygoje.

„Aš dar jaunas, man 20 metų. Visada galiu pereiti į profesionalų boksą, o kai 20 metų, visada yra perspektyvos Lietuvoje. Tai kam išvažiuoti?“ – kalbėjo Londono olimpinių žaidynių prizininkas.

Naujoje profesionalų lygoje kovosiantys boksininkai turės galimybę iškovoti ir olimpinius kelialapius. Jiems numatytos net 56 iš 286 vietų.

Pasak vienintelio iš Pabaltijo šalių Londono olimpinėse žaidynėse teisėjavusio K. Bagdanavičiaus, naujovės neaplenks ir olimpinio bokso formatu vykstančių varžybų.

„Projekte numatyta ir pasikeitimų. Keisis netgi mėgėjų taisyklės, kurios bus priartinamos prie profesionalų lygos, nes projektas yra didžiulis, pasaulyje susidomėjimas yra labai didelis. Ir teisėjai turėtų persikvalifikuoti. Pagal naują teisėjavimą bus netgi atsižvelgiama į techniką, į pranašumą, į atakų ir gynybos veiksmus, už tai bus suteikiami taškai. Olimpiadoje šito nebuvo. Gaila, kad mūsų boksininkai ar kitų šalių boksininkai boksuodamiesi tam tikrose vietose, žiūrovų akimis, buvo pranašesni, iniciatyvą rodė, tačiau taškai, suspaudyti teisėjų, truputį kitaip atsispindėjo monitoriuje. Taip pat planuoja suaugusiems vyrams ir moterims nuimti šalmus. Čia bus didelė naujovė“, – pasakojo teisėjas.

Naujosios bokso taisyklės turėtų įsigalioti nuo kitų metų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder