Pasakysiu atvirai: į kavinę "Snaigė" galima eiti nebent dviem atvejais - kai esi tokios geros nuotaikos, kurios jau niekas nepajėgus sugadinti, arba atvirkščiai - kai betrūksta paskutinio lašo, po kurio galutinai suprasi, koks suknistas tas gyvenimas.
Net neabejoju, kad visi kiti klientai šioje kavinėje lankosi vedini trečios priežasties - tiesiog šalia savo darbo vietos neturi kito pasirinkimo. Tad man jų nuoširdžiai gaila. Mat be kelių centų už tą pačią sumą, kurią teko palikti šioje pradvokusioje skylėje (atsiprašau kavinės savininkų, bet kitaip šios įstaigos liežuvis neapsiverčia pavadinti) prieš kelias dienas pietavau prie ištaigingai padengto stalo restorane. Vadinasi, gyvename paradoksų šalyje - piniginėje reikia turėti tą pačią sumą pinigų ir vieną dieną gali pietauti tarsi milijonierius, o kitą...
Bet apie viską nuo pradžių. Važiuojant Šilutės plentu iš toli šviečia du užrašai - "Šaldytuvai" ir "Kavinė Snaigė". Tačiau priėjus arčiau pastato ant durų nebėra jokio užrašo. Žinoma, kam jo reikia, juk čia, ko gero, eina valgyti tik įprasti klientai. Tie patys, kurie neturi kito pasirinkimo. Tokiu atveju - siūlyčiau nusiimti reklaminę iškabą ir nuo stogo, kad netyčia koks turistas neužsuktų pavalgyti - vis tik norėtųsi, kad Klaipėda jiems paliktų malonius įspūdžius.
Nežinau, gal yra manančių kitaip, bet jei grįžus iš maitinimo įstaigos norisi ne tik nusiplauti rankas, bet ir kuo greičiau palįsti po dušu - ką gero apie tokią vietą galima kalbėti. Turiu omenyje ne tik šleikštų į drabužius įsigėrusį riebalų kvapą, kuris pasitiko vos tik pravėrus laukujes duris.
Kad nieko gero iš šios įstaigos negalima tikėtis, išdavė ir statūs neįtikėtinai purvini laiptai išklibusiais turėklais. Atvėrus duris į nedidelę kavinės salę pasijutome tarsi būtume laiko mašina nukeliavę 20-30 metų atgal. Nežinau, nuo kada veikia ši kavinė, bet atrodo, kad interjeras čia likęs nuo tų laikų. Suprantama, kad per šitiek metų gali aptukti ir durys, ir stalai, bet juk tam ir sukurtos buitinės chemijos priemonės. Nebent valytoja propaguoja ekologiją ir viską valo tik vandeniu... Ir taip 20 metų...
Nepykite už atvirumą, bet kai ant stalo stovintys druskos ir pipirų indeliai tiesiog apgleivėję nuo purvo ir taukų, pradedi galvoti, kad šitie pietūs gali būti ir paskutiniai tavo gyvenime.
Betrūko, kad už baro stovėtų riebi, galvą "kokošniku" pasidabinusi "bufetava". Deja, už baro stovėjusi mergelė stotu toli gražu nepriminė anų laikų bufetininkių, tačiau bendravimo maniera ir veido išraiška kaip mat priminė legendinę Nemiros Pumprickaitės frazę vienai žurnalistei: "Ko čia stovi š... atsikandusiu veidu?"
Visgi išdrįsau paklausti, ką pasiūlytų valgyti pietums, nes lapelyje išvardinta bene dešimt patiekalų, kuriuos būtų galima rinktis.
"Pas mus viskas skanu", - per sukastus dantis išspausta frazė nuskambėjo neįtikinamai. Tačiau surizikavau. Nusprendžiau paragauti saldžios sriubos ir kepsnį su sūriu. Beje, kainos tokiame užkampyje gana didelės. Kepsnys - 9,50 Lt, dienos sriuba - 5 Lt, perpus pigesnė saldi sriuba. Kitų patiekalų kainos nuo 6 iki 8-9 litų, tačiau yra galimybė imti pusę porcijos ir mokėti perpus mažiau. Kadangi didžioji dalis valgytojų - darbo kombinezonais vilkintys vyrai, labai abejoju, ar jie gali privalgyti iš pusės porcijos.
Vienintelis dalykas, kurį galiu pagirti - saldi sriuba. Identiška tai, kurią vaikystėje su pasigardžiavimu srėbdavau mokyklos valgykloje. Bet norint pasimėgauti skoniu teko užsimerkti, nes kitaip į akis krito ir apetitą gadino aptrupintas stalas, riebaluota pipirinė ir ant saldžios sriubos dubenėlio rankenėlės prilipę krapai. Nejučiomis pradėjau fantazuoti, kaip turėtų atrodyti tokios kavinės virtuvė...
Kai padavėja drėbtelėjo ant stalo lėkštę su kepsniu, kurį laiką padvejojau, ar tęsti toliau eksperimentą. Kepsnys neatrodė patraukliai. Pirmas įspūdis neapgavo: tokio prasto kepsnio seniai bėra tekę valgyti - mėsos kur kas mažiau nei riebaluose permirkusio apvalkalo. Tiesa, šalia patiekta bulvių košė, kopūstų salotos ir agurkų griežinėliai - be didesnių priekaištų.
Pūtėme iš šios kavinės net neatsisukdami. Tiesa, grįžęs į redakciją kolegoms primygtinai rekomendavau ten apsilankyti, ypač kai norėsis aštresnių pojūčių. Arba šiaip - dėl įvairovės.
Pagarbiai V. V.
Įvertinimas (vidurkis) - 1 šaukštas
Maistas - 2 šaukštai
Aptarnavimas - 0,5 šaukšto
Aplinka - 0 šaukštų
Dienos pietūs (11,20 Lt):
* Saldi sriuba (0,5 procijos) - 1,70 Lt.
* Kepsnys su sūriu, patiektas su bulvių koše, kopūstų salotomis, šviežiais agurkais - 9,50 Lt.
Rašyti komentarą