"Vakarų ekspresas". 1991 11 19

"Vakarų ekspresas". 1991 11 19

Šios apžvalgos leitmotyvas galėtų būti toks: kaip privatizuota Klaipėda.

Taigi, kaip? Greitai. Elementariai. Neretai brutaliai.

1995 metais "Vakarų ekspreso" redakciją pasiekė Klaipėdos policijos kriminalistų, kovojusių su organizuotu nusikalstamumu, operatyvinė pažyma. Joje - duomenys apie visas mieste veikiančias grupuotes: veiklos sritys, vardai, pavardės, adresai, naudojami automobiliai ir pan.

Daugiausiai operatyvininkų dėmesio buvo sulaukusi sąlyginai "Centro" pavadinimu įvardinta organizuota grupuotė, kurios lyderis - Sigitas Gaidjurgis. Vertėsi ji viskuo, kuo tik galėjo - reketu, automobilių vagystėmis ir perpardavinėjimu, alkoholio ir metalų kontrabanda.

Vertėsi ir privatizavimu. Tiesa, dabar sunku pasakyti, kiek objektų savininkais tapo patys gaidjurginiai. Daugumai jų tikrai neužteko nei proto, nei pinigų tapti pastatų, įmonių savininkais, tad privatizavimo procese odinėmis striukėmis vilkintys "berniukai" nudrožtomis kaukolėmis dirbo gąsdintojais - stovėjo prie aukciono durų ir potencialius pirkėjus greitai įtikindavo užsukti čia kitą dieną. Arba niekada. Nes dabar "apsiperka" juos pasamdę bosai.

Tie, kurie buvo gudresni, viešintis nenorėdavo, tad privatizuojamus objektus įsigydavo per statytinius. Tokių pavardes operatyvininkai gerai žinojo, bet dėl įstatymų netobulumo neretai pritrūkdavo įrodymų.

Paskaitykite ištrauką iš minėtos pažymos. Tiesa, vengdami galimų ieškinių teismuose, investicinių bendrovių pavadinimų, "herojų" pavardžių ir net tikrų inicialų neskelbiame - vargu ar praėjus tiek laiko ką nors įrodysi. Bet tekstas - tikrai iškalbingas:

"Privatizacijos procesai valdomi per X. Y., kuris turi tiesioginę įtaką tiek aukcionams, tiek viešam akcijų pasirašymui. X. Y. aktyviai padeda jo sesuo Z. Y., anksčiau dirbusi mokesčių inspekcijoje ir turinti daug pažįstamų savivaldybėje bei privatizacijos tarnyboje. Daug objektų B. R. privatizuoja V. A. Š. vardu. B. R. grupę aukcionuose palaiko ir buvęs teisėjas, vienos sporto federacijos prezidentas T. S. Visą informaciją apie privatizuojamus objektus ir kitas detales X. Y. gauna iš privatizacijos tarnybos darbuotojų P. J., C. M., V. F.

Dominuojančių objektų akcijų paketai supirkinėjami per IAB "I", šią IAB akcijų pasirašyme palaiko UAB "P", UAB "T", UAB "D", UAB "C", IAB "K", IAB "Y", IAB "V", IAB "H"."

O dabar paskaitykime, ką matė pirmuosius stambesnių objektų aukcionus 1991-ųjų pabaigoje stebėję VE žurnalistai.

"Turtingų žmonių Klaipėdoje turbūt nėra. Tokį įspūdį buvo galima susidaryti pabuvus šeštadienį vykusiuose aukcionuose. Buvo galima susidaryti ir tokį įspūdį - "buvusieji" sugrįžta. Vincento Vytauto Patapo, Alfonso Tumėno pavardžių, neabejoju, nereikia komentuoti, o jų veidus aš matau kiekvieną šeštadienį aukcionuose. Jau pažįstu ir du jų kompanionus - Algį Popendikį ir Vaidotą Antaną Palšmitą.

Dažnai vyrai "dirba" kartu, pakyloja kainą ir pasitraukia. Suprantama, tokia politika - varžovų "nuginklavimas" prieš kitus aukcionus. Šį šeštadienį į visus tris aukcionus atėjo tik šie vyrai. Susėdo atskirai ir ėmė tarpusavyje varžytis.

Pirmiausia buvo privatizuota parduotuvė Nr. 36 "Gėrimai" (Herkaus Manto g. 75). Pradinė pardavimo kaina buvo 22 000 rb, o po minutės, du kartus pakėlus kainą, už 24 120 rb parduotuvę nupirko V. A. Palšmitas. Paklaustas, ką kiekviename aukcione veikia naujasis parduotuvės savininkas, ponas Palšmitas atsakė, kad yra firmos, užsiimančios žmonių investicinių čekių investavimu į turtą, atstovas. Žvilgterėjęs į dalyvių registracijos knygą jokio įrašo apie atstovo vaidmenį neradau.

Antrame aukcione, kai buvo privatizuojama parduotuvė Nr. 89 "Avalynė" (Herkaus Manto g. 75), "pasižymėjo" ponas Patapas. Už parduotuvę, kurios kaina buvo 23 600 rb, jis pasiūlė net... 27 000 rb. Pirmame aukcione atstovavęs grupei žmonių, antrame aukcione jis nusipirko jau kaip privatus asmuo.

Trečiame aukcione nieko naujo neįvyko. Už parduotuvę Nr. 2 "Užsakymų stalas" (Sportininkų g. 17), kurios pradinės kaina buvo 60 000 rb, tas pats ponas Palšmitas, vėl kaip privatus asmuo, pasiūlė 65 000 rb, o "kompanionai", savaime aišku, nebesipriešino", - pranešė straipsnio autorius Darius Anužis.

Spėkite, ar minėti vyrukai apsilankė kitą savaitę suplanuotame aukcione, kuriame ketinta parduoti kelias kirpyklas (Sportininkų g. 19, Taikos pr. 33, Šilutės pl. 16), laikrodžių taisyklas (Šilutės pl. 40, Laukininkų g. 13, Vingio g. 16), raktų dirbtuves Laukininkų g. 13?

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder