Ar "Neptūnas" įkąs Eurolygą?

Ar "Neptūnas" įkąs Eurolygą?

Klaipėdos "Neptūno" krepšininkams atsivėrė istorinė galimybė ateinantį sezoną kautis pajėgiausių ekipų krepšinio turnyre - Eurolygoje. Neptūniečiai, šiemet iškovoję Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vicečempionų titulus, to nusipelnė, tačiau dabar jau viskas priklauso ne nuo jų - galutinį sprendimą turi priimti politikai ir verslininkai. "Neptūno" klubo vadovybė ir aukščiausi Klaipėdos miesto valdžios atstovai suka galvas, kaip padidinti komandos biudžetą ir dalyvavimą Eurolygoje paversti realybe.

"Neptūnui" aštunta ir paskutinioji B licencija atiteko po to, kai savaitgalį Ispanijos čempionato pusfinalyje "Barcelona" rezultatu 77:75 įveikė Valensijos "Valencia Basket" ekipą ir iškovojo kelialapį į finalą.

Atitinka kriterijus

Pagal iš anksto patvirtintą licencijų skyrimo tvarką LKL vicečempionai yra šešioliktoje reitingų vietoje. Tačiau jeigu aukščiau esančias vietas užima A licencijas turinčios komandos, žemiau esantys klubai kyla lentelėje.

"BasketNews.lt" skelbia, kad būtent sėkmingai klaipėdiečiams susiklostę čempionatai Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje ir Turkijoje lėmė tai, kad "Neptūnas" iš šešioliktos vietos pakilo į aštuntąją.

Be to, "Neptūnas" atitinka visus B licencijų turėtojams keliamus reikalavimus - "Švyturio" arenoje telpa daugiau nei 5000 žiūrovų, Klaipėda yra mažiau nei per 4 valandų skrydį nuo Frankfurto oro uosto, tarptautinis Palangos oro uostas yra mažiau nei 100 kilometrų nuo arenos, mieste yra daugiau nei 2 keturių žvaigždučių viešbučiai.

"Neptūno" krepšininkai, treneriai ir administracija padarė tai, ką gali. Dabar daug kas priklauso nuo politinių sprendimų. Turime puikią galimybę dalyvauti aukščiausio lygio krepšinio turnyre. Nepasinaudoti ja būtų nesuvokiamas dalykas. Tai istorinis šansas, Klaipėdai pasitaikantis pirmą kartą. Kas žino, jei nepasinaudosime šia galimybe, gal daugiau tokių progų niekada ir nebeturėsime", - "Vakarų ekspresui" sakė "Neptūno" klubo vadovas Osvaldas Kurauskas.

Jis pabrėžė, kad vien licencijos ir noro dalyvauti Eurolygoje neužtenka, reikia ir solidesnio komandos biudžeto, svaresnio Klaipėdos savivaldybės indėlio.

"Reikia skubių miesto valdžios ir verslininkų sprendimų. Jei norime dalyvauti Eurolygos varžybose, turime visi kartu sutelkti pajėgas, suglausti pečius bendram darbui, bendram interesui. Juk dalyvavimas Eurolygoje - puikiausia miesto reklama. Turime tai suprasti. Tai - istorinis šansas", - pabrėžė O. Kurauskas.

Finansavimas mažėjo

Šiemet "Neptūnui" iš Klaipėdos savivaldybės skirta 730 tūkst. Lt. Tai - 10 tūkst. litų mažiau nei pernai, nors šį sezoną neptūniečiai ir dalyvavo vienu turnyru daugiau nei pernai - po daugelio metų pertraukos varžėsi Europos taurės varžybose.

Reikia pripažinti, kad patirtis tarptautiniuose turnyruose - VTB Vieningosios lygos pirmenybėse ir Europos taurės varžybose, davė rezultatų - LKL finale dukart buvo įveiktas Kauno "Žalgiris", kurio biudžetas, klubo direktoriaus Pauliaus Motiejūno teigimu, šį sezoną sudarė 16,5 mln. litų. Tuo tarpu "Neptūno" biudžetas nesiekė nė 3 mln. litų.

"Kauno savivaldybė beveik įvykdė savo pažadus - skyrė 4,3 milijono litų, iš rėmėjų pagal sutartis turėtume gauti 7,2 milijono. Pajamos iš Eurolygos TV teisių - 1,2 milijono litų. Pajamos iš bilietų pardavimų siekė 2,5 milijono litų, pajamos iš kitų šaltinių - 1,2 milijono", - prieš kelias dienas žiniasklaidai sakė P. Motiejūnas.

Anot "Neptūno" klubo direktoriaus O. Kurausko, jų situacija visai kitokia.

"Žalgiris" iš savo arenos uždirba milijonines lėšas, o mes dar iki gegužės 1 dienos "Švyturio" arenai buvome skolingi pinigų. Tik per lemiamas kovas pavyko šiek tiek atsitiesti. Mes išleidžiame didžiules lėšas "Švyturio" arenos nuomai", - aiškino O. Kurauskas.

"Žalgiris" kitam sezonui savo biudžetą ketina padidinti iki 22 mln. litų.

Anot "Neptūno" klubo vadovo, "Neptūnui", norint dalyvauti Eurolygoje, iš miesto reikia ne tiek jau ir daug - maždaug 2-3 mln. litų.

"Vilniaus "Lietuvos ryto" komandos biudžetas taip pat panašus į kauniečių. Kodėl Kauno ir Vilniaus savivaldybės gali savo reprezentacinėms komandoms skirti po kelis milijonus, o mes ne? Juk vargu ar kitąmet Klaipėdoje galėtume tikėtis reikšmingesnio įvykio nei Eurolygos varžybos. Klaipėdiečiams iš arti savo akimis išvysti aukščiausio lygio komandas - neeilinis įvykis, tačiau pasiekiamas ranka. Tereikia palankaus politinio sprendimo. Jei žaistume Eurolygoje, pavyktų į komandą prisivilioti ir geresnių krepšininkų. Viskas yra susiję", - kalbėjo O. Kurauskas.

Be to, jis pabrėžė, kad svarbu suburti kovingą komandą.

"Mūsų komandos biudžetas iš VTB Vieningosios lygos komandų buvo turbūt pats mažiausias, tačiau mes sugebėjome įveikti ne vieną komandą, garbingai priešinomės lyderiams ir iškovojome aštuntąją vietą. Įrodėme, kad aikštėje kaunasi ne milijonai, o asmenybės. Klaipėdos vardas išties ne kartą skambėjo gerame kontekste", - pridūrė "Neptūno" komandos vadovas.

Sprendimas - iki penktadienio

"Neptūnas" dėl dalyvavimo Eurolygos varžybose turi apsispręsti šią savaitę.

"Jei dalyvaujame Eurolygos varžybose, iki birželio 20 dienos turime pateikti paraišką. Birželio 25 dieną jau vyks Eurolygos posėdis ir bus patvirtintos komandos", - situaciją aiškino O. Kurauskas.

Pasak "Neptūno" klubo valdybos pirmininko Rimanto Taraškevičiaus, jau šį antradienį planuojamas klubo valdybos posėdis.

"Rinksis valdybos nariai ir srpęs šį klausimą. Šiandien dar konkrečiai negaliu atsakyti, ar "Neptūnas" dalyvaus Eurolygos varžybose. Nėra viskas taip paprasta, reikia politinio pritarimo", - vakar "Vakarų ekspresui" sakė R. Taraškevičius.

Anot jo, valdybos posėdyje bus įvertintos visos "Neptūno" galimybės.

"Reikia ir finansų, būtina atitikti ir visus Eurolygos keliamus kriterijus. Jei manęs paklaustumėte asmeninės nuomonės, pasakyčiau, kad tai labai "fainas" iššūkis. Dalyvauti Eurolygoje būtų puiku. Juk dėl to ir statėme "Švyturio" areną, kad jos tribūnos būtų sausakimšos žmonių. Tačiau negalime veidu kristi į purvą, būtina viską apsvarstyti, susidėlioti finansus ir panašiai. Juk Eurolygai reikia kur kas daugiau pinigų, nei LKL čempionatui", - pabrėžė R. Taraškevičius.

Rytoj "Neptūną" už LKL iškovotus sidabro medalius Klaipėdos miesto rotušėje ketina pagerbti ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

"Galbūt į šį mero priėmimą sukviesime daugiau politikų ir po apdovanojimų sėsime prie diskusijų stalo, svarstysime, ką daryti dėl Eurolygos varžybų, iš kur gauti papildomų lėšų", - teigė R. Taraškevičius.

Bandys įtraukti ir LKF

Anot Klaipėdos mero V. Grubliausko, dėl "Neptūno" dalyvavimo Eurolygoje bus ieškoma įvairių sprendimo būdų.

"Būtų tiesiog nepatriotiška nusigręžti ir nieko nedaryti. Juk dalyvavimas Eurolygoje - ne tik miesto, bet ir visos valstybės reklama. Tai - Lietuvos prestižo reikalas. Dėl deramo atstovavimo Lietuvai turėtų prisidėti ir Lietuvos krepšinio federacija, krepšinio organizacijos. Manau, kad bus daug kalbų. Reikia politinio sutarimo. Tą klausimą būtina spręsti", - pabrėžė Klaipėdos meras.

Jis sakė, kad tokia "Neptūno" sėkmė buvo netikėta, bet itin džiugi visiems krepšinio sirgaliams.

"Neptūniečiai gerąja to žodžio prasme pranoko mūsų visų lūkesčius. Jie įrodė, kad aikštelėje žaidžia ne pinigai, ne šimtatūkstantinės sutartys, o žaidėjai. Jų entuziazmas, kovingumas, nuoširdus darbas ir patriotizmas, ginant savo miesto garbę, mus visus itin maloniai pradžiugino. Juk aukso ir bronzos medalių laimėtojų biudžetai tris ar net daugiau kartų didesni už neptūniečių. Klaipėdiečiai padarė tikrą žygdarbį. "Neptūno" iškovoti sidabro medaliai mums prilygsta auksui su gintaro inkrustacija", - sakė Klaipėdos meras.

Guldė krepšinio grandus

"Neptūnas" šį sezoną varžėsi ne tik LKL čempionate, Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyre, bet ir dvejose tarptautinėse varžybose - VTB Vieningosios lygos pirmenybėse ir Europos taurės turnyre.

Europos taurės turnyre žygį klaipėdiečiai baigė 2013 metų gruodžio viduryje. Čia iškovotos keturios pergalės: Turkijoje rezultatu 83:74 palaužti Stambulo "Bešiktaš" atstovai, Klaipėdoje 13 taškų skirtumu - 85:72 nugalėti Loimos "Bisons" (Suomija) krepšininkai, Graikijoje rezultatu 91:86 įveikti Atėnų "Panionios" žaidėjai, Klaipėdoje rezultatu 92:74 sutriuškinta Sankt Peterburgo "Spartak" komanda.

VTB Vieningosios lygos čempionate rezultatu 90:85 nugalėti Rygos VEF krepšininkai, rezultatu 87:82 Liubercų "Triumf" komanda, rezultatu 75:72 Minsko "Cmoki" atstovai, 84:82 Kazachstano "Astanos" žaidėjai, 94:86 Samaros "Krasnyje Krylja" krepšininkai.

Be to, neptūniečiai šiemet itin galingai priešinosi ir tik paskutinėmis sekundėmis nusileido ne vienai galingai Rusijos ekipai. K. Maksvyčio auklėtiniai buvo itin arti istorinės pergalės Maskvoje, kai pernai gruodžio 30 dieną tik po pratęsimo (77:90) nusileido legendinei Maskvos CSKA ekipai.

"Kas galėjo svajoti, kad mums pavyks nugalėti tokius grandus kaip "Bešiktaš" ar "Panionios"? Juk šių komandų biudžetai gerokai didesni. Mūsų vyrai kovėsi iš širdies ir labai nedaug trūko, kad būtume patekę į kitą Europos taurės turnyro etapą. Kelerias rungtynes pralaimėjome paskutinėmis sekundėmis ir tik tai užkirto mums kelią šiame turnyre kautis toliau", - sakė "Neptūno" komandos treneris Kazys Maksvytis.

Žaidėjų ir trenerių svajonė

Jis pabrėžė, kad dalyvavimas Eurolygoje - "Neptūno" žaidėjų ir trenerių svajonė.

"Juk mes tam ir dirbame, kad galėtume kilti į viršų ir tobulėti. Eurolyga - puiki vieta tobulėti, pasisemti naujos patirties. Tada būtų galima lengviau išlaikyti komandos branduolį ir pasistiprinti komandą keliais pajėgiais krepšininkais", - sakė prieš kelias dienas geriausiu LKL treneriu išrinktas K. Maksvytis.

Anot jo, vienas iš svarbių "Neptūno" sėkmės faktorių buvo ir tai, kad dvejus metus pavyko išsaugoti komandos branduolį.

"Tai, kad tapome LKL vicečempionais - kryptingo "Neptūno" klubo administracijos, trenerių ir žaidėjų darbo vaisius. Kai "Neptūnui" pradėjo vadovauti Osvaldas Kurauskas, prasidėjo pokyčiai: buvo suburta gera komanda, kurios branduolys išliko dvejus metus. Juk ir mes su treneriu Tomu Rinkevičiumi "Neptūno" klube jau dirbame dvejus metus. Krepšinyje tai - sunkiai įgyvendinamas reiškinys. Dažnai treneriai yra keičiami po pusmečio ar net kelių mėnesių. Užtenka kelių nesėkmių ir tu jau - laisvas. Gerai, kad mumis pasitikėjo ir leido įrodyti, kad galime", - kalbėjo strategas.

Jis pabrėžė, kad "Neptūnas" - išskirtinė komanda, besiverčianti daugiausiai klaipėdiečiais. "Neptūno" ekipoje šiemet rungtyniavo net septyni klaipėdiečiai: Valdas Vasylius, Martynas Mažeika, Marius Runkauskas, Simas Galdikas, Arnas Butkevičius, Arvydas Eitutavičius ir Mindaugas Girdžiūnas.

"Aš ir Tomas Rinkevičius - taip pat iš Klaipėdos krašto. Aš - iš Darbėnų, Tomas - iš Rietavo. "Neptūno" klubui vadovauja klaipėdietis Osvaldas Kurauskas. Mes esame turbūt vienintelė ekipa Lietuvoje, kurioje tiek krepšininkų gina savo gimtojo miesto garbę. Stengiamės į komandą pritraukti Vakarų regiono geriausius atstovus. Turime gerų savų žaidėjų, tad galime ir su jais pasiekti istorinių pergalių", - pakartojo ne kartą išsakytus žodžius "Neptūno" treneris.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder