Sirijos kurdai sutinka laikytis ugnies nutraukimo, ES sunerimusi

Sirijos kurdai sutinka laikytis ugnies nutraukimo, ES sunerimusi

Turkija stabdo savo operaciją Sirijoje, kol kurdų kovotojai pasitrauks iš šiaurinės šios šalies dalies, ketvirtadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Stabdome šią operaciją, o ne nutraukiame ją“, – žurnalistams Ankaroje sakė Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Nutrauksime operaciją tik tada, kai [kurdų kovotojai] visiškai paliks regioną“, – pridūrė jis.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as po derybų su Turkijos vadovu pranešė, kad Ankara sutiko „sustabdyti karines operacijas 120 valandų“, kad kurdai galėtų atsitraukti iš šiaurės Sirijos.

Pasak jo, JAV ir Turkija „abipusiai įsipareigojo taikiai išspręsti [situaciją] ir [užtikrinti] ateitį saugumo zonai“.

Sirijos kurdai sutinka laikytis ugnies nutraukimo

Kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) ketvirtadienį paskelbė, kad nori laikytis ugnies nutraukimo, apie kurį paskelbė JAV ir Turkija, prieš devynias dienas pradėjusi puolimą Sirijos šiaurėje.

„Mes pasirengę laikytis ugnies nutraukimo“, – kurdų televizijai sakė SDF vadas Mazloumas Abdi. Jis kalbėjo apie rajoną nuo Ras al Aino iki Tel Abjado.

Anksčiau ketvirtadienį Turkija paskelbė sutikusi penkioms dienoms sustabdyti savo operaciją Sirijoje, jei kurdų vadovaujamos pajėgos atsitrauks iš rajonų prie sienos.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as po derybų su turkų prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu Ankaroje pranešė, jog Turkija sutiko „sustabdyti karines operacijas 120 valandų“, kad kurdai galėtų atsitraukti iš Šiaurės Sirijos.

ES „atkreipė dėmesį“ į Turkijos ugnies nutraukimą, bet reikalauja užbaigti puolimą

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį pakartojo savo raginimą Turkijai nutraukti puolimą prieš kurdų pajėgas Sirijoje ir išvesti savo pajėgas, Ankarai paskelbus, kad ji sustabdo operaciją.

Turkija sustabdė puolimą 120 valandų ir sakė, kad užbaigs jį, jei kurdų vadovaujamos pajėgos pasitrauks iš 32 km pločio „saugumo zonos“ pasienyje.

Tačiau tai nenuramino Europos lyderių, dalyvaujančių ES viršūnių susitikime Briuselyje. Kai kurie jų dėl Turkijos puolimo Sirijoje jau yra įšaldę ginklų pardavimą Ankarai.

„Europos Vadovų Taryba atkreipia dėmesį į... JAV ir Turkijos pranešimą apie visų karinių operacijų pauzę“, – sakoma bendrame 28 lyderių pareiškime.

„Ji dar kartą ragina Turkiją nutraukti savo karinius veiksmus, išvesti savo pajėgas ir gerbti tarptautinę humanitarinę teisę“, – nurodoma viršūnių susitikimo pareiškime.

NATO narė Turkija sako, kad operacija yra būtina siekiant sustabdyti „kurdų teroristus“, iš pasienio rajonų rengiančius atakas jos teritorijoje.

Tačiau ES tvirtina, kad operacija kelia „nepriimtinas žmonių kančias“ ir žlugdo kovą su „Islamo valstybės“ džihadistais.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder