"Vakarų ekspresas". 1991 09 26 ir 28

"Vakarų ekspresas". 1991 09 26 ir 28

Pradžioje - apie blogį. Blogis buvo visur - gatvėse, darbe. Žmonių galvose. Net ir labai jaunų žmonių galvose.

Žodžiu, vieną šeštadienio vakarą keturi paaugliai pro langą pateko į 14-ojo vaikų (rusakalbių) lopšelio-darželio logopedinę grupę, ėmė naikinti viską, kas pasitaikė po ranka.

Vėliau šiuos vaizdus pamačiusi vyresnioji auklėtoja Alina Majorova apsiverkė - sulaužyti iš vytelių pinti baldai, išversti visi stalčiai, dažais ištepliotos sienos, kilimai, veidrodžiai, lovelės, supjaustytas vaikų mėgstamas odinis vėžlys, į unitazą sumesti žaislai, o ant jų dar nusilengvinta.

"Čia buvo spec. grupės vaikams, kurie ir šiaip gyvenimo nuskriausti. O viso priemonės, lėlių rūbai, kaukės - visa tai padaryta pačių rankomis. Tai buvo tikras košmaras. Net nesitiki, kad tai vaikai, kai kurie net buvę mūsų auklėtiniai", - liejo ašaras A. Majorova ir darželio vedėja Tamara Gvai.

Vandalus pastebėjo sargė Elvyra Dambrauskienė. Ji, pamačiusi, kur tie pašlemėkai išsislapstė, iškvietė policiją. Pareigūnai sulaikė keturis "didvyrius" - 13 metų A. Serdiukovą, 14 metų R. Čelpanovą ir du Kolbinus, greičiausiai brolius, 13-metį ir 15-metį.

Beje, tik sargės dėka darželį pavyko išgelbėti nuo liepsnų - siaubėjai tuščiame puodelyje paliko įjungtą vandens šildymo spiralę, ir, kai į grupę įėjo moteris, puodelis jau degė...

Be visa kita, jaunieji išgamos bandė išprovokuoti tarpnacionalinį konfliktą - ant sienų paliko užrašus "Fuck you, rusai", "Lietuva". Nepavyko.

Edisonas tampa žvaigžde

Įdomu, ką dabar apie savo paauglystės nuotykius galėtų papasakoti piliečiai Serdiukovas, Čelpanovas ir abu Kolbinai? Nors gal jie tapo padoriais žmonėmis?

Ne visiems tai pavykdavo. Pavyzdžiui, žardiniui Edisonui Judvyčiui (gim. 1970 m.), pravarde Kankanas - ne. Jis 1996 metais išėjo iš namų ir negrįžo. Būtų grįžęs, jei būtų pagarbiau bendravęs su Sigitu Gaidjurgiu.

Įdomu tai, kad lemputės, fonografo, diktofono, elektros kėdės išradėjo pavarde pavadintas Edisonas laikraščiuose debiutavo anksčiau už S. Gaidjurgį. Jis "Vakarų ekspreso" puslapiuose atsidūrė 1991-ųjų rugsėjį, po to, kai į policiją kreipėsi vilnietis V. V.

Žmogus papasakojo, kad Debreceno gatvėje trys vyrai jį jėga įsodino į automobilį, nuvežė į Vilnių, ten viename bute jį mušė ir reikalavo 2 000 dolerių. Iš jo draugo gavę minėtą sumą, užpuolikai nuvežė vilnietį prie Bačkonių, dar kartą sumušė ir paleido. Toliau skaitykite VE:

"Nusikaltime dalyvavus įtariamas Rolandas Leitonas. 3 val. Liepų gatvėje, nestojus VAZ-2107 (valst. Nr. G 05-18 MT), policininkai iššovė 8 šovinius į padangas, dėl to mašina prie žemės ūkio technikumo įvažiavo į griovį, o asmuo, vairavęs automobilį, pabėgo. Mašina priklauso E. Judvyčiui, bet ją vairavo V. Rudnickas, lengvai apsvaigęs nuo alkoholio. Bėgliai nuo šūvių nenukentėjo."

Edisonas tampa lavonu

Operatyvinės 1993-iųjų Klaipėdos kriminalinės policijos pažymos byloja, kad tiek E. Judvytis, tiek V. Rudnickas (gim. 1969 m.), pravarde Vytėnas, priklausė stambiausiai tuo metu mieste S. Gaidjurgio gaujai. Abu buvo registruoti Žardininkų gatvėje.

Banditui - bandito likimas. Tokia epitafija galėtų būti ant Kankano antkapio. Policijos šūviai jo taip ir nepamokė. 1992 m. E. Judvytis kartu su dar vienu "gaidjurginiu" Romualdu Vilučiu, pravarde Šliamurka, buvo sulaikytas Lenkijoje juos įtarus parduotuvės apiplėšimu (jo metu buvo peršautas kasininkas). Ten vyrai pasėdėjo 15 mėnesių, tačiau buvo išteisinti. Į Lenkiją jie buvo nuvykę S. Gaidjurgio automobiliu.

R. Vilutis sušaudytas Klaipėdoje, Klevų gatvėje, 1994-ųjų vasarį. Į jį buvo paleista visa apkaba iš automato "Kalašnikov" ir du kontroliniai "Winchester" šūviai į galvą. Kai policija atvyko (po trijų minučių), iš Šliamurkos galvos dar kilo dūmai.

O E. Judvytis dar pagyveno porą metų. 1996-ųjų gegužę jis išėjo iš namų Taikos pr. 35A ir nebegrįžo. Kur jis? Klauskite Sigito.

Du įvykiai viename garaže

Taigi, jau 1991-aisiais Klaipėdoje aidėjo šūviai, susiję su organizuotu nusikalstamumu. Neilgai trukus uostamiestis bus imtas tituluoti Lietuvos kriminaline sostine - pakaitomis su Kaunu, Panevėžiu ir Šiauliais.

Tokį "titulą" jam pelnė ne tik gaujos, bet ir pavieniai kriminalinio mentaliteto nevykėliai. Kaip, pavyzdžiui, toks V. K. Jo inicialai minimi dviejų rugsėjo dienų nusikaltimų suvestinėse.

Taigi, rugsėjo 17 d.: "Garaže Dubysos gatvėje buvo išžaginta G. S. (gim. 1958 m.). Įtariamasis V. K. su nukentėjusiąja prieš tai girtuokliavo." Rugsėjo 21 d.: "9 val. kooperatiniame garaže Dubysos gatvėje rastas negyvas V. K. (gim. 1962 m.), kuris buvo įtariamas G. S. išžaginimu nurodytame garaže. Apžiūrėjus lavoną smurto žymių nerasta. Įtariama, kad mirė nuo variklio išmetamųjų dujų."

Užgraužė sąžinė?

Nauja gyvybė vonioje

O dabar - apie gėrį. Tiesą pasakius, net ir rašant apie gėrį 1991-aisiais sunkiai sekdavosi nepastebėti to, kas buvo blogai.

Esmė tokia - vieno buto Klaipėdoje vonioje gimė Mykolas Karijotas. Jis svėrė 4 600 gramų - vienu kilogramu daugiau už savo brolį Jurgį Patrimpą, gimusį prieš metus toje pačioje vonioje.

"Karijotas, tik gimęs, užmigo. Miegojo 7-8 min. Pradėjusį žiovauti tėvas ištraukė iš vandens. Sutvarkė virkštelę. Taip prasidėjo jaunojo piliečio gyvenimas. Kol kas Karijotas reaguoja tik į šviesą ir tėvų šilumą, o kas toliau...

O toliau bus taip. Karijotas paaugs. Paaugs ir supras, kad gimė sumautame pasaulyje. Ir nieko čia nepridursi. Kol kas Karijotas puikiai išsitenka savo lopšyje. O lopšys - tai visiems klaipėdiečiams žvejams pažįstama spalvota dėžė, į kurią laivuose kraunama silkė. Karijotas paaugs ir supras, kad dėžėje galima gyventi, bet štai kaip šešiems žmonėms išsitekti viename kambarėlyje, Karijotas tikrai nesupras", - sunkią naujagimio šeimos padėtį aprašė Edas Vaičkus.

Kaip užauga vaikai

Mykolo Karijoto, Jurgio Patrimpo, Mantvydo ir Magės tėtis Gediminas Vilys jam guodėsi: "Atvažiavęs iš Vilniaus, Klaipėdoje gyvenu tiktai 3,5 metų ir, savaime suprantama, neturiu jokios teisės atsistoti į eilę butui gauti. Buvo atėjusi komisija, patikrino, ar galima tokiomis sąlygomis gyventi, pasakė, kad gyventi galima, tik remonto reikia (čia Gedimino monologą nutraukė alkanos žiurkės cypimas stalčiuje). <...> Nežinau, ko griebtis. Kitą savaitę nešiu pareiškimą į meriją, kad savavališkai užimsiu patalpas, tinkančias man ir mano šeimai."

"Ar Karijotas - paskutinis vaikas Vilių šeimoje, aš nežinau. Bet užtat žinau, kad 6 žmonėms su 6 žiurkėmis negalima gyventi viename kambaryje", - konstatavo žurnalistas. Ir pridėjo: "Tokie reikalai, ponai. Bet kuriam galui vogti naujo Karijoto vežimėlio ratus, turbūt vienas vagis težino. Gal atsilieptų ir papasakotų, ką jis su tais ratais darys."

Gyvenimas, kaip mes jau žinome, kartais turi ir šviesių spalvų. Tad pabaigoje - apie jas. Gediminas su žmona Roma Kačinskaite (dailininke Romėne) susilaukė dar vieno vaiko - Motiejaus Saliamono. Visos penkios atžalos mamos iniciatyva baigė muzikos mokyklas.

"Kaip vaikai užaugo? Kaip saulė pakyla ir nusileidžia", - atsakė G. Vilys, VE reporterių pakalbintas kone po dvidešimties metų, 2010-aisiais. Apie ankštą butą ir 6 alkanas žiurkes stalčiuose jis neužsiminė...

Nors, tiesa, kitame interviu Romėnė prisipažino komunalinius mokesčius už butą sumokanti ne visada: "Kartais sumoku. Nekvaršinu sau galvos: išmes iš buto - gyvensiu gatvėje, taigi daug žmonių ten gyvena, ir ką - jie blogi?"

Gerai, kad vaikai jau dideli...

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder