Kai tenka mokėti už virėjų išradingumą

Kai tenka mokėti už virėjų išradingumą

Antradienį su kolega pietauti patraukėme į M. Mažvydo alėjoje įsikūrusią kavinę-bistro "Saliut". Kiek anksčiau čia yra tekę ragauti gana originalių patiekalų, todėl nusprendžiau patikrinti, ar kavinės koncepcija nepasikeitė. Kavinė skelbiasi gaminanti originalius patiekalus tik iš kokybiškų ir šviežių produktų. Pietų metu įsitikinau, jog įstaigos savininkai nemeluoja.

Dar prieš kurį laiką ši kavinė vadinosi "Alėja". Joje neretai apsilankydavo kai kurie kolegos. Sakydavo, jog vilioja tai, jog papietauti čia galima greitai, mat aptarnavimas panašus kaip valgykloje - pasiėmęs padėklą pasisakai, ką norėtum valgyti, ir gavęs maisto prikrautą lėkštę judi kasos link.

Atkeliavę į M. Mažvydo alėjos vidurį supratome, jog aptarnavimo būdas pasikeitusioje kavinėje, nepaisant naujų savininkų, kitoniško meniu ir naujo pavadinimo, išliko lygiai toks pat, mat iš rūsyje įsikūrusios kavinės lauko staliukų link kilo klientai, nešini padėklais.

Kavinės "Saliut" lauko staliukai paprasti, dažyti tamsiai, teritorija atitverta nedidele stikline sienele. Nudžiugino tai, jog virš staliukų ištiesti ne įprasti geltoni, o balti skėčiai, kurie neiškraipo natūralios dienos šviesos.

Kavinės viduje vietų ne itin daug, tačiau čia gana jauku. Norintys papietauti su padėklais rikiuojasi prie prekystalių su patiekalais. Antradienį "Saliut" siūlė paragauti kopūstų sriubos (4,5 Lt), silkės su kariu (7,2 Lt), daržovių su lęšiais (11,1 Lt), jautienos troškinio arba vištienos kepsnelių (po 12,9 Lt).

Užsisakiau pusę porcijos sriubos (2,9 Lt) ir vištienos kepsnelį. Sriubos gavau beveik pilną dubenį, taigi porcija mažai kuo skyrėsi nuo pilnos. Vištienos kepsnelis patiektas su tuo pačiu, už kiek daugiau nei 11 litų siūlytu paragauti lęšių ir daržovių troškiniu bei šviežiomis žaliomis salotomis. Visi norintys prie pietų gali įsipilti vandens su citrina.

Mums maistą į lėkštes krovusi moteris, kuri, spėju, yra kavinės savininkė, aptarnavo maloniai, tačiau apie patiekalus ilgai pasakoti neturėjo kada, mat už mūsų laukė dar keletas žmonių. Šį faktą užfiksavau tik todėl, kad kiek anksčiau teko pietauti šioje kavinėje ir kiekvieną sykį ši moteris patiekalą ne tik parodydavo, bet ir papasakodavo, iš ko jis pagamintas, kodėl yra sveikas ir maistingas. Bet kokiu atveju, nors aptarnaujama maloniai, ši paslauga apsiriboja tik maisto įdėjimu ir kainos apskaičiavimu, todėl skirti itin aukštus balus nebūtų sąžininga kavinių, kuriose dirba sparčiai ir kokybiškai aptarnaujančios padavėjos, atžvilgiu.

Su padėklais nukeliavę į lauką suskubome ragauti. Sriuba tiršta, joje daug kopūstų ir stambiai pjaustytų bulvių, pagardinta šlakeliu natūralaus jogurto. Esu girdėjęs, jog netoli M. Mažvydo alėjos dirbančios moterys į šią kavinę skuba net tada, kai laikosi dietos, mat patiekalai čia liesesni ir sveikesni nei kitur, todėl nenustebau, jog sriuba labai švelni, be jokių papildomų riebalų.

Vištienos kepsnys buvo puikiai iškeptas, neišmuštas pernelyg plonai, todėl sultingas. Šalia patiekti švieži salotų lapai, apšlakstyti jogurto padažu ir keliais lašais pesto, traškūs ir itin gaivūs, todėl puikiai tinka prie vištienos patiekalo.

Garnyrui patiektas lęšių ir daržovių troškinys taip pat neprastas, tiesa, jame itin daug stambiai pjaustytų paprikų, todėl suvalgęs kelis gabalėlius, likusius nustūmiau į šoną. Tiesą pasakius, toks garnyras - gana įdomus ir netradicinis pasirinkimas. Sakyčiau, jog jis, kaip ir buvo siūlyta meniu, labiau tiktų kaip pagrindinis patiekalas.

Reziumuojant, pietumis likome patenkinti. Kolega, valgęs jautienos troškinį, jam neturėjo didesnių priekaištų. Tiesa, didesnių diskusijų buvo verta pietų kaina. Teko pakloti beveik 16 litų net ir valgant pusę porcijos sriubos. Sutinku, kad porcijos tikrai padorios, o maistas kokybiškas ir skanus, tačiau kasdieniams pietums tokią sumą pinigų išleisti gali tikrai ne kiekvienas.

Be to, kai kurios kainos pasirodė nelabai adekvačios. Pavyzdžiui, nedidelis dubenėlis lęšių ir daržovių troškinio kainavo beveik tiek pat, kiek ir vištienos kepsnys, patiektas su tuo pačiu troškiniu. Nusprendėme, kad į porcijų kainą įeina ir mokestis už virėjų išradingumą.

Beje, kiek nuvylė naujasis kavinės pavadinimas. "Saliut" skamba ne tik nelietuviškai, bet ir kiek senoviškai ar net sovietiškai. Novatoriškas meniu ir sveiko maisto idėjos, mano manymu, nusipelnė gaivesnio ir išradingesnio pavadinimo.

Įvertinimas

Maistas - 4 šaukštai
Aptarnavimas - 2,5 šaukšto
Aplinka - 3,5 šaukšto
Vidurkis - 3,5 šaukšto

Dienos pietūs (15,8 Lt)


* Šviežių kopūstų sriuba (pusė porcijos - 2,9 Lt)


* Vištienos kepsnys, lęšių ir daržovių troškinys, šviežios žaliosios salotos (12,9 Lt)
* Vanduo su citrina

V. V.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder