Ne šventė! Kokiose šalyse nėra švenčiami Naujieji metai?

Ne šventė! Kokiose šalyse nėra švenčiami Naujieji metai?

Kad ne visose pasaulio šalyse yra švenčiamos Kalėdos, nieko nestebina - juk tai yra krikščioniška šventė. Bet Naujieji metai, regis, yra švenčiami visur. Pasirodo, ne! Izraelyje už Naujųjų metų šventę teks paaukoti vieną atostogų dieną, o Saudo Arabijoje už meilę naujametinėms tradicijoms galima patekti į kalėjimą.

Eglutė, fejerverkai, šampanas, vaišės...

Mums tai yra įprasti gruodžio 31-osios vakaro ir sausio 1 dienos atributai.

Kad gali būti kitaip, sunku net įsivaizduoti. Tiksliau, galime suprasti, kad kitose šalyse Naujųjų metų sutikimas vyksta kažkaip kitaip, bet kad visai nebūtų šventės... Nesąmonė!

Ir vis dėlto Naujųjų sutikimo tradicija nėra visuotinė.

Įvairiais skaičiavimais prie linksmybių Žemės rutulyje neprisijungia daugiau kaip milijardas žmonių.

Turimi omeny ne tie, kurie negali atšvęsti Naujųjų atėjimo dėl pinigų trūkumo, o tie, kas taip elgiasi iš įsitikinimo.

Yra nemažai valstybių, kurių švenčių kalendoriuje sausio 1-oji nėra žymima kaip šventė. Tad kur Naujieji nešvenčiami?

Izraelis: rabinai - prieš, bet žydai imigrantai randa išeitį

Kadangi Izraelyje gyvena daugybė išeivių iš buvusios SSRS, galime įsivaizduoti, kad Naujieji ten švenčiami kaip įprasta mums.

Iš tiesų Naujųjų metų pagal europietišką kalendorių tarp Izraelio valstybinių švenčių nėra.

Negana to, jau prieš kelis dešimtmečius vietos rabinai grasino griežtomis bausmėmis restoranams ir viešbučiams, siūlantiems Naujųjų sutikimą pagal europietiškas tradicijas.

Visa tai pasiekė instanciją, vadinamą Aukščiausiuoju teisingumo teismu, ir ten buvo priimtas nutarimas, kad tokie griežti ribojimai yra neteisėti.

Po truputį, sekant buvusių posovietinės erdvės gyventojų pavyzdžiu, prisijungiančiųjų prie šventės Izraelyje skaičius auga.

Tačiau sausio 1-oji lieka darbo diena, o tiems, kas nori švęsti, tenka problemą su darbdaviais spręsti individualiai.

Bet prieš 7 metus įsigalėjo taisyklė sausio 1-ąją prašyti laisvadienio atostogų sąskaita.

Galbūt kada nors Naujieji metai Izraelyje įgis ir oficialų statusą.

Indija: tokios šventės nėra!

Didžiausioje pagal gyventojų skaičių pasaulio šalyje - Kinijoje - Naujieji metai buvo paskelbti oficialia švente, į valdžią atėjus komunistams, o Indija, antroji pagal gyventojų skaičių šalis, oficialiai sausio 1-osios nemini. Indijoje yra iš viso trys valstybinės šventės: Nepriklausomybės diena, Respublikos diena ir M.Gandžio gimtadienis.

Kadangi Indija - daugiatautė šalis su daugybe konfesijų, valstijų mastu švenčiama daug visokiausių švenčių, bet tarp jų Naujųjų metų nėra.

Suprantama, dalis „sueuropėjusių" indų, kaip ir šalyje gyvenantys užsieniečiai, Naujuosius švenčia, bet neoficialiai.

Iranas: kam Naujieji, jei yra Navruzas?

Irano Islamo Respublikoje galioja kita metų skaičiavimo sistema ir, nesunku suprasti, Naujieji metai čia nėra oficiali šventė. Visai kas kita - Navruzas, švenčiamas kovą kaip pavasario šventė.

Šalyse, kurios pateko į kadaise galingos Persų imperijos įtakos zoną, Navruzas buvo viena pagrindinių švenčių, daug kuo primenanti europiečių Naujuosius metus.

Ne vienoje valstybėje oficialiai švenčiamos šios abi šventės, bet Iranas griežtai laikosi senovinių tradicijų.

Tiesa, jeigu kas nuspręs atšvęsti Naujuosius metus ir nepažeidinės Irano įstatymų, kliūčių jam niekas nedarys.

Tadžikistanas: kaip Naujieji metai buvo atšaukti ir kas juos sugrąžino

Buvusioje sovietinėje respublikoje Naujieji metai yra oficialiai švenčiami.

Bet prieš kurį laiką vietos gyventojai buvo pradėję įtarti, kad tai ilgai netruks.

Viskas prasidėjo 2008 metais, kai Dušanbės valdžia naujametinę naktį uždarė miesto centrinę aikštę, paskelbusi, kad jaunimas nemoka padoriai elgtis.

2011 m. valdžia paragino musulmonus atsisakyti Naujųjų metų: „Naujametinės eglutės puošimas, šokiai, žaidimai nėra mūsų kultūros dalis.

Naujųjų metų pagal Grigaliaus kalendorių šventimas, susijęs su religija, prieštarauja ne tik islamo įstatymams, bet ir tadžikų tradicijoms."

Jo paklausė ne visi. 24 metų Parvizas Davlatbekovas 2012 metus sutiko Tadžikijos sostinės gatvėje, vilkėdamas Senio Šalčio kostiumą.

Jis buvo užpultas, vaikinas žuvo nuo daugybinių durtinių žaizdų.

Parvizo artimieji žurnalistams sakė, kad jis tapo religinių fanatikų auka, valdžia teigė - kad tai paprastas buitinis konfliktas.

Bet varžtai ir toliau buvo veržiami. 2013 m. buvo pranešta, kad naujametinėse televizijos programose neliks Senio Šalčio ir Snieguolės, nes šie personažai visiškai nėra susiję su tadžikų nacionaline kultūra.

Tadžikistano švietimo ministerija visoms mokymo įstaigoms išsiuntinėjo aplinkraštį apie Naujųjų šventimą, kuriame buvo uždrausti naujametiniai rytmečiai, taip pat rekomenduojama nepirkti dovanų. Įmonėse švęsti Naujuosius taip pat buvo uždrausta. Centrinėje Dušanbės aikštėje eglutė buvo statoma gruodžio 30-ąją, o nupuošiama jau sausio 2-ąją.

Regis, viskas krypo link to, kad šventė bus visiškai panaikinta. Nors apklausos rodė: 82 proc. Tadžikistano gyventojų neketina atsisakyti Naujųjų metų šventimo.

Bet 2017-ųjų sutiktuvės Dušanbėje vyko iškilmingai ir smagiai. Visi ribojimai buvo panaikinti.

Toks posūkis yra siejamas su naujojo Dušanbės vadovo, 31 metų Rustamo Emomali, vardu. Tadžikistano respublikos prezidento Emomalio Rachmonovo vyriausiasis sūnus, grąžinęs žmonėms šventę, tapo labai populiarus.

Saudo Arabija: švęsti Naujuosius - nusikaltimas

Saudo Arabija - bene vienintelė pasaulio šalis, kurioje Naujųjų metų šventė yra oficialiai uždrausta.

2013 m. Dorybingumo skatinimo komisija išleido specialų įspėjimą, kuriame karalystės piliečiams buvo pranešta: už Naujųjų sutikimą bus griežtai baudžiama.

Šis sprendimas buvo grindžiamas teologų komiteto fatva, nurodančia, kad Naujųjų metų pradžia gali būti minima tik pagal islamo kanonus.

Saudo Arabijos parduotuvėms yra draudžiama gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją pardavinėti gėles ir dovanas, o piliečiams - viešai reikšti džiaugsmą.

Šariato gvardija taip uoliai vykdė šį nutarimą, kad, neoficialiais duomenimis, buvo prieita net iki sužalojimų ir žmonių aukų.

2016 m. Saudo Arabijos valdžia nusprendė truputį pristabdyti kovotojus su nuodėme ir jiems uždraudė veikti patiems.

Dabar jie tik turi teisę pranešti apie pažeidimus policijai.

Diplomatinių tarnybų, veikiančių Saudo Arabijoje, darbuotojai Naujuosius metus švenčia už uždarų durų.

Užsienietis, nors ir ne diplomatas, bet trokštantis Naujųjų iškilmių, taip pat gali švęsti užsidaręs duris ir negarsiai.

Tie, kas gyveno Saudo Arabijoje, pasakoja, kad baimintis kaimynų skundų nereikia: ten nėra priimta lįsti į kitų gyvenimus ir pranešinėti „kam reikia".

Europiečių įtaka, aišku, pasiekia ir šią karalystę.

Jauni arabai mėgsta „pakutenti sau nervus", rinkdamiesi į Naujųjų metų vakarėlius, kuriuose galima rasti ne tik visus šventės atributus, bet ir alkoholio.

Bet jei būtų sučiupti, bėdos neišvengtų.

Turtingi Saudo Arabijos gyventojai iš padėties išsisuka kuo paprasčiausiai: išvažiuoja sutikti Naujųjų į tas šalis, kuriose eglutė ir šampanas yra nedraudžiami.

Somalis: nėra kam švęsti

2015 m. Somalio valdžia oficialiai uždraudė švęsti Kalėdas ir Naujuosius metus. Šalies vyriausybė pareiškė, kad toks sprendimas priimtas saugumo sumetimais.

Šalyje, kurioje 99 proc. gyventojų yra musulmonai sunitai, bet kokios nemusulmoniškos šventės gali išprovokuoti teroristinius išpuolius ir padidinti teroristinių organizacijų kaip „Al Kaida" ir „Al Šabab" įtaką, buvo sakoma oficialiame valdžios kreipimesi.

Abi teroristų grupuotės iki šiol kontroliuoja dykumų rajonus šalies centrinėje dalyje ir pietuose, ir net puldinėja kaimynines šalis, pvz., Keniją.

Somalyje 2009 m. buvo įvesti šariato įstatymai.

Po to šalis nuolatos patenka tarp tų valstybių, kuriose krikščionių teisės yra dažniausiai paminamos.

Beje, švęsti Kalėdų šalyje tiesiog nėra kam, nes ten nėra krikščionių bendruomenių.

„Tolerancija" krikščionybei

Kad ir kaip būtų keista, ir kai kuriose nuo seno krikščioniškose Europos šalyse bandoma trukdyti švęsti Kalėdas.

Suprantama, jokių oficialių draudimų nėra, tačiau vietos valdžia D.Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje kai kada riboja įvairios Kalėdų simbolikos naudojimą, mat ji, jų nuomone, gali įžeisti ten gyvenančių kitos tikybos migrantų jausmus.

Štai Prancūzijoje, Publijė mieste, teismas 2016 m. įpareigojo Kalėdų išvakarėse iš pagrindinės miesto aikštės pašalinti Mergelės Marijos skulptūrą, atseit pažeidžiančią draudimą demonstruoti religinius simbolius.

Miesto meras Gastonas Lakrua (Gaston Lacroix) nurodė vykdyti teismo sprendimą, bet pažadėjo statulą pastatyti viename iš privačių sklypų šalia aikštės.

Analogišką Kalėdų dekoracijų draudimą 2017 m. priėmė Lilio valdžia.

Tais pačiais metais Liono regiono galva Loranas Vokjė (Laurent Wauquiez) susivaidijo su musulmonų bendruomenėmis ir kairiosiomis partijomis dėl savo sprendimo po eglute merijoje pastatyti prakartėlę.

Jo oponentams pagrasinus paduoti jį į teismą, L.Vokjė atrėžė nesuprantąs, kodėl jis turi atsiprašinėti atvykėlių už šventę, kurią jo šalis švenčia jau keturiolika amžių.

Originalų sprendimą rado Briuselis.

Ten nuo 2012 m. vietoj įprastos Kalėdų eglės centrinėje aikštėje statomas didžiulis avangardinis įrenginys, tik šiek tiek primenantis eglę.

Tad ir krikščionių, ir musulmonų bendruomenės lieka patenkintos - lyg ir eglutė, lyg ir ne.

D.Britanijoje ir JAV jau ne pirmus metus netyla ginčai, ar „Laimingų šventų Kalėdų" linkėjimas neįžeidžia kitų konfesijų žmonių.

Daugelis kompanijų („Apple", „Starbucks") savanoriškai atsisako puošti savo biurus kalėdine atributika, o tradicinį sveikinimą keičia neutralesniu - „Laimingų žiemos švenčių".

Į šią diskusiją kasmet įsijungia ir politikai. Donaldas Trampas (Donald Trump) pirmą kartą po Barako Obamos (Barack Obama) 2017 m. pasveikino amerikiečius, linkėdamas būtent „laimingų Kalėdų", ir už tai buvo sukritikuotas liberaliosios spaudos, kuri dar kartą jam prikišo netolerantiškumą.

O buvusi D.Britanijos premjerė Tereza Mei (Theresa May) pareiškė, kad žmonės „turi jaustis turintys teisę minėti Kalėdas".

o

respublika.lt

Jei patiko straipsnis, nepamirškite pasidalinti su draugais Facebook!

Taip pat skaitykite:

  • Kaip šventiniu laikotarpiu gyvūnus apsaugoti nuo tykančių pavojų
  • Kalėdų stalui – šonkauliukai: pasidalijo skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais
  • Kaip suteikti Kalėdoms kuo daugiau magijos ir jaukumo?
  • Švenčių stalo iššūkiai: kaip patiekti sveikatai palankesnį maistą, kurį noriai valgytų vaikai
  • Prieš šventes jaučiate liūdesį? Patarimai, kurie leis pasijausti geriau

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder