Tragiškiausi 2019 m. įvykiai ir nelaimės

Tragiškiausi 2019 m. įvykiai ir nelaimės

Pasaulyje gausu ne tik gerų naujienų ir įvykių. Gamtos nelaimės, nusikaltimai ar teroro aktai kiekvienais metais ne vienam žmogui sukelia begalę skausmo ar net pareikalauja aukų – finansinių arba fizinių. Ir šie metai tikrai nėra išimtis.

Portalas Alfa.lt apžvelgia pačias įsimintiniausias 2019 m. nelaimes.

„Boeing 737 MAX“ tragedija Etiopijoje

Kovo 10 d. Etiopijos avialinijų orlaivio skrydis iš sostinės Adis Abebos į Kenijos sostinę Nairobį baigėsi tragedija – vos po 6 minučių nuo pakilimo „Boeing 737 MAX 8“ tipo lėktuvas tapo nevaldomas ir rėžėsi į žemę, pražudydamas visus 157 juo skridusius žmones.

Nors šis įvykis gali pasirodyti pernelyg neišsiskiriantis iš kitų aviakatastrofų, kai seni ir prastai prižiūrimi orlaiviai iš mažiau pasiturinčių valstybių sugenda, minėtas atvejis kitoks. Tai buvo vos 4 mėnesių senumo lėktuvas. Panašus incidentas su „737 MAX“ orlaiviu buvo nutikęs 2018 m. spalį, kai Indonezijos „Lion Air“ lėktuvas praėjus vos 12 minučių nuo pakilimo rėžėsi į jūrą ir žuvo 189 juo skridę žmonės.

Šių dviejų nelaimių panašumas privertė suabejoti „Boeing“ pagaminto naujojo modelio patikimumu, todėl jie labai greitai buvo išimti iš rinkos. Preliminarūs tyrimai parodė, kad pagrindinis nelaimių kaltininkas – pasikeitusi ir galimai problemų sukėlusi apsaugos nuo smukos sistema, vadinama MCAS.

Kol kas nežinoma, kaip baigsis šio „Boeing 737 MAX“ lėktuvo modelio istorija, tačiau visai neseniai įmonė paskelbė laikinai sustabdanti jų gamybą.

Kraistčerčo šaudynės

Kovo 15 d. vykusios šaudynės dviejose mečetėse Kraistčerčo miestelyje Naujojoje Zelandijoje pareikalavo 51 žmogaus gyvybių, o dar 49 buvo sužeisti. Šį prieš musulmonus nutaikytą teroristinį išpuolį suorganizavo radikaliai dešinei prijaučiantis 28 metų australas Brentonas Tarrantas, kuris šias šaudynes transliavo socialiniame tinkle „Facebook“ ir iškart po įvykių buvo suimtas.

Ši ataka prieš musulmonų ar kitas religines bendruomenes yra siejama su pastaruoju metu pasaulyje augančia alternatyvios dešinės ekstremizmo banga.

Šalies premjerė Jacinda Ardern šiuos įvykius pavadino viena iš juodžiausių Naujosios Zelandijos dienų ir ėmėsi reikalingų priemonių, galinčių užkirsti kelią tokių nelaimių pasikartojimui. Iškart buvo susirūpinta šalies ginklų įstatymais, o balandžio 1 d. šalies parlamente buvo pristatytos pusiau automatinius ir karinio lygio ginklus uždraudžiančios pataisos, kurios per mažiau nei dvi savaites buvo galutinai priimtos. Pagal jas šalies gyventojai privalėjo policijai parduoti savo turimus šių tipų ginklus ir amuniciją. 

Paryžiaus katedros gaisras

Balandžio 15 d., per pačią krikščionių Didžiąją savaitę, Prancūzijoje dėl galimai prastai atliekamų restauracijos darbų supleškėjo Paryžiaus Dievo Motinos katedros stogas.

Dėl vietoje dirbusių sargų neveiksnumo apie 18 val. prasidėjusį gaisrą tarnyboms buvo pranešta tik po gero pusvalandžio, o gaisrininkams atvykus jau teko tvarkytis su gerokai įsisiautėjusia ugnimi. Apie 19.50 val. griuvo bažnyčios smailė. Ant katedros ji užmetė 750 tonų akmenų ir krūvą švino.

Galiausiai po daugiau nei 3 valandų nuo gaisro pradžios gaisrininkams pavyko suvaldyti ugnį. Nors visiškai sudegė ir sugriuvo statinio stogas bei smailė, pavyko išgelbėti katedros fasadą, bokštus, atramas ir vitražinius langus. Taip pat pavyko išgelbėti kai kuriuos meno kūrinius.

Pasak Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono, su šėlstančia stichija kovojo per 500 ugniagesių, iš kurių vienas buvo sunkiai sužeistas, kaip ir du tvarką palaikę policijos pareigūnai, kurių sužeidimai buvo kiek mažesni.

Nors ši nelaimė dėl palyginti minimalios žalos ir pakankamai mažo sužeistų žmonių skaičiaus gali pasirodyti ne pati tragiškiausia, vieno žinomiausių miesto simbolių gaisras stipriai palietė Paryžiaus, Prancūzijos ir visos Europos kultūrinį palikimą. 

Sprogdinimai Šri Lankoje

Balandžio 21 d., Velykų sekmadienį, Šri Lankos sostinėje Kolombe sprogdintojai mirtininkai surengė gerai koordinuotą ir galimai specialiai prieš krikščionis bei užsieniečius nutaikytą išpuolį. Aštuoniose vietose, tarp kurių buvo 3 bažnyčios, 4 viešbučiai ir vienas individualių namų rajonas, žuvo 259 žmonės, iš jų bent 45 užsieniečiai, ir dar per 500 buvo sužeista.

Šis išpuolis buvo pirma teroristinė ataka šalyje nuo pat pasibaigusio pilietinio karo 2009 m. Pasak šalies saugumo tarnybų, teroristai buvo pasirengę ir antrai išpuolių bangai, tačiau ją labai greitai užgniaužė policija.

Valdžios atstovų teigimu, visi 7 išpuolyje dalyvavę mirtininkai buvo Šri Lankos piliečiai, siejami su vietine islamistų grupuote „National Thowheeth Jama'ath“, turinčia ryšių su kitose šalyse veikiančiomis panašiomis organizacijomis ir žinoma dėl panašių išpuolių prieš kitas religines bendruomenes, kaip budistai ar sufistai. Labai greitai ISIS kovotojai paskelbė, kad teroristai buvo jų organizacijos nariai. 

Vasaros karščio banga Europoje

Kai kurie įvykiai užtrunka ilgesnį laiką, tačiau būna pakankamai pražūtingi į juos patekusiems žmonėms. Klimato kaita lemia, kad besniegės žiemos ar neįtikėtinai karštos vasaros tampa vis dažnesniu reiškiniu.

Birželio pabaigoje per visą Europą praslinko karščio banga. Aštuoniose valstybėse užfiksuota aukščiausia visų laikų birželio temperatūra, kai kuriose vietose pasiekusi net 46 laipsnius karščio. Šis gamtos kataklizmas paveikė 321 mln. europiečių, o 567 asmenys dėl jo sukeltų pasekmių mirė.

Vos atsikvėpus po vienos karščio bangos, žemyną po mažiau nei mėnesio pasiekė antroji. Karščio rekordai buvo užfiksuoti Belgijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje, o vien tik Prancūzijoje dėl karščio sukeltų komplikacijų mirė 868 žmonės.

Pasak Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos, 2019 m. liepa buvo karščiausias mėnuo per visą pasaulio temperatūros stebėjimo istoriją. 0,95 laipsnio buvo viršytas viso XX amžiaus vidurkis. Ir 2018 m. karščius, ir dabartinę temperatūros anomaliją nulėmė klimato atšilimas, o tokių karščio bangų gali pasitaikyti ir daugiau. 

Dvigubos šaudynės El Pase ir Deitone

Rugpjūčio 3 d. JAV El Paso miestelyje Teksase šaulys prekybos centre „Walmart“ nužudė 22 žmones ir 24 sužeidė. Šis išpuolis laikomas daugiausia 2019 m. aukų pareikalavusiu išpuoliu JAV ir septintuoju pagal mirtingumą nuo pat 1949 m. Taip pat jis yra laikomas didžiausiu išpuoliu prieš lotynų amerikiečius per visą šalies istoriją.

Žudynių vykdytojas – 21-erių Patrickas Crusiusas. Pasak policijos, jis prieš šį kraupų nusikaltimą internete paviešino baltųjų viršenybe persmelktą ir prieš imigrantus nukreiptą manifestą, kuriame cituojamos įvairios kraštutinių dešiniųjų sąmokslo teorijos ir minimos pavasarį įvykdytos žudynės Kraistčerče.

Žudikas šiuo metu yra kaltinamas vidaus terorizmu ir galimu neapykantos nusikaltimu. Nors teismo procesas nesibaigė, kaltinamajam neigiant savo kaltę, prokurorai siekia jam skirti mirties bausmę.

Tačiau nespėjus suvokti, kas atsitiko El Pase, vos po 13 valandų Deitono mieste Ohajo valstijoje kitas žudikas prie vietinio baro nušovė 9 žmones ir dar 17 sužeidė. Šio išpuolio vykdytoją ­­­– 24-erių Connorą Stepheną Bettsą ­­­– policija nušovė vos po 32 sekundžių nuo pirmosios jo paleistos kulkos.

Atliekant kratą žudiko namuose buvo rasta įrodymų, kad C. S. Bettsas domėjosi smurtu ir masinėmis žudynėmis bei svajojo pats įvykdyti kažką panašaus. Pirminiais duomenimis, jis neturėjo jokių su rase ar politika susijusių motyvų. 

Amazonės miškų gaisras

Amazonės miškų gaisrai yra įprastas reiškinys atėjus sausajam sezonui. Tačiau šiais metais vykę miškų gaisrai išsiskyrė tiek savo mastu, tiek pasaulio reakcija į juos. Nors įprastai šiuos gaisrus sukelia natūralūs reiškiniai, kaip, pavyzdžiui, žaibas, būtent 2019 m. buvo pastebėtas išaugęs žmogaus sukeltų gaisrų skaičius.

Rugpjūtį, palyginus su 2018 m., buvo užfiksuota tris kartus daugiau pavienių gaisrų. Tai gana svarbu, nes Amazonė yra didžiausias atogrąžų miškas pasaulyje ir svarbus anglies dvideginio įsisavinimo taškas, lėtinantis klimato atšilimą.

Pasaulis šiems įvykiams buvo negailestingas – daugelyje miestų vyko protestai, prasidėjo grasinimai dėl įvairios paramos Brazilijai nutraukimo, taip pat buvo pasmerkta šalies vadovo Jairo Bolsonaro vykdoma kontroversiška aplinkosaugos politika.

Galiausiai rugpjūtį į gaisrų regioną prezidentas pasiuntė kariuomenę ir 60 dienų uždraudė žmonėms kelti gaisrus, siekiant atlaisvinti žemės plotus. Ši taktika pasiteisino ir gaisrų skaičius sumažėjo trečdaliu. 

Uraganas Dorianas

Šis uraganas buvo vienas stipriausių tropinių ciklonų Atlanto vandenyne šiais metais ir vienas pražūtingiausių per labiausiai nukentėjusių Bahamų istoriją, vėjo gūsiams pasiekus tragišką 295 km/val. greitį.

Rugsėjo 1 d. Dorianas pasiekė Bahamų salas ir siautė ten apie parą, be milžiniško vėjo, atnešdamas ir milžiniškas liūtis. Padaryta žala buvo katastrofiška: dauguma statinių buvo nupūsti į jūrą ar tiesiog sugriauti, ir bent 70 tūkst. žmonių liko benamiais.

Galiausiai pasitraukęs iš šių salų, Dorianas pajudėjo link pietrytinės JAV pakrantės ir pasiekė net Kanados teritoriją, po savęs palikdamas griuvėsius. Nuo šio milžiniško ciklono mirė bent 73 asmenys, iš kurių 70 – Bahamose, tačiau tikslus skaičius gali gerokai išaugti, nes iki šiol apie 282 žmonės yra dingę. Šis uraganas taip pat yra vienas iš brangiausių šiai salų valstybei – Dorianas pridarė žalos už 3,4 mlrd. dolerių. 

 

Žemės drebėjimas Albanijoje

Lapkričio pabaigoje Albaniją ir aplinkines šalis sukrėtęs 6,4 balo žemės drebėjimas yra laikomas mirtingiausiu šių metų žemės drebėjimu.

3.57 val. vietos laiku užfiksuoto žemės drebėjimo epicentras buvo apie 30 km į šiaurės vakarus nuo sostinės Tiranos. Jis truko 30 sekundžių. Žemės virpėjimas buvo jaučiamas ne tik pačioje Albanijoje, bet ir Italijos pietuose ir Serbijos sostinėje Belgrade. Iš viso dėl šios nelaimės žuvo 52 žmonės, o dar apie 3 tūkst. buvo sužeisti.

Išpuolis prie Londono tilto

Lapkričio 29 d. 5 žmonės buvo padurti pačiame Londono centre. iš jų du – mirtinai. Užpuolikas – už terorizmą jau kalėjęs Usmanas Khanas.

Minėtas teroristas dalyvavo nusikaltėlių reabilitacijos konferencijoje. Jis staiga pagrasino susisprogdinsiąs su savižudžio liemene (kaip vėliau paaiškėjo, netikra), o galiausiai ėmė pulti žmones su prie savo riešų priklijuotais peiliais.

Pora žmonių ėmė priešintis ginkluotam U. Khanui, kai kurie puolė gintis gesintuvais, vienas ­­­– narvalo iltimi, todėl užpuolikas pasitraukė prie Londono tilto. Ten jį sulaikė praeiviai, o galiausiai atvykęs policijos pastiprinimas teroristą nušovė. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder