Kuris pastatas Klaipėdoje gražiausiai atnaujintas?

Kuris pastatas Klaipėdoje gražiausiai atnaujintas?

Uostamiestyje gyvenantys žmonės tikriausiai pastebi, jog Klaipėda po truputį gražėja ir darosi vis patrauklesnė ne tik miestiečiams, bet ir svečiams. Tad šią savaitę klaipėdiečių klausėme, kuris pastatas Klaipėdoje yra gražiausiai atnaujintas?

Gerda ANTANAITYTĖ, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė

Klaipėdoje yra labai daug pastatų, kurie tikrai gražiai atnaujinti, kažkurio vieno konkrečiai išskirti negalėčiau, nes jų renovacijos apimtys yra skirtingos, o ir paskirtys visiškai skiriasi. Architektai, darbininkai ir užsakovai įdėjo ne tik daug darbo, bet ir širdies.

Jei jau rekonstruoja senus pastatus, juos atnaujina, pritaiko naujai paskirčiai. Labai svarbu, kad būtų išlaikyta ir išsaugota jų istorinė dvasia bei pirminė funkcija. Tokie objektai kaip Ryžių malūnas, buvęs tabako sandėlis, silkių sandėlis, tokie objektai džiugina, kad yra atnaujinti, bet išlaikę ir savo pirminę formą, ir istorinį sluoksnį.

Įėjus į pastatą norisi, kad būtų jaučiama, jog jis yra senas, išstovėjęs ne vieną šimtmetį, taip pat norisi žinoti, kad renovuojant pastatą likusios autentiškos detalės yra gerbiamos, paliekamos ir eksponuojamos. Tai ypač aktualu dabartiniame kontekste, kai senamiestyje daug senų ir vertingų pastatų tiesiog griūva.

Norėčiau atkreipti dėmesį į ne pačius seniausius pastatus, statytus sovietinėje eroje, kur taip pat buvo įdėta daug architektų išmonės ir naudotos kokybiškos medžiagos, žalvaris, marmuras. Vien tik dėl to, jog tai nėra labai sena architektūra, dažnai ji būna gerokai nuniokojama, senos medžiagos išimamos ir pakeičiamos prastesnės kokybės. Tad labai svarbu, kad rekonstruojant laikmečių sąjunga būtų labai taktiška ir neužgožianti viena kitos.

Nerijus TILINDIS, "Stemma Management" direktorius

Gražiausiai atnaujintas pastatas Klaipėdoje yra Grįžgatvio gatvėje. Jis man visada imponavo ir tebeimponuoja, nors gana seniai yra renovuotas. Jis kokybiškai, gražiai ir prabangiai sutvarkytas. O šiuo metu labai gražiai tvarkomas ir "Viktorijos" viešbutis, jeigu dar aplinkiniai pastatai būtų sutvarkyti, tai būtų labai gražu.

Labiausiai remonto, mano manymu, reikėtų Tiltų g. 1 ir Tiltų g. 3 esantiems pastatams. Jie reprezentuoja Klaipėdą, ten turistai vaikšto, o tų pastatų sienos jau byra. Gerai, kad šiais metais turistų nedaug Klaipėdoje, nes tokie pastatai palieka tikrai nekokias emocijas.

Pastatus būtinai reikia remontuoti, visame pasaulyje vyksta renovacijos, pastatai tvarkomi pagal to amžiaus technologijas, madas. Juk keičiasi ir pastatų funkcijos, žmonių poreikiai, miestų poreikiai, tad sustoti ir palikti taip, kaip yra - neteisinga.

Miglė URBONAITĖ-UBĖ, archeologė

Man gražiausiai atnaujintas pastatas - "Kultūros fabrikas". Be galo patinka jo vidinis interjeras, paliktos senos detalės, tarkime, laiptai, integruoti į naują interjerą. Labai gerai buvo parinkta jo paskirtis, nes jis dabar yra gyvas, o ne kokie nors biurai, į kuriuos niekada negali patekti. Į Kultūros fabriką žmonės gali ateiti ir pamatyti, kaip seni interjero elementai buvo integruoti ir sušiuolaikinti. Matyti, kad šio pastato laiptai nuvaikščioti, matę daug gyvenimo, atrodo, jog šis pastatas yra ne tik renovuotas, bet jame palikta ir senoji dvasia.

Manau, kad pastatus renovuoti reikia vadovaujantis sveiku protu. Kadangi mes gyvename jau XXI a., tai norėčiau, jog būtų derinama autentika su naujovėmis ir pritaikymu mūsų šių dienų poreikiams. Labiausiai norėčiau, kad renovuotų senąjį policijos pastatą, kad jį atnaujintų ir prikeltų antram gyvenimui.

Rasa MIULLER, Klaipėdos apskrities gidų gildijos pirmininkė, gidė

Mano manymu, gražiausiai sutvarkytas pastatas Klaipėdoje yra Dujų fabrikas, todėl, kad tai dalis miesto istorijos. Jis atrodė visiškai beviltiškai, tačiau dabar jau gera ir malonu į jį žiūrėti.

Kalėjimas ir pašto pastatas labiausiai šiuo metu prašosi renovacijos. Tai yra istoriniai pastatai ir vienareikšmiškai juos reikia sutvarkyti. Miestas juk ruošiasi 770-ies metų jubiliejui, kuris bus 2022-aisiais metais. Manau, kad miesto istoriją reikėtų labiau gerbti, kad šie pastatai trūnija ir griūva, yra tragedija. Tie pastatai laikui bėgant pasidarys vaiduokliais, norėtųsi, jog jie būtų sutvarkyti ir įveiklinti. Gal vis dėlto miestas galėtų prisiimti atsakomybę ir rasti lėšų perimti tuos pastatus ir sutvarkyti?

Mes labai garsiai kalbame apie tuos pastatus, kuriuos reikia atstatyti, kurių jau nebėra. Taip, aš pritariu tam, bet sykiu mes turime rūpintis ir tais pastatais, kuriuos dar galime išsaugoti.

Nerijus GEDMINAS, režisierius, renginių vedėjas

Man labai patinka Smilties Pylimo gatvė. Ji nėra atsinaujinusi, nėra sutvarkyta, bet ten yra bent keli pastatai, kurie man labai patinka. Vakarais per karantiną mėgdavau ten pasivaikščioti ir atradau juos. Jie man patinka ne dėl to, kad renovuoti ar atnaujinti, bet susidaro toks senosios Klaipėdos įvaizdis, visas paveikslas.

Mane labiau žavi senoviniai, autentiški, savo dvasią išlaikę pastatai, o ne tie, naujieji, kurie atstatomi ir yra sakoma, jog tai istorija. Labai populiari tema dabar Klaipėdoje yra pilies bokšto atstatymas. Aš esu prieš, nes tai naujai pastatytas pastatas, be jokios dvasios, istorijos ar panašiai. Esu labai skeptiškas, ar reikia taip daryti, nes tai tiesiog tuščios, plikos sienos, kurios mums nieko nepasakoja. Aš esu už tai, kad senieji pastatai būtų pritaikyti šių dienų reikmėms, kuo mažiau keičiant pirminį jų pavidalą ir medžiagas.

Asta KLIMIENĖ, Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė

Niekada neatkreipiu dėmesio į konkrečius pastatus, pastebiu visumą. O Klaipėdos miesto visuma yra graži. Miestas gražėja. Renovuotų pastatų architektūra išlaiko vientisą stilių, eina ta pačia linkme, mažėja eklektinių pastatų. Negalėčiau išskirti vieno konkretaus pastato, kuris man yra gražiausias.

Tokių pastatų, kuriuos reikėtų renovuoti, Klaipėdoje yra ne vienas, būna ir tvoros užtvertos, atrodo, kad galėtų išryškinti gražius pastatus, paveldą.

Aš esu už identiteto išlaikymą, bet kartu ir neatsiliekant nuo amžių žingsnio. Gyvename XXI a. ir tai, kas buvo XIX a., tai yra gražu, bet reikia pergalvoti, ar praktiška, saugu. Manyčiau, kad reikėtų renovuojant atsižvelgti į amžių, kuriame mes gyvename, bet išlaikyti identitetą.

Egidijaus JANKAUSKO, Vitos JUREVIČIENĖS ir asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder