Rusijos ambasada Čekijoje nenori būti B. Nemcovo aikštėje: pakeitė juridinį adresą

Rusijos ambasada Čekijoje nenori būti B. Nemcovo aikštėje: pakeitė juridinį adresą

Rusijos ambasada Čekijoje pakeitė savo teisinį adresą, kad oficialioje korespondencijoje nenurodytų savo naujojo fizinio adreso – Boriso Nemcovo aikštė 1.

Tai išsiaiškino čekų žurnalistai. Kiek vėliau „Radio Liberty“ paskelbė, kad diplomatinė atstovybė apie tai informavo Čekijos valdžią. Kilus skandalui, ambasada ėmė aiškintis, esą tokį sprendimą nulėmė ne pačių nenoras turėti adresą su opozicionieriaus vardu, o vietos savivaldos pareiškimas. 

Pakeitus registracijos adresą, ambasados ​​fizinė vieta nesikeis – pagrindinis pastatas ir toliau liks Pečeko rūmuose.

Čekijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad tai buvo formalumas. 

Prahos meras Zdenekas Grzybas, kurio iniciatyva teritorija buvo pervadinta vasario pabaigoje, mano, kad Rusijos pusė nenori, kad ambasada būtų nužudyto Rusijos opozicijos atstovo vardu pavadintoje aikštėje.

Kilus skandalui, diplomatinė atstovybė puolė teisintis, esą tokį sprendimą nulėmė vietos savivaldybės prašymas.

Anot Rusijos atstovų, kovo viduryje Prahos savivalda paskelbė, kad adresas „Pod Kaštany gatvė 1“ nebeegzistuoja (ši gatvė buvo pervadinta B. Nemcovo vardu).

„Atsižvelgiant į tai, kad  Korunovačny gatvės pavadinimas yra istorinis, jis naudojamas daugiau nei šimtą metų ir, mūsų manymu, jos pervadinimo tikimybė yra daug mažesnė nei Čekijos sostinėje staiga pasirodžiusio toponimo „Boriso Nemcovo aikštė“. Dėl to ambasada nusprendė oficialiu adresu naudoti Korunovačny gatvė 36“, – skelbiama platinamame pasiteisinime.

„Mus stebina tai, kad Čekijos Respublikos užsienio reikalų ministerija skubotai paviešino šio grynai techninio pobūdžio rašto turinį. Susidaro įspūdis, kad jie sąmoningai bando suteikti šiam siužetui politinį pagrindą“, – skelbiama feisbuke Rusijos ambasados paskyroje.

Gatvė, ant kurios įsikūrusi Rusijos atstovybė, buvo B. Nemcovo vardu pervadinta vasarį. Tuomet Prahos meras Z. Grzybas tai pavadino gestu, remiančiu Rusijos opoziciją.

2018 m. rugpjūtį JAV sostinėje Vašingtone erdvė prieš Rusijos ambasadą irgi buvo pervadinta B. Nemcovo garbei.

Netrukus po to šiuo pavyzdžiu pasekė ir Lietuvos sostinė. Rusijos atstovybės adresas išliko nepakitęs, tačiau šalia Latvių gatvės, kur ji stovi, esantis skveras pavadintas nužudyto rusų opozicionieriaus vardu.

Tai sulaukė aršios Rusijos atstovų reakcijos: šalies ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas sostinės politikų sprendimą pavadino „beždžioniavimu“ sekant Vašingtonu.

Aktyvus Rusijos opozicijos narys B. Nemcovas nušautas 2015-ųjų vasario 27-ąją Maskvoje, netoli Kremliaus. Šiemet pasaulyje paminėtos penktosios jo mirties metinės. Daugelyje šalių surengti vadinamieji Nemcovo maršai – eisenos, skirtos pažymėti apgailėtiną žmogaus teisių padėtį Rusijoje ir prisiminti opozicionieriaus pradėtus darbus.

Nors B. Nemcovo artimieji, tarptautinės organizacijos ir įvairių šalių politikai ne kartą ragino Maskvą atnaujinti opozicionieriaus nužudymo bylą ir nubausti jo užsakovus bei organizatorius, iki šiol teismo nuosprendį yra išgirdę tik nusikaltimo vykdytojai.

B. Nemcovas ne kartą lankėsi Lietuvoje ir buvo vienas aktyviausiai palaikančių lietuvius per Sausio 13-osios įvykius ir vėliau.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder