"Vakarų ekspresas". 1992 06 03

"Vakarų ekspresas". 1992 06 03

Neduokdie šiais laikais akimirkai prarasti blaivų protą ir, surinkus vieną ar kitą numerį, pranešti apie padėtą sprogmenį, sakykime, kokiame nors pusę miesto užimančiame prekybos centre.

Sulėks milijonas tarnybų, apsaugininkai visus lankytojus ir darbuotojus išvarys lauk ir, aišku, nieko neras. Po to policija nesunkiai tave suras (nes tą silpnumo akimirką nepagalvojai apie konspiracines priemones), o tada gausi tokią sumą už kiekvieną tarnybų išnaudotą benzino lašą ir kiekvieną prekybos centre neparduotą apatinių komplektą, kad...

Tačiau Lietuvoje buvo laikai, kai niekas niekur neskubėdavo ir nekeldavo panikos net tikro sprogmens radimo atveju. Ką ten vieno sprogmens - viso amunicijos sandėlio. Vieninteliai, kurie tada įžvelgdavo grėsmę žmonių saugumui, buvo žurnalistai.

Pavyzdžiui, VE žurnalistai, iš Karklės gyventojos sulaukę skambučio apie tai, kad besimaudant Plazės ežerėlyje ji aptikusi 15 "neiššautų raketų". Turėdami omenyje tai, kad vos prieš keletą dienų kitoje miesto pusėje - Kairių poligone - detonavus imitaciniam sprogstamajam paketui žuvo vienas Rusijos kariškis, o du buvo sužeisti, reporteriai pamanė, jog ir su Plazės radiniu juokauti nereikia.

Pradžioje jie paskambino į tuometinį SKAT'ą - Savanoriškąją krašto apsaugos tarnybą. Paaiškėjo, kad "skatininkams" išminavimo darbuose uždrausta rodyti per didelę iniciatyvą. Tada žurnalistai moters informaciją apie raketas perdavė Krašto apsaugos ministerijos Klaipėdos apskrities komendantūron. Ir...

Ir nieko. "Pareikalauta moters pavardės, ežero pavadinimo (tuomet dar jo nežinojome) ir kitos smulkios informacijos. Kol jos nebus, niekas nepajudins nė piršto", - nusivylę pranešė laikraštininkai.

Bet rankų nenuleido. Tiesiogine to žodžio prasme - nuvažiavo prie Plazės ir patys ėmėsi ieškoti sprogmenų. Rado. Tiesa, ne iš karto - tik antrą paieškų dieną. Melduose jie aptiko ne tik krūvą didžiausių sparnuotų gilzių, bet ir kovinių galvučių su užrašu "Inert". Kadangi žurnalistai nebuvo dideli sprogmenų žinovai, apie tai dar kartą pranešė komendantūrai. Tačiau ir vėl buvo nesuprasti (!) - jiems pasakyta, kad dabar didesnis rūpestis yra mina, aptikta Tauralaukyje.

Ką daryti? O gi imti vieną tuščiavidurę raketą, atvežti į miesto centrą ir palikti prie komendantūros durų! Taip ir padaryta. Ir ką? Ir vėl nieko. Dabar, jei taip padarytum, iš kalėjimo neišlįstum. Na, gerai, ne iš kalėjimo, o iš milžiniškos baudos, dar, žiūrėk, kartu su lygtiniu teistumu. O tada karinis komendantas Cirilis Norkus tai pavadino "vaikų žaidimu".

Neapsikentę tokio pasyvumo, VE reporteriai smulkiame žemėlapyje nurodė sprogmenų radimo vietą. "Komendantas atsakė, jog jis į dar Rusijos kariuomenei priklausančią teritoriją tikrai nelįs. Nustebo, kad mes, važinėdami po poligoną, apskritai negavome kulkos į kaktą", - parašė VE. Ir padarė išvadą: "Kol kas nors nesusprogs, į signalus apie minas, bombas, raketas bus reaguojama pro pirštus. Ne mano daržas, ne mano bombos."

Bedarbiai moksleiviai

"Vasara prasidėjo. Moksleiviai, studentai, norintys pagerinti savo finansinę padėtį, jau dabar galvoja, kur ir kaip tai galima padaryti. Deja, nūdien nepopuliarus vienas iš būdų - įsidarbinti."

Tai parašyta prieš 25 metus. Bet skamba kaip šiandien, ar ne? Na, gal tik dėl vieno suklysta - įsidarbinti ir tada buvo populiarus būdas, ir dabar. Tačiau ir tada, ir dabar situacija kone identiška - reikia ilgai ir nuobodžiai ieškoti, ir tai dar ne garantija, ar tą laikiną darbą gausi.

VE nusprendė padėti jauniems žmonėms ir už juos surinkti informaciją apie galimas laisvas darbo vietas. O jų, pasirodo, niekur nebuvo - net didžiausiose miesto pramonės įmonėse.

"Valstybinėje pieno perdirbimo įmonėje sumažėjo gamyba, ir nė vieno moksleivio ten nepriims <...> Klaipėdos konditerijos fabrikas birželio ir liepos mėnesiais uždaromas remontui <...> Valstybinė įmonė "Klaipėdos duona" pagal kolektyvinę sutartį su darbuotojais priims vasarą laikinam darbui tik dirbančiųjų atžalas <...> Kojinių fabrikas nuo liepos 7 dienos iki rugpjūčio mėnesio uždaromas <...> Panaši situacija "Trinyčių" valstybinėje įmonėje: viena pamaina atostogaus, dvi dirbs <...> "Gulbės" vartai taip pat liks uždari moksleiviams. Kur dar neverta belsti? Į Valstybinį medienos medžiagų kombinatą - birželį ir liepą ten vyks remontas, gal bandykit laimę rugpjūtį <...> Nieko nepešite Valstybinėje medžio apdirbimo įmonėje - čia priims tik kelis būsimuosius stalius iš amatų mokyklos, jau atlikusius praktiką. Nėra darbo ir Valstybiniame tabako fabrike: dėl medžiagų stokos nebegaminamos cigaretės su filtru <...> Tikrai moksleiviai negaus darbo dar vienoje - visuomeninio maitinimo įmonėje "Vėtrungė": mažinami etatai", - tokia štai buvo darbo paieškų suvestinė.

Margelio margumynai

O pabaigoje - dar viena 1992 ir 2017 metų paralelė.

"Privačiai Ž. Margelio firmai "Aneksis" skubiai reikalingi žmonės, norintys padirbėti Kanadoje privačioje kompanijoje. Atlyginimas sutartinis - nuo 1 700 iki 3 500 dolerių per mėnesį. Taip pat renkami žmonės vasaros-rudens sezonui darbui Vokietijoje. Laiškus su 250 rublių perlaida (už darbo organizavimą) siųsti adresu: 5804 Klaipėda, iki pareikalavimo, Ž. Margeliui. Nepavykus įsidarbinti, pinigai grąžinami.

Privati Ž. Margelio firma "Aneksis" skelbia konkursą! Reikalingos 19-23 metų merginos darbui prekybos agentėmis. 12 geriausiųjų firmos sąskaita mėnesį stažuosis Los Andžele. Laiškus siųskite adresu: 5804 Klaipėda, iki pareikalavimo, Ž. Margeliui".

Taigi, policija Ž. Margelį, besislapstantį mamos namelyje, aptiko po 16 metų paieškos - 2016-ųjų sausį. Ir ieškota vyriškio už tai, kad jis apgavo daugiau nei 200 žmonių žadėdamas darbus užsienyje. Šie negavo nei darbo, nei atgavo pinigų.

Tiesa, "Aneksio" epizodų teisme nebuvo, Ž. Margelis teistas už vėlesnę - 1995-2001 metų - "įdarbinimo" veiklą, kuria žmonėms padaryta 70 tūkst. eurų žala. Iš pradžių Klaipėdos miesto apylinkės teismas pritaikė senatį ir bylą nutraukė, tačiau Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs prokuratūros apeliacinį skundą, panaikino tokią apylinkės teismo nutartį.

Įdomu, kiek margasis Žilvinas klaipėdiečių išdūrė tarp 1992 ir 1994 metų?

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder