„Vakarų ekspresas“ - prieš ketvirtį amžiaus...

„Vakarų ekspresas“ - prieš ketvirtį amžiaus...

1993-iųjų balandžio paskutinė savaitė Klaipėdoje pasižymėjo išskirtinai kruvinais įvykiais. Balandžio 25 dieną apie 01.30 val. Minijos gatvės 128 namo kieme sunkiai sužalotas pilietis R.N., pravarde Cibulia (g. 1962 m.). Peršauta galva, atviras nosies kaulo lūžis, nupjauti dešinės plaštakos trečias ir ketvirtas pirštai. Kitą naktį galingas sprogimas nugriaudėjo Statybininkų prospekte. Sprogmuo buvo padėtas ant palangės name, kuriame gyveno "Aro" policininkas. Balandžio 27-ąją Priekulėje automobilyje nušauti trys žmonės: Genadijus Bondarevas, Kęstutis Aužbikavičius ir Algirdas Dobilas. Netrūko tą savaitę ir kitų skandalingų įvykių...

VE 1993.04.24 - 1993.04.30

Nemalonumai per laivus

1993-iųjų balandžio 24-osios pirmajame "Vakarų ekspreso" puslapyje - paskelbta žinutė: "Mokėti reikės nemažai." Valstybinės žvejybos laivyno įmonės "Jūra" plaukiojanti bazė "S. Darius" su 150 žmonių įgula sausio 17 dieną prie Šetlendo salų pateko į smarkią audrą. Įgulą išgelbėjo Anglijos gelbėjimo tarnybos. Už gelbėjimo darbus priklauso solidi kompensacija, kuri paprastai sudaro apie pusę laivo ir krovinio vertės. Tikslią kompensavimo kainą turėjo nustatyti teismas. Lietuvos laivas įvertintas 660 000 svarų sterlingų. Tokį užstatą turėjo sumokėti "Jūra", kad teismas įvyktų ir laivą paleistų.

Tačiau įmonė neturėjo tokių lėšų, todėl kreipėsi į Didžiosios Britanijos juridines tarnybas, kad užstatą atstotų Lietuvos vyriausybės garantija.

Dėl didelio neūkiškumo įmonė "Jūra" buvo atsidūrusi ties bankroto riba, o jos veiklą tyrė Generalinė prokuratūra ir Valstybės kontrolės departamentas.

Yra iš ko pasimokyti

Pasirodo, net prieš 25 metus Klaipėdoje vykdavo tokios akcijos, kurios ir šiandien verčia gėrėtis. Kai kuriuos jautresnius piliečius labai nervina, pamačius, kaip po miestą ar užmiestį zuja mašinos, išmetančios tirštus juodų dūmų debesis. Ir niekas jų nestabdo, netikrina ir nebaudžia. O jau 1993-iaisiais aplinkos apsaugos inspektoriai prie įvažos į Girulių draustinį tikrino ar automobilių vairuotojai paiso gamtosaugos reikalavimų. Už išmetamųjų dujų kiekio viršijimą nubausti net 32 vairuotojai, už įvažiavimą į Girulių draustinį taisyklių pažeidimai įrašyti 9 vairuotojams.

Ei, kur gi jūs visi šiandien, mieli gamtosaugininkai? Ar nematot, kas mieste ir už jo ribų dedasi?

Naktinės Klaipėdos grimasos 2

Praėjusioje apžvalgoje rašėme apie tai, kaip vienas sumuštas kaunietis 1993-iųjų metų balandžio penktadienį mūsų reporteriui ir Klaipėdos policijai padrikai pasakojo keistą istoriją apie tai, kad privataus taksi savininkas Girulių miške pabėgo su jo žmona.

"Vakarų ekspreso" reporteriui Gintarui Vaičekauskui kaip tikram profesionalui pavyko iki galo išnarplioti šį painų kriminalinį siūlą. Paaiškėjo, kad individualiame taksi tarp minėto piliečio V. R. ir jo žmonos iš tikrųjų įvyko konfliktas. Neapsikentusi ji pati pabėgo su taksistu, ir niekas jos nepavogė, kaip tvirtino jos vyras. 2-ojo policijos komisariato vyrai ggrąžino jau aprimusį vyrą žmonai, ir tikimės, kad jiems abiem laimingai pavyko pasiekti savo namus Kaune. Ir susitaikyti.

Nekompleksuokim, tuoj pavysim

1 kilovatvalandė pasaulinėmis kainomis kainuoja 2 JAV centus. Lietuvoje tik 1,3 talono, arba tik ketvirtadalis realios kainos. Nenusiminkime, - 1993-iųjų balandį skaitytojus ramina „Vakarų ekspresas”, - rudenį energetinių resursų kainos Lietuvoje turėtų pasivyti pasaulines. O tada mes juos ir pralenksime. Garantuotai!

Pensininkai bruzda

Vieną ankstyvą balandžio rytą į mūsų redakciją užsuko keturios moterys, kurios atvirai piktinosi susitikimo su miesto vadovais ir Seimo veiklos rezultatais. „Pagrindinis mūsų reikalavimas - sumažinti mokesčius už komunalinius patarnavimus, - pasakė viena iš aktyvesnių pensininkių. - Jokio konkretaus klausimo iš miesto vadovų bei Seimo narių neišgirdome.”

Kita pensininkė įsiminė, kad Šiaulienė (matyt, amžinoji Seimo narė - Aut. past.) susirinkusiems pensininkams patarė: jei turite dviejų kambarių butą, išsikeiskite į vieno kambario ir galėsite susimokėti mokesčius.

Nepaisant tokio protingo patarimo, pensininkių nuomonė buvo viena: „Tokia valdžia mums nereikalinga.” Griežtai pasakyta, bet kur tu, žmogau, be valdžios? Kaip be tėvo ir motinos. Našlaitėliu liksi...

Norėjom geriau, išėjo kaip visada

Prieš ketvirtį amžiaus mūsų dienraštyje spausdinome asmeninių skelbimų kuponus, kuriuos iškirpus ir užpildžius buvo galima nemokamai paskelbti savo skelbimus. Norėjom palepinti savo skaitytojus, sutaupyti jų pinigų ir laiko.

Ir atsirado tokių, kurie naudodamiesi kuponais suvedinėjo asmenines sąskaitas ir kerštavo. Viename VE numeryje pasirodė tokio turinio skelbimas: „ Jauna simpatiška mergina lydės Jus visur ir visada, bet kuriuo paros metu. Paslaugos nebrangios.” Vardas, telefonas. 17-metė ir jos mama sėdėjo redakcijoje ir sunkiai valdėsi. Kelias dienas jų bute netilo skambučiai. Iš ryto skambino jauni, po pietų seni ir girti. Iš Palangos skambino 3 kartus. Skambinta net iš Tauragės. Mergina sako, jog tai turbūt draugės kerštas. Na, o ta draugė, matyt, nenutuokia, kad pagal jos raštą buvo galima atsekti, kas rašė.

Bus daugiau

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder