Klaipėdai sužibo olimpinė viltis

Klaipėdai sužibo olimpinė viltis

Daugiau nei 100 iškovotų medalių, krūva įvairių Lietuvos plaukimo rekordų, pergalės tarptautiniuose turnyruose tolimajame Tailande ir Tokijuje. Tokiais pasiekimais gali pasigirti vos 16-kos klaipėdietis Daniilas Pancerevas.

"Sportas - visas mano gyvenimas. Be jo neįsivaizduoju nė vienos savo dienos", - sakė tarp realių kandidatų patekti į kitų metų Tokijo olimpines žaidynes D. Pancerevas.

Nenuostabu, kad spartus klaipėdiečio progresas nepraslydo pro Lietuvos plaukimo federacijos ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto narių akis - Daniilas išimties tvarka įtrauktas į olimpinės pamainos kandidatų sąrašą ir jam skirta olimpinė stipendija.

"Likau maloniai nustebintas. Labai džiaugiuosi, kad Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Tomas Kučinskas ir treneriai mato manyje perspektyvą ir įtikino LTOK narius įtraukti mane į olimpinės pamainos kandidatų sąrašą. Stengsiuosi jų nenuvilti", - pabrėžė daugkartinis Lietuvos čempionas ir daugybės rekordų autorius D. Pancerevas.

 

Pamokos - iš Dano Rapšio

Jis pastarosiomis dienomis intensyviai treniruojasi Klaipėdos baseino "burbule" kartu su perspektyviausiais Lietuvos plaukikais. D. Pancerevo kasdieniu treniruočių partneriu tapo Europos, pasaulio ir universiados čempionas Danas Rapšys.

"Plaukiame skirtinguose takeliuose, tačiau tenka susidurti akis į akį, kartais ir draugiškai pakonkuruoti. Visuomet įdomu pabendrauti ir pasisemti patirties iš Dano Rapšio. Tai tikras savo srities profesionalas. Be to, labai draugiškas ir tikrai "nepasikėlęs" vyrukas. Iš Dano tikrai pasisemiu labai daug žinių", - akcentavo D. Pancerevas.

Klaipėdietis tiesiog trokšta iškovoti kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes ir olimpinį normatyvą bandys pasiekti jau gruodžio 17-19 dienomis gimtojoje Klaipėdoje vyksiančiame Lietuvos čempionate.

"200 m laisvo plaukimo stiliaus olimpinis normatyvas - 1 min. 47,02 sek. - yra įveikiamas. Viskas yra įmanoma. Reikia stengtis, susikoncentruoti į darbą, atiduoti visą savo širdį ir anksčiau ar vėliau tas darbas bus vainikuotas sėkme", - įsitikinęs klaipėdietis.

Į varžybas - su knygomis rankose

Nuo mažų dienų Daniilą į sporto aukštumas atvedusi Klaipėdos "Gintaro" sporto centro trenerė Jandra Bogužienė išskyrė ne tik išskirtinį savo auklėtinio talentą plaukti, bet ir gabumą mokslams bei sugebėjimą išvengti "žvaigždžių ligos".

"Visada savo auklėtiniams akcentuoju, kad nusileiskite ant žemės, nes žvaigždės šviečia tik danguje. Aukštumos pasiekiamos per paprastumą, nuoširdžiai ir kantriai dirbant. Būtent savo darbu Daniilas ir nusipelnė aukščiausių įvertinimų", - teigė trenerė.

Be to, ji pridūrė: "Tai vienas iš labai retų sportininkų, kuris vykdamas į varžybas nėra įnikęs į telefoną ar kokius žaidimus, o skaito knygas, ir labai rimtas knygas. Jis yra net dalyvavęs biologijos ir, regis, chemijos olimpiadose. Kaip aš sakau, jei vaikas yra vykęs, tai vykęs visur: ir sporte, ir moksluose, ir šiaip kasdieninėje veikloje. Jis yra pavyzdys daugeliui sportininkų", - teigė J. Bogužienė.

Nenuostabu, kad dar 2018 metais jį pastebėjo ir dienraščio "Vakarų ekspresas" rinkimų "Metų klaipėdietis" jaunojo talento nominacijoje jį delegavo klaipėdiečiai. Be to, jis tais pačiais metais buvo pripažintas jaunuoju talentu ir geriausių Klaipėdos sportininkų apdovanojimų šventėje.

"Atvirai pasakius, net nesu skaičiavęs, kiek medalių yra mano trofėjų lentynoje. Jų išties daug. Per šimtą - drąsiai. Per vienerias varžybas kartą esu iškovojęs ir dešimt medalių", - teigė sportininkas.

Pasiteiravus, kiek skirtingų šalių su sporto varžybomis jis yra apkeliavęs, D. Pancerevas atsakė: "Ne tiek jau ir daug. Juk man dar tik šešioliką metų. Apie tuziną šalių bus. Tolimiausios su varžybomis aplankytos mano šalys - Japonija ir Tailandas".

 

Mokosi Tailande

Perspektyvaus sportininko svajonė ateityje studijuoti Amerikoje ir ten reprezentuoti Lietuvos vardą plaukimo varžybose.

Tam, kad pasiektų šį tikslą, klaipėdietis jau deda pamatus - mokosi vienoje iš Tailando mokyklų, kur pamokos dėstomos anglų kalba.

"Kodėl pasirinkau būtent Tailandą? Rekomendavo vienas sportininkas draugas. Ten sudarytos visos sąlygos sportuoti ir mokytis. Jei dėl sporto praleidi pamokas, gali pasiimti papildomų pamokų ir visus pasivyti. Mokytojai puikiai supranta, kad sportuoji ir į tai atsižvelgia, leidžia derintis pamokų grafiką. Prieš koronaviruso pandemiją jau gyvenau ir mokiausi Tailande, o dabar mokausi nuotoliniu būdu iš Klaipėdos. Viskas suderinama", - pabrėžė jis.

Jis išskyrė ir savo mokyklos Tailande sporto infrastruktūrą ir kitas sąlygas.

"Tailande iki koronaviruso gyvenau mokyklos bendrabutyje. Mokyklos sporto infrastruktūra puiki - ir baseinas, berods, 13 futbolo stadionų, vienas - didelis, kiti - mažesni, bet futbolui skiriama labai daug dėmesio. Yra suburta stipri mokyklos komanda. Taip pat - krepšinio salė, teniso kortai, golfas... Net sudėtinga viską išvardinti", - sakė D. Pancerevas.

Jis tikisi jau 2021 metų sausio mėnesį vėl iškeliauti mokytis ir sportuoti į Tailandą.

"Per atostogas ir varžybas visada grįžtu į Lietuvą, į savo gimtąją Klaipėdą", - akcentavo jis.

Daniilas praėjusią vasarą planavo dalyvauti Škotijoje turėjusiame vykti Europos jaunimo čempionate, tačiau visus plaukiko planus sujaukė COVID-19 pandemija. Varžybos tiesiog buvo atšauktos.

"Norėjau pajusti Europos čempionato atmosferą ir jaudulį. Eidamas varžytis Lietuvos čempionatuose jokio virpulio nebejaučiu - man tai tarsi įprasta. Į baseiną žengiu drąsiai ir pasitikėdamas savo jėgomis, o kaip būtų aukščiausio rango varžybose - jau kyla klausimas. Visgi tikiuosi, kad susitvarkyčiau su jauduliu ir pademonstruočiau geriausią savo rezultatą", - kalbėjo sportininkas.

Jis teigė, kad laikosi vieno plaukikų prietaro - prieš varžybas skutasi nuo kūno plaukus.

"Tai svarbus dalykas. Teigiama, kad plaukai šiek tiek stabdo greitį. Kartais mums, plaukikams, pergalę lemia vos kelios šimtosios sekundės", - akcentavo D. Pancerevas.

Daniilas Pancerevas - daugkartinis Lietuvos plaukimo rekordininkas, skynęs pergales ne tik Lietuvoje, bet ir tolimajame Tailande bei Japonijoje

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder