Asta Šarkauskienė apie naująją knygą, rekordus ir gyvenimo aistrą

Asta Šarkauskienė apie naująją knygą, rekordus ir gyvenimo aistrą

"Kadangi pati nuo trečios klasės lankiau lengvąją atletiką, tai norėjosi atiduoti duoklę šiai sporto šakai. Knyga brendo ne vienerius metus ir pagaliau ji išvydo dienos šviesą", - "Savaitės ekspresui" sakė Klaipėdos universiteto prof. dr. Asta Šarkauskienė, rankose laikydama dar dažais kvepiantį naująjį savo kūrinį - metodinę knygą "Lengvoji atletika".

Buvusi Lietuvos jaunių, jaunimo amžiaus grupės lengvosios atletikos rinktinės narė, šalies rekordininkė A. Šarkauskienė ne tik puikiai išmano praktines šio sporto subtilybes, bet ir gilinasi į sporto mokslą - yra Klaipėdos universiteto (KU) Sporto, rekreacijos ir turizmo katedros vedėja.

Nenuostabu, kad A. Šarkauskienė bakalauro ir magistro baigiamuosiuose darbuose analizavo Lietuvos vidutinių nuotolių bėgikių krūvio ir sportinių rezultatų sąsajas. 2011 metais apsigynė daktaro disertaciją tema "Jaunųjų paauglių prigimtinių fizinių galių neformalusis ugdymas mokykloje".

Mieliausias širdžiai kūdikis

Kai ji KU kūno kultūros ir sporto pedagogikos studentams pradėjo dėstyti studijų dalyką "Lengvoji atletika ir jos mokymas", suprato, kad labai trūksta tokios metodinės medžiagos.

"Vis planavau rašyti šią knygą, bet dėl vienokių ar kitokių priežasčių tai nusitęsė kelerius metus. Pagaliau ji išvydo dienos šviesą. Tai mano vaikystės ir jaunystės mylimos sporto šakos kūdikis", - pasidžiaugė A. Šarkauskienė.

Knyga skirta 5-8 klasių mokytojams. Joje pateikiama lengvosios atletikos rungčių klasifikacija ir apibūdinimas, technika ir mokymas, varžybų taisyklės, lengvosios atletikos pamokų planavimo gairės, taip pat išskiriamos minėtų klasių moksleivių patiriamos traumos ir jų priežastys.

"Rašydama šią knygą stengiausi vengti sudėtingų terminų, kad šią metodinę medžiagą suprastų ir mažiau patyrę pedagogai. Tai ne pirma mano knyga - metodinė medžiaga, tačiau man šis kūdikis tikriausiai pats mieliausias širdžiai. Juk lengvoji atletika buvo ir tebėra svarbi mano gyvenimo dalis. Mano rungtis buvo vidutinių nuotolių bėgimas. Sportinį kelią pradėjau Švėkšnoje, skyniau pergales šiame miestelyje, o vėliau iškovojau įvairių sporto pergalių ir respublikinėse varžybose. Galbūt simboliška, tačiau būtent Švėkšnos stadione ir buvo fotografuojama šiai knygai", - atskleidė A. Šarkauskienė.

Gerino rekordus

Ji pabrėžė, kad Šilutės rajonas garsėjo aukštais vidutinių nuotolių bėgikių pasiekimais.

"Šiame rajone mokykliniais metais gyveno ir jo garbę sportinėse varžybose gynė Laimutė Baikauskaitė, Birutė Skurdelytė, Vilija Birbalaitė. Man jaunystėje pavyko pagerinti Seulo olimpinių žaidynių prizininkės Laimutės Baikauskaitės pasiektus Šilutės rajono rekordus. Šie vidutinių ir ilgų nuotolių (800 m, 1 000 m, 3 000 m) rekordai yra nepagerinti iki šiol - nuo 1988 metų, tai yra jau 32 metus", - pasakojo sportininkė.

Ji profesionalios sportininkės kelią baigė sulaukusi 22 metų.

Astos Šarkauskienės knyga "Lengvoji atletika"  išvydo dienos šviesą.

"Vyras taip pat buvo sportininkas, tad sukūrus šeimą vienam iš mūsų reikėjo mesti sportininko kelią. Kažkas gi turi auginti vaikus", - paaiškino A. Šarkauskienė.

Ji teigė, kad iki šiol mėgsta bėgioti gryname ore.

"Didžiausias minčių lietus užplūsta bėgiojant, nes iki šiol mėgstu bėgimą. Kartais galvoju, kad būtų naudinga su savimi turėti popieriaus lapą ir viską užsirašyti", - sakė sporto profesorė.

A. Šarkauskienė nuoširdžiai dėkojo savo pirmiesiems treneriams Jovitai Ūselytei, Zitai ir Medardui Urmulevičiams, kurie ją supažindino su lengvąja atletika.

"Jie ne tik mokė bėgimo, metimų, šuolių technikos veiksmų, ugdė fizines ypatybes, bet ir formavo vertybių sistemą, skatino turėti tikslą ir jo siekti. Labai esu dėkinga ir šviesaus atminimo treneriams Felicijai ir Povilui Karobliams, kurie mane, įstojusią studijuoti, toliau kryptingai ugdė kaip sportininkę ir asmenybę", - akcentavo pokalbininkė.

Jaučiasi savose rogėse

A. Šarkauskienė, be daugybės darbų Klaipėdoje, dar eina pareigas ir tarptautinėje organizacijoje - praėjusiais metais ji išrinkta į Europos olimpinių akademijų (EOA) Olimpinio ugdymo komisiją.

"Labai intensyvu, bet man tai patinka. Stabtelėti galiu kelioms dienoms, o po to vėl sėdu prie savo darbų. Gyvenu užmiestyje, gamtos apsuptyje. Kai pavargstu nuo protinio darbo, mėgstu gražinti savo aplinką, tvarkyti gėlynus. Padirbėjusi lauke, vėl galiu sėsti prie mokslinių ar akademinių darbų. Esu laiminga, kad turiu galimybę dirbti tai, kas man patinka. Svarbiausias dalykas - sveikata. Ačiū Dievui, kol kas nusiskundimų neturiu ir norisi kuo ilgiau džiaugtis tiek fizine, tiek psichine sveikata. Tada pasitaikantys maži nesklandumai ar kliūtys yra įveikiami", - sakė A. Šarkauskienė.

"Su sportu arba šalia sporto esu visą savo gyvenimą. Ši sritis man gerai pažįstama, domina įvairūs sporto aspektai. Sakoma, kad kai darbas yra mėgstamas, tai į jį eini kaip į šventę. Tai tiesa", - pabrėžė šiemet 50-mečio jubiliejų paminėjusi A. Šarkauskienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder