Baltijos šalių teniso princo renesansas

Baltijos šalių teniso princo renesansas

Tai turėjo būti istorija apie Ričardą Berankį. Apie 22-ejų Lietuvos tenisininką, išnaudojusį likimo jam suteiktą šansą, laimėjusį JAV, Floridos valstijoje, vykusias Teniso profesionalų asociacijos (ATP) „World Tour 250“ serijos turnyro „Delray Beach International Tennis Championships“ vyrų vienetų varžybas ir pakilusį į rekordines aukštumas pajėgiausių pasaulio tenisininkų reitinge.

Istorijos vingiai

Praėjusią savaitę vykusiame „Delray Beach“ turnyre R. Berankis suklupo atrankos varžybų paskutiniame, trečiajame, rate, tačiau pateko į pagrindines varžybas kaip vadinamasis „lucky looser“ (laimingas pralaimėjęs). Laisva vieta pagrindiniame turnyre atsirado 35-ajai pasaulio raketei ispanui Felisianui Lopesui (Feliciano Lopez) atsisakius dalyvauti varžybose. Kai sekasi - tai sekasi: jau pirmame pagrindinių varžybų etape iš kovos pasitraukė potencialus lietuvio varžovas ketvirtfinalyje - 22-oji pasaulio raketė japonas Kėjus Nišikoris (Kei Nishikori). R. Berankis pirmajame rate įveikė 121-ąją pasaulio raketę 33 metų vokietį Bjorną Fau (Bjorn Phau), o antrajame - 130-ąją pasaulio raketę 20-metį amerikietį Džeką Soką (Jack Sock).

Iš pirmo žvilgsnio problemų nežadėjo ir ketvirtfinalyje su R.Berankiu kovojęs prancūzas Eduaras Rožė-Vaselenas (Edouard Roger-Vasselin). Deja, 105-ąją vietą ATP reitinge užėmęs 29-erių prancūzas nutraukė pergalingą Lietuvos tenisininko žygį ir į šipulius sudaužė jo sėkmės istoriją. Kad tai nebuvo atsitiktinumas, E. Rožė-Vaselenas įrodė ir pusfinalyje, kai 6:4, 4:6, 6:4 palaužė pirmąją turnyro raketę amerikietį Džoną Isnerį (John Isner, ATP-16). Tačiau ši istorija ir ne apie antrąją jaunystę išgyvenantį Prancūzijos tenisininką. Jos herojus - charizmatiškasis latvis Ernestas Gulbis, praėjusį sekmadienį tapęs „Delray Beach“ teniso turnyro nugalėtoju.

Pergalės skonis

24-erių Latvijos tenisininkas padarė tai, kas nepavyko R. Berankiui. Buvusi 21-oji pasaulio raketė kovas „Delray Beach“ turnyre pradėjo nuo pirmojo atrankos varžybų etapo. Per 9 dienas E. Gulbis laimėjo 8 dvikovas iš eilės - 3 atrankos varžybose ir 5 pagrindiniame turnyre. Per tą laiką jis ATP reitinge iš kuklios 109-osios vietos šoktelėjo į 67-ąją. Savaime aišku, kad žmogui, kuris prieš kelerius metus beldėsi į pirmojo pajėgiausių pasaulio tenisininkų dvidešimtuko duris, dabartinė karjeros „aukštuma“ nėra svajonių išsipildymas. Vis dėlto, prisiminus, kad vos prieš pusmetį E.Gulbis dar balansavo antrojo šimtuko viduryje ir netgi svarstė apie profesionalo karjeros pabaigą, galima tik pasidžiaugti jo atgimimu.

„Esu tikrai labai laimingas, nes dėl šios pergalės teko labai sunkiai padirbėti, - po pergalės 7:6 (7-3), 6:3 finale prieš E. Rožė-Vaseleną pareiškė E.Gulbis. - Turnyras buvo sudėtingas, teko žaisti beveik kiekvieną dieną, tad dabar esu fiziškai išsekęs. Kita vertus, man šis turnyras labai patinka. Kodėl? Nes tai vienintelis turnyras pasaulyje, kuriame aš galiu pajusti pergalės skonį“.

Per savo neilgą, bet spalvingą karjerą originaliais pasisakymais ne kartą suspindėjęs E. Gulbis „Delray Beach“ nugalėtoju tapo ir 2010 m. Tiesa, Latvijos tenisininkas šiek tiek pasikuklino, nes pergalių skonį jam teko pajusti ir kituose ATP kategorijos turnyruose. Dar 2011 m. jis tapo Los Andžele vykstančio „Farmers Classic“ turnyro nugalėtoju. Tiesa, būtent po šios pergalės latvio karjera pasileido nuokalnėn. 2012 m. jis kovojo ne tik su varžovais, bet ir su traumomis bei ligomis. Metų pabaigoje E.Gulbis netgi nusileido į „Challenger“ turnyrų lygmenį, bet ir ten sėkmės recepto nesurado.

Nusprendęs daugiau dėmesio skirti pasirengimui 2013-ųjų sezonui, jis praleido Atvirąsias Australijos teniso pirmenybes. Kad tai buvo teisingas sprendimas, paaiškėjo jau vasario pradžioje, kai E. Gulbis Roterdame vykusiame ATP-500 serijos turnyre po atrankos varžybų pasiekė aštuntfinalį. Po savaitės Latvijos tenisininkas šį pasiekimą pakartojo Marselyje vykusiame ATP-250 serijos turnyre. Sėkmingą vasario mėnesį vainikavo pergalė „Delray Beach“ teniso turnyre. Ji E. Gulbiui leido po 7 mėn. pertraukos sugrįžti į pirmąjį pajėgiausių pasaulio tenisininkų šimtuką.

„Iš tiesų niekas nesitikėjo, kad man pavyks taip greitai sugrįžti į pajėgiausių pasaulio tenisininkų šimtuką, - samprotavo E. Gulbis. - Mano treneris prognozavo, kad į šimtuką galėčiau sugrįžti balandį. Tikiuosi, kad tai dar ne pabaiga. Norėčiau, kad ši pergalių serija tęstųsi ir toliau“.

Pokyčių metas

Nors prieš kelis mėnesius E. Gulbis murkdėsi šaltose antrojo ATP reitingo šimtuko gelmėse, net ir tada jam netrūko pasitikėjimo savo jėgomis. „Kai pamačiau, kokie tenisininkai dabar patenka į pirmą šimtuką, tiesą sakant, labai susinervinau. Ten yra vaikinai, kurių aš net nepažįstu, arba tokie, kurie, atsiprašant, su visa derama pagarba - net nežino, kaip reikia žaisti tenisą. Aš nesuprantu, kaip jie apskritai pateko į šimtuką. Neabejoju, kad esu daug geresnis už juos. Kaip matote, motyvacijos man netrūksta“, - pareiškė Latvijos teniso žvaigždė.

Bendraudamas su žurnalistais prieš Roterdamo teniso turnyrą E. Gulbis teigė, kad šiais metais planuoja įsiveržti į pajėgiausių pasaulio tenisininkų dvidešimtuką. Tuo metu 132-ąją poziciją ATP reitinge užėmęs latvis tvirtino, kad šį tikslą pasiekti padės pasikeitęs požiūris į gyvenimą. „Dabar aš neberūkau, negeriu ir nesilinksminu naktimis, o visą dėmesį skiriu treniruotėms. Manau, kad tai yra labai rimtos permainos“, - su šypsena kalbėjo E. Gulbis.

Istorijos apie Latvijos tenisininko naktinius žygdarbius jau senokai tapo legendomis. Prie to prisidėjo ir pats E. Gulbis, pokalbiuose su žurnalistais nevengęs kontroversiškų pasisakymų apie savo gyvenimo būdą. „Ką daro žmonės naktį išėję į miestą? Jie pasigeria. Eiti linksmintis ir negerti - aš to nesuprantu, - prieš kelerius metus viename interviu stebėjosi E. Gulbis. - Jei atėjai į naktinį klubą, kur muzika yra per garsi, visi prakaituoja, stumdosi ir geria, būdamas blaivus nepajusi jokio malonumo. Privalai išgerti, jei nori šioje sumaištyje įžvelgti bent ką nors teigiamo. Tiesa, man labiau patinka pasikvietus merginas su draugais gurkšnoti ramesnėje aplinkoje“.

Vis dėlto tenisininkas taip pat teigė varžybų metu apie alkoholį net negalvojantis. „Tai būtų paprasčiausiai kvaila. Jei jau aš pradėsiu gerti, tai gersiu iki ryto. Nesu iš tų žmonių, kurie atėję į barą išgeria keturis bokalus alaus ir eina namo. Jei linksmintis - tai linksmintis. Bet tik tada, kai kitą dieną neturiu jokio užsiėmimo, galiu iki soties išsimiegoti, vėliau - pabėgioti ir pan.“, - samprotavo E. Gulbis.

Klaidų mokykla

Profesionalaus tenisininko karjeros pradžioje dideliais žingsniais į viršūnę kopęs latvis pripažįsta, kad jaunystėje pridarė daug klaidų. „Būna, kad po gerai sužaisto turnyro gali savaitėlę pailsėti. Tą laiką galima praleisti treniruojantis, bėgiojant krosus ir pan. Arba galima nieko nedaryti. Aš rinkausi pastarąjį kelią - gėriau ir valgiau, ką tik norėjau, eidavau miegoti tada, kai pats to norėjau. Kai tau 17-a, toks pasirinkimas didesnės įtakos žaidimui neturi. Bet kai sulauki 22-ejų, pradedi jausti pasekmes. Ir imi vis prasčiau žaisti, - atviravo E. Gulbis. - Galiu pasakyti, kad per savo karjerą padariau daugybę klaidų. Bet noriu, kad visi suprastų, jog tai yra mano klaidos. Aš esu laimingas, kad galėjau iš jų pasimokyti“.

Turtingoje šeimoje gimęs ir finansinių nepriteklių niekada nejautęs E.Gulbis ne kartą teigė, kad tenisą žaidžia ne dėl pinigų: „Aš paprasčiausiai noriu įrodyti sau, kad galiu būti geriausias. Man nerūpi pinigai, nerūpi šlovė. Šie dalykai man net ir nepatinka. Aš žaidžiu tenisą, nes noriu pasiekti viršūnę“.

Sėkminga metų pradžia turėtų įpūsti naujos pasitikėjimo ugnies į Latvijos teniso žvaigždės širdį. O vos prieš metus E. Gulbis buvo pradėjęs svarstyti ir apie karjeros pabaigą. „Jei man nepavyks išpešti naudos iš šių ir kitų metų, tada viskas, mano karjera bus baigta, - 2012 m. kovą žurnalistams sakė E. Gulbis. - Aš nenoriu blaškytis po teniso aikštelę ir rizikuoti sveikata būdamas 28-erių. Nenoriu būti kaip Andrė Agasis (Andre Agassi), kuris normaliai žaisti pradėjo tik sulaukęs 30-ies. Nenoriu visą gyvenimą praleisti lakstydamas su rakete po aikštelę, apšilinėdamas ir pan. Geriau jau apsigyvensiu kur nors užmiestyje ir nieko neveiksiu“.

Dosjė

Ernestas Gulbis

Gimė: 1988 08 30

Ūgis: 190 cm.

Svoris: 77 kg.

Žaidžia: dešine ranka

Profesionalas: nuo 2004 m.

Pajamos: 2 745 822 JAV doleriai (7 248 421 litas).

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Sporto gyvenimas"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder