"Atlanto" jubiliejus ir kasdienybė

"Atlanto" jubiliejus ir kasdienybė

Užvakar Klaipėdos "Atlanto" futbolo klubas šventė gražią sukaktį - savo penkiasdešimtmetį. Ko gero, dabar atlantiečių galvose - ne jubiliejinio torto raikymas. Jiems rūpi kiti dalykai - pakilti iš pelenų ir susigrąžinti kažkada turėtą šlovę.

"Atlanto" futbolininkai savo klubo metraštį pradėjo rašyti 1962 m. balandžio trisdešimtąją. Tądien jie Mažeikiuose rezultatu 2:1 nugalėjo vietos "Elektros" komandą. Tiesa, tada klubas vadinosi "Granitu". Tokį pavadinimą ekipa turėjo iki 1993 metų, vėliau (iki 1996 m.) - PSK "Aras", o dabar jau šešiolika metų - "Atlantas".

Jau pirmaisiais komandos gyvavimo metais buvo iškovoti sidabro medaliai. Po to šis pasiekimas buvo pakartotas dar net aštuonis kartus (1971, 1972, 1982, 1983, 1985, 1986, 2001 ir 2002 m.). Buvo iškovoti ir keturi šalies čempionų titulai - 1978, 1980, 1981 ir 1984 metais. Be to, tris kartus buvo laimėti bronzos medaliai. O kur dar šešios pergalės septyniuose Lietuvos futbolo taurės (buvusi "Tiesos" taurė) finaluose. 2000-aisiais "Atlantas" išplaukė ir į tarptautinius vandenis: Europos taurių turnyruose sužaidė 14 rungtynių.

Prieš dešimt metų, minint klubo keturiasdešimtmetį, man teko prisidėti prie geriausių komandos žaidėjų per visą istoriją rinkimų organizavimo. Priminsiu, kad tada į simbolinį tryliktuką pateko V. Bertalis, E. Karinauskas, R. Nausėda, V. Stanikas, K. Lukauskas, L. Lukavičius, V. Vaškys, A. Vaitkus, S. Adomaitis, A. Šalkauskas, E. Maliauskas ir treneris F. Finkelis. Beje, visiems šiems futbolininkams 2002-aisiais buvo įteiktos "Vakarų ekspreso" dovanos.

Kažką panašaus galima buvo organizuoti ir minint pusės amžiaus jubiliejų. Tačiau dabar "Atlante" dirbantys žmonės yra labai užsiėmę - turi net po keletą pareigų. Be to, galima suabejoti ar tas geriausiųjų vienuoliktukas šiandien pakistų, nes per pastarąjį dešimtmetį ypač ryškių asmenybių atlantiečių ekipoje neužaugo.

Štai tokia yra paradinė "Atlanto" pusė.

Be gražių pergalių klubo istorijoje buvo ir nuopuolių. Ypač nenusisekęs komandai buvo pernykštis sezonas. Ne užimta vieta (11) ar pralaimėjimai (28) nustebino, o kiauri "Atlanto" vartai - praleistas net 121(!) įvartis. Daugiau įvarčių savo vartuose 1988 metais pamatė tik kitos mūsų miesto komandos "Automobilininko" futbolininkai - 129.

BUVĘS ATLANTIETIS. Galbūt, "Atlantas" išsigando R. Žvingilo kuokos?

Kitokių rezultatų pernai iš "Atlanto" ir nebuvo galima tikėtis. Komandoje rungtyniavo nemotyvuoti žaidėjai, o į vartus teko stoti 48 metų klubo prezidentui Vaciui Lekevičiui. Jis per trylika rungtynių į savo vartus praleido net 52 įvarčius. Tačiau įspūdingiausią įvarčių puokštę V. Lekevičius sezono pabaigoje gavo nuo Marijampolės "Sūduvos" futbolininkų. Iš Suvalkijos Vacys parsivežė 13 įvarčių, o Klaipėdoje marijampoliečių dubleriai jį "sušaudė" net 19:0. Tad per dvi dienas paeiliui - 0:32.

Tačiau tai jau praeitis - reklama baigėsi.

Šiemet "Atlanto" futbolininkai vos nepavėlavo į išvažiuojantį A lygos traukinį. Metų pradžioje vyko net keli komandos gelbėjimo scenarijai.

Iš pradžių "Atlantui" pagalbos ranką tiesė žinomas irkluotojas A. Duonėla. Visgi po ilgų svarstymų V. Lekevičius su juo į vieną valtį nesėdo.

Po to horizonte pasirodė buvęs atlantietis R. Žvingilas su savo mįslinga gelbėtojų kampanija. Tačiau ir šis variantas patyrė fiasko.

VALDŽIA. Dabartinis "Atlanto" klubo vadovas R. Jonaitis.

Tada atsirado trečiasis gelbėtojas - Klaipėdos miesto futbolo federacijos prezidentas R. Jonaitis. Sako, kad jam pavyko lokalizuoti "Atlanto" bankroto bylos gaisrą ir stabilizuoti padėtį komandoje.

Taigi tikėkim, kad turtingą istoriją turintis "Atlantas" pagaliau prisikels.

Su jubiliejumi, buvę ir esami atlantiečiai!

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder