Rusijos ir Turkijos konfliktas Sirijoje

Rusijos ir Turkijos konfliktas Sirijoje

Šią savaitę aršios kovos dėl paskutinių sukilėlių įtvirtinimų priartino Rusiją ir Turkiją prie tarpusavio konflikto karo alinamoje Sirijoje.

Turkijos pajėgos kartu su jiems paklusniais Sirijos sukilėliais ketvirtadienį stojo į kovą su vyriausybės pajėgomis, palaikomomis Rusijos karinės aviacijos šiaurės vakarų Idlibo regione.

Maskva ir Ankara palaiko skirtingas puses jau 9 metus trunkančiame bei 400 tūkst. gyvybių pareikalavusiame Sirijos pilietiniame kare. Rusijos palaikomi Sirijos kariai jau nuo gruodžio bando užimti paskutines sukilėlių tvirtoves regione, o Turkijos pajėgos savo palaikymą išreiškė sukilėliams.

Portalas „The Moscow Times“ pateikė trumpą įvykių santrauką apie pastaruosius nesutarimus tarp Rusijos ir Turkijos. 

Kas atsitiko?

Turkijos gynybos ministerija teigė, kad 2 kariai buvo nužudyti ir dar 5 buvo sužeisti Sirijos pajėgų antskrydžio Idlibe metu, per mėnesį turkų aukų skaičių padidinus jau iki 15 žmonių. Pasak ministerijos, atsakant buvo nukauti 50 sirų karių.

Rusija pirmą kartą viešai apkaltino Turkiją remiant teroristus Sirijoje. Šalies gynybos ministerija teigė, kad Ankara teikė artilerijos paramą sukilėliams, taip sužeisdami 4 sirų karius.

Maskvos teigimu, Rusijos kariniai lėktuvai užpuolė sukilėlius, kuriems jau dviejose Idlibo vietose buvo pavykę prasibrauti pro vyriausybės pajėgų linijas, taip Sirijos kariams padedant atremti besiveržiančius kovotojus. Turkija teigė, kad antskrydžius vykdė sirų lėktuvai.

Maždaug 1 mln. žmonių, iš kurių dauguma moterys ir vaikai, pabėgo iš karo lauku tapusių savo namų ir pasitraukė į pasienio teritoriją ieškoti prieglobsčio. Tačiau Rusija penktadienį tvirtino, kad nėra jokių fotografinių įrodymų, kad šie pabėgėliai egzistuoja.

Ar įmanoma išvengti tiesioginio konflikto?

Rusija ir Turkija jau yra turėjusi porą derybų etapų dėl paliaubų Idlibe. Deja, abiem pusėms nepavyko pasiekti kompromiso, nors Turkijos valdžia ketvirtadienį (dar prieš išpuolį prieš jos karius) atrodė nusiteikusi gan optimistiškai.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį pagrasino pradėsiantis karinę operaciją prieš Sirijos kariuomenę, jei šie nepasitrauks nuo sukilėlių laikomų teritorijų.

Turkijos gynybos ministras Hulusis Akaras „CNN Turk“ kanalui teigė, kad problemas būtų galima labai paprastai išspręsti, jei Rusija „atsitrauktų“. Jis taip pat patvirtino, kad turkų ir rusų pajėgos nuolat aptarinėja įvairius deeskalacijos metodus kaip bendras patruliavimas Idlibe. 

Kas toliau?

Portalui „Vedomosti“ su Rusijos gynybos ministerija susijęs šaltinis sakė, kad šalis ketina patruliuodama ore sulaikyti galimai pulsiančias Turkijos pajėgas. Rusijos karo lėktuvai skris 5 km aukštyje, nes Sirijos sukilėliai ketvirtadienį jau pabandė numušti karinį „Su-24“ lėktuvą su turkų aprūpintomis JAV raketomis.

Turkija paragino savo Vakarų sąjungininkus suteikti „konkrečią paramą“ Idlibe, ir H. Akaras teigė, kad Vašingtonas atsiųs savo „Patriot“ oro gynybos sistemas į Turkiją, sustiprinant šalies saugumą.

Pasak portalui „Vedomosti“ komentavusio diplomatinio šaltinio, konflikto Idlibe eskalacija labiau žlugdo, nei skatina ugnies nutraukimo derybas tarp R. Erdogano ir Vladimiro Putino.

Tačiau Rusijos ir Turkijos ekspertai ir politikai tvirtina, kad abi valstybės bando švelninti susidariusią situaciją. Turkijos gynybos ministras teigė, kad tiek Ankara, tiek Maskva tikisi, kad jų prezidentai „užbaigs šią problemą“. Rusija taip pat teigia, kad ji nenorėtų net svarstyti „blogiausio įmanomo varianto“ – tiesioginio konflikto tarp Rusijos ir Turkijos karių Idlibe. 

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder