JAV dėl žmonėms įvesto karantino drastiškai pasikeitė žiurkių elgesys

JAV dėl žmonėms įvesto karantino drastiškai pasikeitė žiurkių elgesys

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) perspėjo pastebėję „neįprastą ar tiesiog agresyvų“ šalies urbanizuotose vietose įprastai gyvenančių žiurkių elgesį. Tokius kenkėjų pokyčius sveikatos institucijos aiškina dėl karantino žmonėms sumažėjusiu maisto atliekų kiekiu gatvėse.

Portalo „The Guardian“ duomenimis, praėjusį mėnesį amerikiečių sveikatos tarnybos pastebėjo, kad prie šiukšlių konteinerių gyvenančios žiurkės dėl karantino įvedimo žmonėms ėmė ėsti savo jauniklius.

„Ištisų bendruomenių uždarymas lėmė maisto kiekio graužikams sumažėjimą, ypač tankiose komercinėse vietovėse“, – CDC rašė savo atnaujintose graužikų kontrolės gairėse.

„Kai kurios vietovės pranešė apie graužikų veiklos suaktyvėjimą, šiems pradedant ieškoti naujų maisto šaltinių. Visuomeninės sveikatos ir graužikų kontrolės tarnybos gali sulaukti išaugusio jų paslaugų poreikio dėl graužikų ir jų neįprasto ar agresyvaus elgesio“, – pridūrė CDC.

Išaugusi žiurkių agresija buvo pastebėta Niujorke, kur užfiksuota daugybė kanibalizmo ir vaikų suėdimo atvejų, ir Naujajame Orleane, kur neįprastą graužikų elgseną užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros.

„Aš pasuku už kampo, o ten pakampėje – apie 30 žiurkių, kurios ėda kažką, gulintį vidury gatvės“, – „CBS News“ laidai pasakojo Naujajame Orleane dirbantis gidas Charlesas Marsala.

Čikagoje gyventojai skundžiasi dėl žiurkių antplūdžio namuose, nes graužikai ieško naujų maitinimosi vietų. 

Kai kurie graužikų ekspertai jau buvo anksčiau nuspėję tokį gyvūnų elgesį.

„Daugelis miestuose gyvenančių žiurkių yra priklausomos nuo naktinio maisto, kuris atsiranda iš restoranų, viešbučių, barų ir spurginių, bei visko, ką mes eidami valgome, atliekų“, – teigė rodentologas Bobby‘is Corriganas.

Bendras žmonių ir žiurkių santykis miestuose yra sunkiai suskaičiuojamas. 1949 m. tyrimas spėliojo, kad Niujorke santykis yra 36 žmonės 1 žiurkei. 1950-aisiais šis skaičius buvo palygintas 1 ir 1, o galiausiai vėl sumažintas iki 4 žmonių 1 žiurkei.

CDC pastebėjo, kad žiurkių populiacijos judėjimo augimas yra gan dažnas gamtinių nelaimių metu.

„Norint apsisaugoti rekomenduojama užsandarinti visus patekimus į namus ir verslus, pašalinti šiukšles ir puvėsius, laikyti šiukšles sandariuose konteineriuose bei pašalinti bet kokius gyvūnų ar paukščių maisto likučius kieme“, – rašo CDC. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder