Į baleto Meką sugrįš sienomis

Į baleto Meką sugrįš sienomis

Daug rėmėmės Enšteino frazėmis ir idėjomis, nes juk viskas prasideda nuo molekulės", - kalbėjo šokėja ir choreografė, kažkada Klaipėdos universitete baigusi mechanikos inžinerijos studijas.

"Neturėjau galimybės šokti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje, tai dabar šoksiu ant jo sienos. Tokia mano ambicija", - juokais pradeda pokalbį balerina, choreografė, vertikalaus šokio kūrėja ir atlikėja Inga Briazkalovaitė. vertikalaus šokio premjerą "Kūrėjo kodas" ji pristatys ant Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro fasado.

"Keturi nemokami pasirodymai bus rodomi rugsėjo 25, 26 dienomis 21:30 ir 22:30 val. Tai Klaipėdos dovana Vilniui", - pažymi Inga, kuriai abu šie miestai brangūs ir svarbūs. Vilniuje ji gimė, šis miestas jai suteikė šaknis, M. K. Čiurlionio mokykla užaugino, tačiau sparnus balerina išskleidė ir skrydžio laisvę pajuto Klaipėdoje. Čia ji suspindėjo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje, čia įkūrė savo šokio mokyklą "Coda" ir įvaldė vertikaliojo šokio techniką.

Įmonė, remontuojanti daugiabučių namų fasadus, šiais metais suteikė Ingai Briazkalovaitei galimybę treniruotis ant Klaipėdos daugiabučių namų sienų.

Vertikalusis šokis - tai unikali meno rūšis, jungianti šiuolaikinio cirko, oro akrobatikos elementus ir klasikinį šokį neįprastoje erdvėje - ant sienos.

I. Briazkalovaitė yra pirmoji Lietuvoje šios meno srities atlikėja. Pirmasis vertikaliojo šokio projektas, kuriame ji dalyvavo, "Kalbantis bokštas" buvo parodytas Klaipėdoje, ant Muzikinio teatro fasado, prieš trejus metus. 2018-aisiais I. Briazkalovaitė šoko vertikaliojo šokio spektaklyje "Giedanti Vydūno upė" laivų statykloje.

Surengė stovyklą vaikams

Šią vasarą Klaipėdoje įvyko ir pirmoji šokių mokyklos "Coda" organizuojama vertikaliojo šokio stovykla vaikams. "Norėjau į stovyklą pasikviesti specialistą iš Jungtinių Amerikos Valstijų, tačiau, prasidėjus karantinui, jis atvykti neteko galimybės. Paskutinėmis savaitėmis užsidarė ir Olandija, su kurios šokėjais tariausi. Tad teko imtis atsakomybės, "perlipti" per savo baimes ir, pasitelkus profesionalius aukštalipius, pakabinti ant virvių vaikus pačiai", - nauja patirtimi dalijosi Inga ir pasidžiaugė, kad stovykloje dalyvavusios mergaitės išbandė dvi vertikaliojo šokio sritis  - žemą skrydį (angl. "low fly"), atliekamą patalpoje, ir vertikalųjį šokį ant sienos ir po intensyvių mokymų net surengė vertikaliojo šokio  pasirodymą ant Klaipėdos kultūros fabriko sienos.

"Iki šiol visi mūsų projektai buvo Klaipėdoje. Taip, jie buvo transliuojami per televiziją, spauda apie juos rašė, tačiau dar ir dabar sutinku žmonių, kurie  nežino, kas tai yra vertikalusis šokis. Todėl labai noriu parodyti jį Vilniuje ir parodyti ne bet kur, o ant pastato, kuris buvo mano, kaip ir kiekvienos Lietuvos balerinos, svajonė", - sakė I. Briazkalovaitė.

Šokių mokyklos "Coda" organizuotos vertikaliojo šokio stovyklos uždarymo akimirka.

Inspiravo Morzės abėcėlė

Praėjusiais metais I. Briazkalovaitė vertikaliojo šokio techniką tobulino JAV, ten, kur prieš tris dešimtmečius ir gimė ši meno rūšis.

"Amerikoje atradau ir išmokau daug naujų dalykų, kai kuriuos noriu pademonstruoti spektaklyje "Kūrėjo kodas"", - žadėjo I. Briazkalovaitė, kuri yra  šio projekto ir viena choreografių, ir atlikėja. Kartu su Inga spektaklyje dar šoks ir du vertikaliojo šokio kūrėjai iš Olandijos. Projekto "Kūrėjo kodas" režisierė - Rūta Bunikytė, ilgametė I. Briazkalovaitės bendražygė ir bendramintė. "Ji sugeba mano padrikas mintis paversti kūriniu. Tai, ką jūs matote, yra dėl jos profesionalumo", - teigė Inga.

Pastatymo "Kūrėjo kodas" idėja, pasak pašnekovės, gimė iš Morzės abėcėlės. "Morzės abėcėlė - tai taškų ir brūkšnių arba trumpų ir ilgų signalų koduotė, kurią 1838 metais sukūrė Samuelis Morzė ir Alfredas Vailas. Man ji skamba labai muzikaliai ir kartu labai vizualiai. Vis dėlto projekte neapsiribojome vien tik Morzės abėcėle.  Kas yra kodas? Mes visi turime genetinį kodą, kalba yra mūsų bendravimo kodas. Viskas turi tam tikrus kodus.

Taigi Morzės abėcėlė buvo inspiracija, kurią papildė žmonės, mintys ir idėjos, kurios padarė įtaką pasauliui.

Prašo paramos

Projektas "Kūrėjo kodas" - visiškai naujas pastatymas, sukurtas per rekordiškai trumpą laiką. "Lietuvos kultūros taryba šiais metais paskelbė tarpinį kvietimą teikti paraiškas kiek neįprastu metu.

Šį projektą pristatyti turėjome iki šių metų pabaigos, tačiau esame labai priklausomi ir nuo oro sąlygų. Kadangi rugsėjo 18, 19 d. dalyvauju Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro premjeroje "Orfėjas pragare" (I. Briazkalovaitė yra šios operetės choreografė - aut. past.), rugsėjo 25, 26 d. buvo vienintelė likusi data premjerai.

Labai džiaugiuosi, kad projektui buvo skirtas dalinis finansavimas, tačiau sykiu tai tapo papildomu iššūkiu. Epidemijos sutrikdyti verslai labai rezervuotai vertina galimybes prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo.

O finansavimo prašome konkretiems dalykams. "Juk negaliu šokti vertikaliojo šokio be virvių, be kitos įrangos, kuri yra būtina. Tariuosi su kūrėjais, tad lenkiu galvą prieš žmones, kurie tiki ir dirba su manimi, nors bet kokiame privačiame renginyje jie būtų įvertinti žymiai dosniau, nei kartu su manimi ardami šituos nesuartus dirvonus", - pažymėjo I. Briazkalovaitė.

Projekto idėjos ir realybės disproporcija finansine prasme tampa didžiausiu galvos skausmu. "Kol esi ant žemės ir fantazuoji, kaip šoksi ant pasirinkto pastato sienos, rašai projektą, viskas atrodo vienaip. O kai projektas patvirtinamas, atsiranda galimybė užlipti ant stogo - realybė pribloškia. Atsiranda aibė nenumatytų galvosūkių, reikalavimų, leidimų, inžinerinių ir techninių sprendimų, kurie nebuvo numatyti pirminiame projekte", - dėstė pašnekovė ir pridūrė labiausiai dėkojanti savo vyrui, kuris paskatino išgvildenti idėją, imtis šio bei anksčiau jau įgyvendintų projektų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder