Gyvatuko nupjauti savavališkai negalima

Gyvatuko nupjauti savavališkai negalima

Daugiabučio namo savininkų bendrijos administruojamame name vieno buto savininkai savavališkai atliko rekonstrukciją ir jos metu pašalino cirkuliacinius vamzdžius. Dėl to kitame bute nebešyla vadinamasis gyvatukas. Kaip galima priversti to buto savininkus grąžinti vamzdžius į buvusią padėtį?

Advokatų kontoros AVERUS advokato padėjėjos Gretos Motiejūnienės teigimu, daugiabučiame name esančio būsto savininkai pagal galiojantį teisinį reglamentavimą turi teisę atjungti savo buto, kitų patalpų šilumos ar karšto vandens įrenginius nuo pastato šildymo, karšto vandens tiekimo sistemų, tačiau tai turi būti daroma laikantis Šilumos ūkio įstatymo, energetikos ministro patvirtintų Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklių. Taip pat buto savininkų veiksmai negali pažeisti kitų butų savininkų teisių ir teisėtų interesų.

"Nagrinėjamu atveju pirmiausia siūlytume išsiaiškinti, ar buto savininkai teisėtai pašalino cirkuliacinius vamzdžius, vadinamąjį gyvatuką, taip pat tai, ar šių vamzdžių pašalinimas yra tiesioginė priežastis, kodėl nebešyla kaimyninių butų gyvatukai. Šias aplinkybes išsiaiškinti gali padėti namo administratorius ar šilumos punkto prižiūrėtojas, kurie galėtų nustatyti ir tai, kaip ištaisyti dėl atsijungimo atsiradusius gedimus kitų butų karšto vandens įrenginiuose. Bet kokias su remonto darbais susijusias išlaidas turėtų atlyginti buto, kuriame šilumos ir karšto vandens įrenginiai atjungti nuo pastato šildymo, savininkai", - sakė teisininkė.

Jei vis dėlto susidariusios situacijos nepavyktų išspręsti taikiai, anot jos, bendrija galėtų kreiptis į teismą ir iš minėto buto savininkų reikalauti atlikti veiksmus, kuriais būtų užtikrintas šilumos tiekimas cirkuliaciniais vamzdžiais kaimyninių butų savininkams, taip pat reikalauti, kad atsijungimas nuo pastato šildymo būtų pripažintas neteisėtu (jei tai buvo padaryta savavališkai).

Klausimus teisininkams ir kitiems specialistams galite siųsti el. paštu [email protected] arba užduoti tel. (8 46) 411 305.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder