Dvi pasakos, iš kurių laimingai baigsis tik viena: kas taps pasaulio krepšinio karaliais?

Dvi pasakos, iš kurių laimingai baigsis tik viena: kas taps pasaulio krepšinio karaliais?

Jaunystė ir patirtis, solidūs lyderiai ir virtuoziški įžaidėjai, seniai primirštas ir dar juntamas pasaulio čempionų titulo kvapas – planetos pirmenybių finale susitiks ir panašios, ir skirtingos komandos.

Visgi vienas ryškus bruožas jas vienija itin stipriai – nei Argentinos, nei Ispanijos krepšinio gerbėjai ir specialistai nesitikėjo matyti žaidžiančių Pekino „Wukesong“ arenoje rugsėjo 15-osios dienos vakarą.

39-erių Luiso Scolos, pusfinalyje surinkusio 28 taškus ir atkovojusio 13 kamuolių, bei 34-erių Marco Gasolio, kuris pakeliui į finalą dviejų pratęsimų rungtynėse pelnė net 33 taškus, finale sieks titulo, kurį šios šalies krepšininkai per istoriją yra laikę vos po kartą.

Argentiniečių triumfo planetos pirmenybėse nemena net ilgaamžis L. Scola – Pietų Amerikos rinktinė auksą iškovojo dar pačiame pirmajame pasaulio čempionate, vykusiame savų sirgalių akivaizdoje 1950-aisiais.

Savo ruožtu M. Gasolis ne tik prisimena vienintelį ispanų triumfą – jis netgi buvo tos auksinės 2006-ųjų komandos, triumfavusios Japonijoje, dalimi. Beje, tame čempionate ispanams teko eliminuoti ir Argentiną, prieš kurią jie laimėjo bene sunkiausią turnyro mačą – pusfinalyje varžovus sugebėjo palaužti vos 74:73.

Tada M. Gasolis dar buvo vos 21-metis jaunuolis, tik svajojantis apie svaiginančią karjerą NBA ir nacionalinėje komandoje, o Ispanijos ir Argentinos rinktines į priekį vedė ryškiausios šių šalių krepšinio žvaigždės – Pau Gasolis ir Emanuelis Ginobili.

Pastarasis, kaip ir didžioji auksinės argentiniečių kartos (išskyrus, žinoma, L. Scolą), 2004 m. tapusios olimpiniais čempionais, jau baigė karjerą, o jos saulėlydį išgyvenantis P. Gasolis Kinijoje nerungtyniauja dėl traumos. 

Visgi tiek ispanai, tiek argentiniečiai rado naujus lyderius, vedančius šias komandas į priekį šių metų pasaulio čempionate.

Ryškiausiai abejose komandose be minėtųjų veteranų spindi įžaidėjai – ispanų Ricky Rubio ir argentiniečių Facundo Campazzo.

Dar nuo 2008-ųjų olimpinių žaidynių, vykusių, beje, tame pačiame Pekine, rinktinėje žaidžiantis R. Rubio eilę metų buvo stabilus startinio penketo žaidėjas, tačiau žingsnį link tapimo aiškiu komandos lyderiu žengė tik šiemet.

Drąsiai iš toli ėmęs atakuoti 29-erių krepšininkas, tritaškius šaudantis 37,9 proc. tikslumu, šiose pirmenybėse pirmauja Ispanijos rinktinėje net keturiose statistikos kategorijose – pelno daugiausiai taškų (15,9), atlieka daugiausiai rezultatyvių perdavimų (6,4), perima daugiausiai kamuolių (1,7) ir renka daugiausiai naudingumo balų (17,3).

Panašiai Argentinos gretose rungtyniauja ir vienas žemiausių, tačiau tuo pačiu ir kone įspūdingiausius triukus su kamuoliu išdarinėjantis 179 cm ūgio F. Campazzo.

Madrido „Real“ mažylis Kinijoje žiba pelnydamas 13,6 taško, atlikdamas 7,7 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdamas po 18,9 naudingumo balo, o jo pašėlęs ir sunkiai pažabojamas žaidimas, į kurį įtraukiamas net ir kartais sunkiai kojas pavelkantis L. Scola, tapo galvos skausmu net dviem į auksą taikiusioms komandoms – ketvirtfinalyje ir pusfinalyje dviženkliais skirtumais nugalėtoms Serbijai ir Prancūzijai.

Ispanijos ir Argentinos lyderius supa ir daugiau solidžių, tačiau savo vaidmenis turinčių žaidėjų – ispanų gretose gynybinėmis užduotimis rūpinasi ir iš toli šaudo Rudy Fernandezas ir Victoras Claveras, reikalus po krepšiu tvarko broliai Juancho ir Willy Hernangomezai, o lemiamus metimus meta bebaimis Sergio Llullas.

Savo ruožtu Argentinos gretose gynėjų pozicijose siaučia ne mažiau už F. Campazzo pašėlę Nicolas Laprovittola ir Luca Vildoza, o kitose pozicijose stebina Gabrielis Deckas, Patricio Garino ir Marcosas Delia.

Bukmekeriai nežymiais finalo favoritais laiko ispanus, tačiau Argentinos rinktinei jau duodami gerokai dideni šansai laimėti nei tie, kurių jie sulaukė ketvirtfinalyje ir pusfinalyje.

Panašu, kad šią Pietų Amerikos komandą ėmė vertinti ir sirgaliai, ir ekspertai. Tačiau jie vis dar lenkiasi ir Ispanijai, per pastaruosius 19 metų iškovojusiai net 12 medalių komplektų įvairiuose turnyruose.

Kas Pekino arenoje virš savo galvos iškels krepšinio išradėjo Jameso Naismitho vardu pavadintą taurę?

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder