Žurnalistinį tyrimą "Skonio reikalas" nusprendžiau pradėti simboliškai: įdomu paragauti, kaip maitinasi miesto valdžia, todėl vakar dienos pietus valgiau Klaipėdos savivaldybės administracijos pastato pusrūsyje veikančioje kavinukėje "Rytė".
Jei atėjęs pietauti kavinėje pamatai besidriekiančią eilutę, gali daryti dvi išvadas - arba darbuotojai labai lėtai dirba, arba čia skaniai ir pigiai maitina. Kavinukės "Rytė" atveju, ko gero, galioja pastarasis atvejis. Dienos pietūs čia kainuoja vos 6 litus ir tenka pripažinti, kad jie sotūs ir gana skanūs.
Vakar dienos pietums buvo siūloma didžiulis dubuo raugintų kopūstų sriubos, du vištos kiaušinio dydžio jautienos kotletukai su virtomis bulvėmis bei morkų salotomis ir šaltos arbatos stiklinė, kurioje plaukiojo pusė griežinėlio citrinos.
Vos įžengus į vidų jaučiama, kad kavinėje prasta ventiliacija, nes virtuvės kvapai sklinda ir savivaldybės koridoriais. Ryškiai raudonų tapetų sienos nuteikia kiek agresyviai, tačiau apsnūdusiems lietuviams energijos niekada nebus per daug. Juolab kad raudona spalva, matyt, puikiai veikia darbuotojų našumą - vienintelė padavėja kone reaktyviniu greičiu aptarnauja per 10 staliukų. Tiesa, patiekalus reikia užsisakyti ir pinigus sumokėti prie baro, o padavėja juos atneša.
Kadangi prie baro buvo nusidriekusi kelių žmonių eilutė, o beveik visi stalai užsėsti, iš pradžių teko sunerimti, kad teks ilgai laukti, kol gausime, kur atsisėsti. Tačiau nespėjome nė užsisakyti, kaip keletas stalų atsilaisvino - pasirodo, reaktyviniu greičiu čia ne tik aptarnaujama, bet ir valgoma. Matyt, čia galioja nerašyta taisyklė: "Pavalgei - užleisk vietą kitam". Tad papietauti čia galima vos per 15 minučių.
Etiketo taisyklė, kad prie stalo negalima sėsti tol, kol jis nenuvalytas, čia negalioja - daugelis, apsidžiaugę, kad yra laisva vieta, sėdasi prie lėkštėmis nukrautų stalų, o padavėja, atnešusi sriubą, greitai surenka nuo kitų valgytojų likusias nešvarias lėkštes.
Greitas aptarnavimas paprastai džiugina - sriuba buvo atnešta nespėjus net atsisėsti. Tačiau kai po minutės ant stalo buvo padėtos lėkštės ir su kotletais - pasidarė neramu, kad jie spės atvėsti, nes sriuba buvo per karšta, kad galėtum ją suvalgyti per minutę. Nerimauta buvo ne be pagrindo. Betgi lietuviai kantrūs ir santūrūs - prie aplinkinių stalų sėdėję žmonės taip pat tarpusavyje kalbėjo, kad kotletai atvėsę, bet ramiai valgė ir šaltus...
"Atsiprašau, gal galima pašildyti..." - paprašiau pro šalį su nešvarių indų stirta lekiančios padavėjos.
"Atvėso?" - mandagiai paklausė ir paėmė mano lėkštę su prakąstu kotletu. Nepraėjo nė minutė ir ant stalo jau garavo nauja karštų kotletų porcija.
Patiekalų skonį trumpai apibūdinčiau "pagerintas valgyklinis". Svarbiausia, kad viskas buvo gana šviežia. Raugintų kopūstų sriuba - švelni, kotletukai nedideli, tačiau labiau jautėsi mėsos skonis nei, tarkim, batono ar manų. Pradžiugino, kad nepagailėta daržovių - morkų salotų su majonezu ir česnaku buvo sočiai. Ypač skani buvo šalta arbata.
Nenorintys pietų komplekto už 6 litus, gali rinktis iš specialaus tos dienos meniu. Pasak barmenės (beje, labai mandagiai ir šiltai bendraujančios su klientais), - tai patiekalai, kuriuos greitai pagamina.
Vakar specialiame meniu buvo siūloma: sriuba - 2 Lt, šaltibarščiai - 3,50 Lt, avižinė košė - 3,50 Lt, cepelinai su varške - 7 Lt, vištienos kepsnys su voveraitėmis - 8 Lt, karpio kepsnys - 10,50 Lt.
Nors foninė muzika grojo pakankamai tyliai, aplinka gana triukšminga. Tačiau kai pilna žmonių, o staliukai gana arti vieni kitų ir norom nenorom girdi aplinkinių pokalbius, - nėra ko daugiau tikėtis. Kitą kartą gali ir įdomių naujienų išgirsti, ką tarpusavyje pietų metu kalbasi savivaldybės darbuotojai...
Pagarbiai V. V. (kavinėse lankausi iš anksto nepranešęs ir už maistą visada susimoku pats)
Vertinimas (5 šaukštų sistema)
Kavinė "Rytė": 2 šaukštai
Informacija
Dienos pietūs (6 Lt):
Raugintų kopūstų sriuba
Jautienos kotletai su virtomis bulvėmis ir morkų salotomis
Šalta arbata
Rašyti komentarą