Šalia Žvejo paminklo ir fontano suręstoje lauko kavinėje šiandien pietavau pirmą kartą. Strategiškai rasti kitą tokią puikią vietą Klaipėdoje būtų sunku. Čia pat teka Danė, tolumoje matėsi stovintis baltutėlis kruizinis laivas, priešais - rotušė, kurioje sprendimus priiminėja miesto meras. Jaukiai čiurlenantis fontanas užgožė Danės gatve zujančių automobilių garsą. Atrodo - sėdėk ir mėgaukis.
Tačiau pietūs lauko kavinėse turi keletą minusų - čia niekas nedraudžia rūkyti, neįmanoma išvengti vabzdžių ar skraidančių pūkų, be to yra nemaža rizika, kad maistas greičiau atšals. Visa tai šioje lauko kavinėje ir patyriau.
Nors lauko kavinė įrengta gana jaukiai, tačiau akis badė šiokia tokia netvarka. Nesikabinėsiu prie pūkais ir lapais apkritusių staliukų, nes tai sunkiai kontroliuojama, bet tarsi iš karvės gerklės ištraukti minkštasuolių užvalkalai atrodė pigiai.
Dalis staliukų, prie kurių padėti minkštasuoliai, skirti pasisėdėjimams su kavos puodeliu, kita dalis - apstatyti kėdėmis ir labiau tinkami pietauti. Visgi daugelis šiandien pietavusių klientų rinkosi minkštasuolius. Minios principu pasielgėme ir mes, todėl kaltinti ką nors, kad valgyti nebuvo itin patogu nesiryžtu.
Padavėja atlėkė uždususi po kelių minučių. Šypsenos neišspaudė, bet jos ir nesitikėjau. Dirbant tokiomis sąlygomis, kai per dieną su padėklu rankoje tenka sulakstyti ne vieną kilometrą ir dar saugotis automobilių, šypsotųsi tikriausiai tik kvailiai.
Visgi iš greitakalbe išvardintų dienos patiekalų supratau tik tiek, kad galiu rinktis kaimišką sriubą arba šaltibarščius, o iš antrų patiekalų - žuvį, jautieną arba blynelius. Kainas padavėja paminėjo, bet išgirdau tik tiek, kad pigiausiai kainuoja blyneliai, o žuvis ir jautiena kainuoja vienodai, todėl užsisakiau mėsišką patiekalą. O šaltibarščius rinkausi pragmatiniais sumetimais - padavėjai stoviniuojant prie perėjos jie tikrai neatšals.
Nors pietūs užtruko kone valandą, tačiau laukti neprailgo. Kur čia prailgs, kai aplink tiek gražių vaizdų. Tačiau reikia pripažinti, kad ir padavėja sukosi greitai. Pirmiausia ant stalo atnešė gaivaus gėrimo, kuris priklauso valgantiems dienos pietus.
Šaltibarščiai nusipelnė pagyrų - lyg daryti namuose, tačiau šalia prie jų atneštos bulvės, panašu, kad pernykščio derliaus, taigi ne itin skanios, nors ir pabarstytos šviežiais krapais bei svogūnų laiškais.
Antras patiekalas vizualiai neatrodė labai patrauklus - tos pačios pernykštės bulvės, nedidelis šaukštas šviežių kopūstų salotų, aplietų gardžiu žolelių ir aliejaus užpilu, didžiąją lėkštės dalį užpildė jautienos troškinys su slyvomis.
Mėsa ištroškinta puikiai - minkštutė ir sultinga, nors džiovintos slyvos visiškai sutižusios, bet padažo skonį tikrai pagerino. Tačiau niekaip nesuprantu kodėl taip pašykštėta salotų - juk kopūstai už jautieną tikrai pigesni. Salotų pritrūkau vos tik įpusėjęs patiekalą, tad sveikais tokių pietų pavadinti negalėčiau. Juk pagal sveikos mitybos principus didžiąją dalį lėkštės turi užimti daržovės ir pačią mažiausią - mėsa. O čia buvo atvirkščiai.
Be to, įpusėjus patiekalą pati silpniausia patiekalo grandis - virtos bulvės - atšalo, tad paskutinius kąsnius valgiau tarsi muilą.
Nepaisant keleto niuansų, pietūs buvo visai vykę, tačiau kaina nemaža - 16,50 Lt.
Įvertinimas
Maistas - 3 šaukštai
Aptarnavimas - 3 šaukštai
Aplinka - 4 šaukštai
Vidurkis - 3,5 šaukšto
Dienos pietūs (16,50 Lt):
* Šaltibarščiai
* Jautiena troškinta su džiovintomis slyvomis, virtos bulvės, šviežių kopūstų salotos.
* Gėrimas
V. V.
Rašyti komentarą