Vasara, kai dirbau statybose...

Vasara, kai dirbau statybose...

Važiuodamas miestu ir matydamas dirbančius kelininkus, statybvietėse vaikščiojančias žmogystas, prisiminiau savo vasarinį darbą statybų įmonėse. Keista, kad tokiuose pavojinguose darbuose tiek mažai tvarkos apskaitos ir tiek daug saviapgaulės.

Tai buvo maždaug prieš 7 metus, buvau gana pasitikintis jaunuolis, ką tik baigęs mokyklą, tačiau tada dar nebuvau toks iniciatyvus ir galvojau, kad pinigai atneša gyvenime laimę, tai yra pradėjau dirbti tik dėl pinigų.

Statybose buvau naujokas - keista, tačiau ypatingų saugos instrukcijų neatsimenu turėjęs. Kai atėjau į statybvietę, nustebau, kad niekas ypatingai tavim nesirūpina, tau darbo neskiria, tačiau vėliau supratau, kad didelė dalis žmonių ten imituoja darbą.

Vieną kartą tiesiog stovėdamas, rašydamas SMS žinutę, gavau priekaištą iš savo brigadininko, kad nieko nedirbu, nors buvau atlikęs visus jo nurodymus ir laukiau naujų. Pamatęs mano konfliktą su brigadininku, kitas darbuotojas man patarė pasiimti lentą ir vaikščioti, tada visiems įtiksiu. Atrodytų, genialus patarimas, tačiau niekada nemėgau apgaudinėti ir man pasirodė kvaila taip elgtis (matyt, toje įmonėje daug kas taip darė, nes po kelerių metų ji bankrutavo).

Antras patyrimas, neleidęs pritapti prie ten buvusios tvarkos - kai važiuodamas į darbą ir iš jo atsisakiau "įkalti", nors tuo metu nebuvau nusistatęs prieš alkoholio vartojimą. Atrodė šiek tiek kvaila gerti prieš ar po darbo. Deja, didelė dalis statybose dirbančių taip negalvoja ir dėl šito savo principingumo buvau lengvai tariant nesuprastas.

Nors ir nepritapęs prie kompanijos, bandžiau susikurti įdomią darbo vietą - visą dieną nieko neveikti juk žiauriai nuobodu, todėl po gana atkaklių "derybų" su brigadininku mane paaukštino iš "šiukšlių" ir "armatūros pjaustymo" eksperto į "betonavimo brigados" praktikantą. Bėgo dienos, darbas visai patiko, tačiau gal dėl to, kad negėriau, gal dėl nuolatinių konfliktų su brigadininku gavau pasiūlymą išeiti iš darbo. Tiesa, dėl to apsidžiaugiau ir iš karto sutikau.

Antras darbas tą pačią vasarą buvo santechnikos įmonėje. Dar toliau nuo tėvų ir gimtojo miesto Marijampolės - Klaipėdoje. Tai buvo šauni patirtis prieš studijas pagyventi atskirai tarp suaugusių žmonių, vyrų, kurie ištrūko iš žmonų kontrolės. Pirmomis dienomis buvo smagu. Darbas irgi patiko, nes buvo orientuotas į rezultatą - nudažyk šituos vamzdžius, apšiltink juos, atnešk radiatorius į reikiamas vietas, padėk iškloti šildomas grindis.

Atėjo diena, kai neatlaikiau spaudimo ir pradėjau gerti su kompanija.

Per kelias savaites baigiau visą gėrimo universitetą.

Su kompanija švęsdami mano išleistuves sugebėjome gerti kelias dienas, todėl dvi dienas darbas, galima sakyti, nevyko. Vieną dieną buvo taip bloga, kad sugebėjau tik padėti pernešti įrenginį ir gulėjau ant putų polistireno plokštės.

Keista, bet priekaištų iš valdžios negavau, visi šitą įvykį suprato ir dangstė prieš savininką. Manau, kad jei būčiau gavęs bent papeikimą iš savininko, galbūt tai būtų sustabdę mane nuo tolesnių klaidų, susijusių su alkoholio vartojimu. Priešinga situacija suteikė daugiau pasitikėjimo vartojant alkoholį. Baigęs tokią mokyklą tapau "ekspertu", kuris pradėjo mokyti kitus gerti.

Pasinaudodamas proga noriu atsiprašyti visų, kurie dėl mano patarimų išgėrė bent vieną taurelę alkoholinio gėrimo, kurie pasijautė nemaloniai po mano įtikinėjimų arba įžeidinėjimų, kai buvau neblaivus. Atleiskit man, kaip ir kitiems neblaiviems, juk tokie tikrai nežino, ką daro.

Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žmogus, nustojęs gerti, dar bent mėnesį jaučia neigiamas alkoholio vartojimo pasekmes, daugelis jų neištveria ir pradeda vėl vartoti svaigalus. Gaila, kad po truputį, saikingai gerti dauguma žmonių nesugeba, o peržengę ribą dažnai sulaukia palaikymo, o ne kritikos, nors būtent ji yra labiausiai reikalinga.

Manau, kad per kelerius metus ne daug kas pasikeitė statybose - ne kartą mačiau specialias aprangas dėvinčius žmones, kurie parduotuvėje perka alkoholinius gėrimus. Gal dėl to mūsų namų sienos kreivos, po kelerių metų pradeda skilinėti. Daugelio šių ir kitų problemų priežastis yra būtent alkoholiu aplaistytos statybos.

Aurimas

VERSIJA. Daugelio mūsų namų sienos kreivos, po kelerių metų pradeda skilinėti, nes didžioji dalis statybų yra aplaistytos alkoholiu.

FOTOLIA nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder