Valgykla yra valgykla

Valgykla yra valgykla

"Vakarų ekspresas" tęsia žurnalistinį tyrimą: kasdien lankomės įvairiose uostamiesčio kavinėse - žinoma, iš anksto nepranešę ir nesusitarę - bei išbandome dienos pietų meniu, o savo įspūdžius ir vertinimus pateikiame mūsų skaitytojams. Kavines vertiname, kaip įprasta, penkių balų, šiuo atveju - šaukštų, sistema.

Vakar nusprendžiau atiduoti duoklę tiems interneto komentatoriams, kurie primygtinai siūlė išbandyti, kaip puikiai maitina mokyklų valgyklose.

"Nė už ką", - tokia buvo vienos kolegės reakcija, kai pasiūliau jai palaikyti man kompaniją. Laimei, vienam pietauti neteko - kiti du kolegos mielai sutiko išbandyti kaip maitinasi Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniai bei mokytojai. Teisingiau būtų sakyti, kaip maitinasi ir nemaža dalis miesto centre įsikūrusių įstaigų darbuotojų - valgykloje nusidriekusi keliasdešimties žmonių eilutė buvo vien miestiečių. Tiesa, eilutė judėjo gana greitai ir laukti joje teko 7-8 minutes.

Pagrindinė priežastis, kodėl ten nenorėčiau dažnai valgyti - nemalonus kvapas, kuris persekiojo mane visą dieną. Beje, grįžus į darbo vietą kiti kolegos suko nuo manęs nosį - net ir po pietų pasivaikščiojus gryname ore, valgyklos virtuvės kvapas taip ir neišnyko iš plaukų ir rūbų.

Rinktis kitą maitinimo įstaigą verstų ir kitos detalės, kurios nekelia apetito - greičiau atvirkščiai. Laukiančiųjų eilė driekiasi palei sieną, kur stovi stalai, skirti nešvariems indams sukrauti. Nešvarių indų stirtų niekas neskuba nukraustyti. Ant tų pačių stalų stovi ir du plastikiniai indai, kur iškrapštomos maisto liekanos - vaizdas išties neestetiškas.

"Užtat pigiai ir visai neblogai maitina", - kodėl dažnai valgo šioje valgykloje pasakojo eilėje sutikta viena pažįstama. Žinoma, ilgainiui prie visko pripranti ir tiesiog nebepastebi iš pirmo žvilgsnio nemaloniai nuteikiančių detalių.

Beje, tie, kurie valgo mokyklų valgyklose stengiasi bent apytiksliai žinoti pamokų tvarkaraščius, kad nereikėtų stumdytis eilėje su moksleiviais, kurie aptarnaujami pirmiau nei valgytojai "iš gatvės". Mes atėjome prieš pirmą valandą, kai pertrauka ėjo į pabaigą, tad gimnazistų eilėje nebuvo - visi jau sėdėjo prie stalų ir baigė valgyti.

Valgykloje stovi 16 keturviečių stalų ir keletas stalų, sustumtų specialiai mokytojams. Apie tai byloja užrašas ir tai, kad šis išskirtinis stalas papuoštas vazonine gėle.

Visi stalai buvo užimti, tačiau kai sulaukėme savo eilės, radome kur prisėsti. Tvarka kaip daugelyje valgyklų - pasiimi padėklą, stalo įrankius ir tuomet prašai valgyklos darbuotojų, kad tau įdėtų pasirinktą patiekalą. Nustebino, kad meniu vakar buvo pasiūlyti tik mėsiški patiekalai. Matyt, buvo mėsos diena. Prie visų buvo siūlomas tas pats garnyras: bulvių košė, burokėlių bei šviežių kopūstų salotos. Atskirai nurodyta kiekvieno ingrediento kaina - galima paprašyti nedėti kurių nors salotų ar košės. Atitinkamai mažėja ir kaina.

Daugiausia patiekalų buvo iš vištienos: kepsnys, maltos vištienos ir krūtinėlės suktinukai. Taip pat buvo siūloma kiaulienos kepsnys, šnicelis bei troškinta jautiena su slyvomis. Patiekalų kaina vidutiniškai 5 Lt, įskaičiuojant kompotą.

Abu mano kolegos nusprendė valgyti kiaulienos kepsnį su grybų padažu.

"Mėsa taip išmušta, kad jos praktiškai nesijaučia, vien apvalkalas", - komentavo kolegė, kuri nemano esanti išranki.

Nors maisto į lėkštes prikraunama tiek, kad atrodo viskas virsta per kraštus, abu kolegos sakė likę pusalkaniai. Situaciją gelbėjo kompotas. Beje, jis buvo skaniausia, ką vakar teko paragauti valgykloje.

Kadangi nuprendžiau paragauti ir sriubos, antrojo patiekalo neįveikiau. Kadangi ji kainuoja tik 70 centų, už tokią kainą ir nesitikėjau restoraniško ar naminio skonio. Beje, tokios valgyklinės sriubos esu valgęs ir kai kuriose kavinėse, tačiau ten ji kainuoja keliskart brangiau. Dar valgiau jautieną su slyvomis. Mėsa minkšta, tačiau prėsko skonio - trūko ir druskos, ir prieskonių. Bulvių košė skani, salotos šviežios ir jų daug.

"Valgykla yra valgykla. Ir nieko čia neišpeši", - atsiduso kolega ir sakė daugiau neisiantis čia valgyti.

Pritariau jam šimtu procentų. Nors išties išleidęs nedaug pinigų gali pasisotinti, tačiau nejauki aplinka, kvapai nemaloniai nuteikia visai likusiai dienai. O čaižiai suskambėjęs skambutis privertė krūptelėti ir skubintis valgyti - trumpam užsimiršau, kad jau seniai ne mokinys ir į pamoką skubėti man nereikia...

Pagarbiai V. V. (kavinėse lankausi iš anksto nepranešęs ir už maistą visada susimoku pats)

Įvertinimas 1 šaukštas

Dienos pietūs (5,82 Lt):
* Šviežių daržovių sriuba su perlinėmis kruopomis (70 ct)
* Jautiena su džiovintomis slyvomis, bulvių košė, burokėlių ir šviežių kopūstų salotos (4,78 Lt)
* Juodųjų serbentų kompotas (34 ct)

Šiose kavinėse jau lankėmės:
01 17 d. "Rytė"
01 18 d. "TaiFun"
01 19 d. "Kurėnas"
01 21 d. "Bambola" 
01 24 d. "La Cle"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder