"Vakarų ekspresas". 1992 03 19

"Vakarų ekspresas". 1992 03 19

"Vakarų ekspresas" paskelbė karą "Meilės žodžio" bažnyčiai. Na, gal ne tiek "Vakarų ekspresas", kiek Ivona Žiemytė, apsilankiusi tame, ką tie sektantai vadino pamaldomis. Jautrios sielos žurnalistė tiesiog negalėjo patikėti tuo, ką ten išgirdo. "Pamaldų" dvasia ją šokiravo. Kaip ir "pastorius" Donatas Ivanauskas.

"Tik juokas ima, kai jie, sutūpę aplink bulvių puodą, prašo: "Dieve, išvaryk nitratus!", nors tai - irgi neveiklumo, žmogiško bejėgiškumo apraiška. Cirkas, kai atsivedę isterikę klyknę, jie varo iš jos šėtoną arba, čiupinėdami įduotas nosines, apatinius, gydo užkalbėjimais veneros ir odos ligas. Kai užuot susikaupę maldai, meditacijai, tamposi lyg beždžionės poravimosi orgijoje.

Bet nebejuokinga, kai viena po kitos skiriasi šeimos (mat žmona su keturiais vaikais staiga paaiškėja esantys šėtonais), kai jaunuoliai spjauna į pagarbą, meilę tėvams ir degina maldaknyges, meta aukštąsias mokyklas, šeimos galva nebeina į darbą, nes tai trukdo džiaugsmingai šlovinti jų dievą. Negražu, kai prisidengę kitų konfesijų vardu Meilės žodžio skelbėjai kaulija po įstaigas valiutos ar sumuša atsiskyrusį nuo jų", - rėžė Ivona.

Sunku pasakyti, kaip yra dabar. Sako, kitu vardu pasivadinusi fanatikų saujelė vis dar plauna silpnavaliams (arba, anot I. Žiemytės, pusgalviams) žmonėms smegenis. Tačiau 1992-ųjų "Meilės žodį" išties būtų buvę teisingiau vadinti "Meilės pinigams žodžiu". Kiekvienų pamaldų centrinis objektas - per salę keliaujantis plastmasinis kibirėlis, į kurį kiekvienas atėjęs tiesiog privalėjo įmesti kupiūrą. Tie, kurie to nedarydavo, būdavo viešai - nuo scenos viską budriais stebinčio mikrofonu ginkluoto "pastoriaus" - pasmerkiami ir apsaugos palydimi lauk.

"Nepulčiau aš Donato Ivanausko, jei tai būtų nesveikos psichikos žmogus. Bet kvailelį jis vaidina tik savo žemo intelekto auditorijai - yra gudrus demagogas <...> Negirdėjau paskaitoje Biblijos žodžio be poros iškreiptų, lėkštų jo citatų, tik žodžius: "aš", "man" bei "paruošk stambią kupiūrą". Visas paskaitos "cinkas" ir buvo šlykštus pinigų kaulijimas <...> "Nebūkit "gnydos", neužspauskit širdies ir kapšio!!! Nemanipuliuok sugebėjimais! - šaukei, - dievotumas atneša pelną, ne darbas!" - pacitavo "pamokslininką" Ivona.

Tai buvo drąsu. Po straipsnio Ivona sulaukė grasinimų iš "Meilės žodžio" stovyklos, ir, panašu, D. Ivanauskas dar ilgai ant jos griežė dantį. Bet pareiga išsakyti pasišlykštėjimą sektantų dviveidiškumu buvo svarbiau:

"Meilės žodžio skelbėjai išgydys tau nevaisingumą, impotenciją ir slogą. Nieko, jei po kai kurių šios bažnyčios tarnų seansų tave suparalyžiuos ar mažumėlę pagulėsi durnyne. Kiekvienam savo. Rykštę gali pats išsirinkti - koks savižudybės įrankių asortimentas! Nori - nuodykis vynu, nori - opiumu ar fanatizmu. Nieko tokio, jog vietinės reikšmės hitleriukai sulaužys dešimtį kitą likimų..."

Įdomu, ar D. Ivanauskas perskaitė tame pačiame "Vakarų ekspreso" numeryje išspausdintą informaciją apie pasiruošimą lito įvedimui? O turėjo, nes tai, kas buvo parašyta, jo "verslui" galėjo turėti ne mažesnės įtakos nei I. Žiemytės bandymas "Meilės žodžio" sekėjams atverti užmuilintas akis.

"Sunkiau bus tiems, kas turi daug grynų pinigų. Nes gali būti, kad didelės sumos indėliuose į litus bus keičiamos didėjančiu santykiu. Tiems klaipėdiečiams galima patarti kuo skubiau atsikratyti rublių", - rašė VE.

Galima tik spėti, kad tokių žmonių daug nebuvo.

"Lietuvos banką, o tuo pačiu ir Respublikos gyventojus kamuoja rublių stygius. <...> padėtis tebelieka katastrofiška. Nežinia, kada žmonės gaus atlyginimus už vasario mėnesį. Štai Žemės ūkio banko Klaipėdos skyrius už vasario mėnesį savo klientams turi sumokėti 50 mln. rublių. Dabar tėra išmokėta tik apie 4 mln.", - teigė dienraštis.

Tik Edas Vaičkus skaičiavo ne pinigus. Jis stebėjo sparčiai populiarėjančio meno (Lietuvoje, o ne Europoje, aišku, nuo kurios toje srityje mes atsilikome kokiais 10 metų) - vaizdo klipų - rinkimus. Taigi, "Labirinto" videoklipų konkurse geriausiu pripažintas grupės "Žuvys" klipas "Giminės". Taip pat apdovanotas grupės "Už tėvynę" vaizdo klipas "Meilės liga", žiūrovų simpatijų balsai atiteko Eurikai Masytei už "Lunatikę".

Už geriausią techninį sprendimą prizą atsiėmė kultinė grupė "Svastikos sukitės greitai". Susiraskite "Youtube" kanale jos vaizdo klipą "Mokykla". Nemirtingas didaktinis kūrinys, vertas būti transliuojamas kiekvienoje mokykloje prieš pamokas, mokytojų kvalifikacijos kėlimo kursuose, įvairiuose pedagogikos universitetuose ir, aišku, Švietimo ir mokslo ministerijoje...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder