Europos Sąjunga gali stabdyti vakcinų eksportą

Europos Sąjunga gali stabdyti vakcinų eksportą

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį perspėjo, kad Bendrija gali blokuoti vakcinų nuo koronaviruso eksportą, Italijai sustabdžius vakcinos siuntą į Australiją.

„Tai ne vienkartinis dalykas“, – U. von der Leyen sakė verslo laikraščiui „Wirtschaftswoche“.

Italija praėjusią savaitę informavo blokavusi 250 700 „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 dozių siuntą, kuri turėjo būti išsiųsta į Australiją. Roma skelbė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl dozių trūkumo Europoje ir dėl to, kad Australijoje nėra skubaus vakcinos dozių poreikio.

U. von der Leyen apgynė Italijos veiksmus, teigdama, kad „AstraZeneca“ pristatė tik mažiau nei 10 proc. visų gruodžio–kovo mėnesiais ES užsakytų vakcinos dozių.

EK įmonę kritikuoja nesugebėjus įgyvendinti numatyto vakcinų pristatymo ES plano, nors Jungtinei Karalystei buvo pristatytos visos numatytos siuntos.

Pagal ES taisykles, vakcinas už ES ribų norinti eksportuoti bendrovė turi prašyti leidimo iš nacionalinės šalies vyriausybės, kuri sprendimą pateikia, pasikonsultavusi su Komisija.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas praėjusią savaitę pabrėžė, kad ES tiekia vakcinas visam pasauliui – skirtingai nei tokios šalys, kaip JAV.

„Laikomės šio Europos požiūrio, besiskiriančio nuo Amerikos požiūrio, kai kalbame apie, pavyzdžiui, gamybą“, – sakė jis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder