"Vakarų ekspresas". 1992 05 21

"Vakarų ekspresas". 1992 05 21

Prieš 25 metus Lietuva ruošėsi referendumui, kuris dar iki balsavimo dienos buvo spėjęs sukiršinti tautą. Tai buvo referendumas "dėl Lietuvos Respublikos prezidento institucijos atstatymo".

Dalis tautos, dar nepamiršusi paskutiniojo prezidento - Antano Smetonos - nepagarbaus elgesio su politiniais oponentais ir pasitraukimo į Vakarus bolševikams okupavus Lietuvą, tos institucijos kratėsi kaip velnio.

Tarp pastarųjų aktyviai reiškėsi ir buvę komunistai - Lietuvos demokratinė darbo partija (LDDP). Jie teigė, kad pirma reikia priimti Konstituciją, o tik po to galima rinkti prezidentą.

"Pirmasis Lietuvos istorijoje referendumas rengiamas ne mūsų valstybės pamatams sutvirtinti, o kai kurių politinių grupuočių valdžios įgeidžiams tenkinti. <...> Referendumui pateiktais įstatymų projektais mėginama užbėgti už akių civilizuotai, natūraliai valstybės raidai. Propaguojama, kad tik "tvirta ranka", vienasmenė prezidento valdžia gali mus išvesti iš politinės bei ekonominės krizės, į kurią įstūmė dabartinė valdžia ir referendumo iniciatoriai <...>

Prezidentas be Konstitucijos gali tapti diktatoriumi nepriklausomai nuo asmeninių savybių bei nuopelnų. Demokratinės ir klestinčios Lietuvos vardan kviečiame visus balsuoti PRIEŠ trečiojo Sąjūdžio pasiūlytus projektus, PRIEŠ ikikonstitucinius prezidento rinkimus", - pareiškė LDDP taryba.

Dėl galimos diktatūros ir dar didesnio susiskaldymo nerimavo ne tik ekskomunistai.

"Kai krečia karštis, tai jau liga. Ji Lietuvos žmones tarytum perskyrė per pusę. Šitaip padalinti mes ir sulaukėme referendumo, kuris tautą dalins jau į kitas kategorijas. Nebe į sveikuosius ir ligonius, bet į tautos, Nepriklausomybės, Landsbergio priešus ir patriotus.

Taip manyti mane verčia sekmadieniniai mitingai visoje Lietuvoje, kuriuos vainikavo didysis "pasitarimas" su tauta Nepriklausomybės aikštėje. Nesiliaujančios skanduotės, mitinge kalbėjusių provokacijos šūkiams "taip", "ne", "gėda" priminė nesenus ir visiškai kitokius laikus. <...>

Klaipėdoje atsitiko dar gražiau. Ne taip kalbėjusi moteris susirinkusio būrelio buvo nutraukta nuo pakylos, gerokai apvelėta ir, tik miniai ne juokais nutarus ją įmesti į Danės upę, įsikišo iki tol ... (praleistas žodis - T. G.) policininkai. Aš juos suprantu. Nedrąsu išsyk pulti gelbėti "tautos priešo", nors jam ir gresia linčo teismas..." - VE savo samprotavimus išdėstė žurnalistas Alvydas Ziabkus.

LDDP savo pareiškime "kai kurią politinę grupuotę", stūmusią prezidento institucijos atkūrimo idėją, jau įvardino - Sąjūdis. Tačiau jau ne pirmus metus buvo aišku: sakome "Sąjūdis" - galvojame "Landsbergis". Būtent Vytautas Landsbergis, referendumo priešininkų nuomone, sau ir matavosi prezidento kėdę.

Tačiau atsitik tu man taip... Na, būna gyvenime paradoksų. Bet tokių...

Žinia, prezidento institucijai pagrindą Lietuvoje padėjo ne tos gegužės referendumas, o vėliau, spalį, kartu su Seimo rinkimais įvykęs konstitucinis referendumas. Taip buvo priimta Konstitucija, kuri ir įteisino prezidento postą. Ir 1993-iųjų vasarį įvykusius prezidento rinkimus laimėjo ne V. Landsbergis, o... LDDP pirmininkas Algirdas Mykolas Brazauskas, buvęs komunistas su 33 metų partiniu stažu.

Laimei, diktatoriumi jis netapo. Na, o Vytautas... O ką Vytautas? Svajonė pavadovauti visai Lietuvai taip ir neišsipildė. Teko tenkintis vadovavimu konservatyviajai jos daliai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder