"Vakarų ekspresas". 1992 07 04

"Vakarų ekspresas". 1992 07 04

Praėjusioje apžvalgoje minėjome, jog į Klaipėdos uostą pirmą kartą Lietuvos istorijoje atplaukė JAV karinis laivas. Todėl būtų nuodėmė nepaminėti, ką tos fregatos - "USS Hawes (FFG 53)" - įgula gero nuveikė mūsų mieste. O ji nuveikė, patikėkite.

Neoficiali vizito dalis prasidėjo taip: "Po pietų švarūs it saldainiukai amerikiečių jūreiviai pabiro po miesto gatves džiugindami akį savo baltutėlėmis uniformomis." Pasak VE reporterių, svečius persekiojo merginos ir "bankiniai" berniukai (omenyje, matyt, turimi valiutos perpardavinėtojai. - Aut. past.), tad guviai vyko tarptautinė prekyba.

Na, o vakare svečiai, apsipratę su Klaipėda, tarė "svarų" žodį: "Vakare amerikiečiai, ilgai nematę kranto, nutarė pasilinksminti. O linksminosi jie triukšmingai. Pasirodo, vadinamieji koviniai videofilmai visiškai nepagražinti.

Geriausiai tą trečiadienį prisimins restoranų administratoriai, padavėjai ir lankytojai. "Apšilę" amerikiečiai pasijuto gana laisvai: "daužė taures, garsiai šūkaliojo. O kais kas šampaną gėrė atsigulęs ant stalo. Tiesiog iš kakliuko. Po to tuščią butelį švyst į salę. <...>

Jūreivių išvykimu labiausiai apsidžiaugė "Klaipėdos" restorano kolektyvas, nes triukšmingiausi amerikiečiai "pasėdėjo" būtent ten. Trečiadienį šiame restorane įvyko visiems įsiminęs incidentas su amerikietiško vesterno elementais. Prie 2 sustumtų staliukų sėdėjo 9 vaikinai ir 2 merginos iš Vilniaus. Iš patikimų šaltinių pavyko sužinoti, kad tie vaikinai buvo iš garsiosios Vilniaus "Brigados" (taip vadinamas sostinės mafijos klanas, kuris dabar diktuoja "madas" Vilniuje). Grupelė apšilusių amerikiečių, sėdėjusių šalia, priėjo prie jų staliuko, įsipylė alkoholinių gėrimų nuo jų stalo ir po to čia pat trenkė taures į grindis.

Vėliau pradėjo kabinėtis prie merginų (viena jų buvo kompanijoje sėdėjusio vaikino žmona). Būtent už ją tamsiaodis jūreivis kažkuriam vaikinui kyštelėjo 100 JAV dolerių ir ėmė merginą tempti. Vilnietis pasipiktinęs pašoko. Amerikietis savo ruožtu nesuprato, kodėl vaikis piktinasi, juk buvo sumokėta.

Žodžiu, ne juokais įpykę vyrai apsistumdė, o vilnietis spėjo ir antausį užmesti. Ko gero, šitaip įžeidė visas JAV ginkluotąsias pajėgas. Paėmė jūreivis, kaip vėliau paaiškėjo, Vladimirą Butkevičių, pakėlė ir švystelėjo į stiklines įėjimo į salę duris. 10 milimetrų storio stiklas sutrupėjo akyse. V. Butkevičiui šukė čirkštelėjo per kairės rankos sausgysles. Dabar jis nevaldo kelių kairės rankos pirštų, ir, matyt, visam gyvenimui...

Atskubėję policininkai puolė raminti įsiutusį negrą. Kaip vėliau pasakojo liudininkai, amerikietis buvo drūtas vyras: aukštas, galėjęs sverti apie 150 kilogramų. 5 mūsų policininkai pamėgino įdūkusiam amerikiečių kareiviui, gynusiam JAV garbę Persijos kare, užlaužti rankas. Šis tik įkvėpė oro, ištiesė rankas ir penki mūsų policininkai liko pasikabinę jam ant rankų... Purškė jam ir dujų, mėgino tramdyti "bananais" - nė motais. Gerai, kad nuramino kiti JAV jūreiviai.

Visa ši gana negraži istorija paimta iš vilniečių paaiškinimų policijai. Todėl tokia konflikto pradžia verčia abejoti... Kiti liudytojai tvirtino, kad patys "Brigados" berniukai prisikabino prie negrų, nuplėšė antpečius ir gavo amerikietišką atsaką..."

Kitą savaitę į Klaipėdą turėjo atplaukti Prancūzijos kariniai laivai, todėl laikraštis išreiškė viltį, kad šie svečiai savo laisvalaikį leis ramiau.

Ne visi atvykėliai buvo nusiteikę taip, kaip JAV karo jūreiviai. Ar kas galėtų įsivaizduoti, kad taip elgtųsi į Klaipėdą pažintinio vizito atvykęs garsusis Kolumbijos lietuvis verslininkas Vytautas Didžiulis? Atvirkščiai - VE reporterius sužavėjo "Lancaster Distral Group" įkūrėjo "nepriekaištinga lietuviška šnekta, laisvas, paprastas, ir, deja, nelietuviškas bendravimas."

Į klausimą, kaip tapti turtingam, jis atsakė: "Mažiau politikuokit, o daugiau dirbkite. Ir pasitikėkite savimi. Tada ir jūsų ekonomika bus tokia, kokia privalo būti, ir gyvensite taip, kaip širdis geis."

Mažiau politikuoti, deja, mes neišmokome. Matyt, 25 metai - per mažas laiko tarpas, kad pasikeistų nacionaliniai bruožai. Kita vertus, Rusija pasikeitė dar mažiau. Paklausykite, ką tais 1992-aisiais savo apžvalgoje VE puslapiuose rašė jaunasis istorikas, Vilniaus universiteto aspirantas ir pradedantysis politologas Vygantas Vareikis, ir pažiūrėkite, kas vyksta dabar:

"Rusija grįžta į savo esmę - demokratinis apvalkalas (jai taip nebūdingas) nukrenta. <...> Rusija niekada neverta pasitikėti - ji sulaužydavo visas sutartis, sudarytas su Lietuva per kelis šimtmečius. <...> Kol naujoji Rusija nėra pakankamai stipri, ji laviruos, o sustiprėjusi prisimins Petro Pirmojo ir "matuškos" Jekaterinos nukariautas "iskonno slavianskije zemli" prie Baltijos jūros. Lietuva gali išsigelbėti integruodamasi į Europos struktūras: EEB, NATO, o po 2000-ųjų metų galbūt ir į suvienytą Europą."

V. Vareikis irgi turėjo patarimą klausiantiems, ką daryti:

"Daug stresų šiame pasaulyje - kyla kainos, infliacija, neramu dėl darbo, būsimo lito ir rusiškų rublių, norisi ir ananasų, ir bananų, kuriuos taip viliojančiai siūlo kapitalizmo salelės Klaipėdoje, nusibodo politika ir politikai. Ką daryti? Patarimą duoda viena indėnų patarlė: reikia sėsti ant upės kranto ir laukti - tavo priešo lavonas būtinai praplauks upe pro šalį."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder