Turkmėnijoje uždraudė žodį „koronavirusas“, už kaukių nešiojimą gresia areštas

Turkmėnijoje uždraudė žodį „koronavirusas“, už kaukių nešiojimą gresia areštas

Turkmėnijos valdžia rado priemonę kovai su koronavirusu. Organizacija „Reporteriai be sienų“ praneša, kad šalyje veikiančioms valstybinėms žiniasklaidos priemonėms uždrausta vartoti žodį „koronavirusas“.

Kiek anksčiau leidinys „Turkmėnijos kronikos“ skelbė, kad žodis „koronavirusas“ netgi buvo pašalintas iš sveikatos informacijos brošiūrų, platinamų mokyklose, ligoninėse ir darbo vietose.

Ši žiniasklaidos priemonė užblokuota Turkmėnijos teritorijoje.

Rytų Europos ir Vidurinės Azijos „Žurnalistų be sienų“ skyriaus vadovė Jeanne Cavelier teigė, kad Turkmėnijos valdžia „pateisino savo reputaciją“ šiuo draudimu. Anot jos, informacijos apie koronavirusą neigimas ne tik kelia grėsmę Turkmėnijos piliečių saugumui, bet ir „sustiprina prezidento Gurbanguly Berdymuchamedovo autoritarizmą“.

„Mes raginame tarptautinę bendruomenę reaguoti ir patraukti jį atsakomybėn už sistemingus žmogaus teisių pažeidimus“, – skelbiama pranešime.

Vien žodžio draudimo nepakako: šalyje taip pat draudžiama nešioti medicinines kaukes ir viešai kalbėti apie pandemiją – už tai taip pat gresia areštas, praneša „Radio Svoboda“.

Remiantis oficialiais duomenimis, Turkmėnijoje koronavirusinės infekcijos atvejų dar neužregistruota. Kovą G. Berdymuchamedovas patarė piliečiams apsisaugoti nuo virusų liaudiška priemone – garmalos dūmais. 

„Mūsų protingi protėviai tvirtai laikėsi tradicijos: smilkyti garmalą svarbių įvykių metu, tiek persikeliant į naują namą, tiek susituokus, tiek tam tikru metų laiku, kai atsirasdavo infekcinių ligų“, – sakė jis („RIA Novosti“ citata).

Šis augalas – (Peganum harmala) uždraustas daugelyje šalių, nes jo sudėtyje yra psichotropinės medžiagos – harmino. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder