Apie pradingusią Eketę

Apie pradingusią Eketę

Pastaruoju metu du kartus teko apsilankyti prie nuleisto Eketės tvenkinio piliakalnio ir buvusio dvaro teritorijoje.

Tose vietose pirmą sykį teko lankytis gūdžiu sovietmečiu, dar prieš penkiasdešimt metų, kai čia buvo matomi dvaro likučiai, čia dar nebuvo supiltos didelės užtvankos, bet užtat buvo prieškario laikų dvaro vandens malūno užtvanka, malūno pamatai ir pro jį ėjęs keliukas.

Dabar vykau su tikslu pamatyti, kaip atrodo ta istorinė aplinka nuleidus dabartinio tvenkinio vandenis. Gerokai nudžiugau užtikęs čia beveik sveiką senąją dvaro užtvanką su beveik užneštu smėliu ir maurais buvusią betoninę vandens pralaidą, ant kurios vakarinio šono užsilikę savininko inicialai - E. B. Ir dalinai nudaužti metai 1004, kurie rodo ar tai 1884 arba 1924 metus. Ant seno Gvildžių pastato, esančio už maždaug vieno kilometro nuo Eketės tvenkinio, galinės sienos yra tokie pat E. B. inicialai ir 1913-1935 m. data. Reikėtų aiškintis, ar tai atsitiktinumas, ar tai to paties asmens inicialai.

Tos pralaidos aplinkoje matėsi dar nemažai buvusio malūno plytgalių ir akmenų, kurie nebuvo užnešti smėliu ir pan.

Reikia pripažinti, kad senoji užtvanka buvo suformuota žymiai protingiau, ypač didingo piliakalnio atžvilgiu, nes senoji užtvanka savo šiauriniu galu rėmėsi į piliakalnio užnugarį ir senasis tvenkinys nuskalavo piliakalnio šlaitus. O štai dabartinio tvenkinio vandenys, supantys net iš dviejų pusių piliakalnio šlaitus, smarkiai pakenkė piliakalnio priekiniam šlaitui, nes jis yra smarkiai paplautas ir stovi stačia siena, kuri, matyt, greit pradės ir toliau slinkti ir ardyti piliakalnio tūrį.

Senoji užtvanka yra už kokių 150 m į rytų pusę nuo dabartinės užtvankos. Dar neseniai per Eketės upę (upiotę) stovėjo sovietinių laikų betoninis tiltukas, kurio dabar jau neberadau. Tas dalykas piliakalniui irgi išėjo ne į gera, nes dabar publika su keturračiais braunasi dabartine užtvanka į piliakalnį, žaloja ratais jo šlaitą, pilies aikštelę ir pro piliakalnio pylimo galą braunasi pravažinėta trasa toliau.

"Vakarų eksprese", straipsnyje apie Eketės aplinką, buvo dėstoma, kad buvęs tiltas per Dangę kelyje į Kalotę buvo arkinis. Nežinia, kas čia sugalvojo tokį stilių, kai senose nuotraukose matyti, kad jis buvo ne arkinis, o metalinis su aukštais metaliniais lankais iš abiejų tilto pusių.

Eketės dvaras ir dvaro kapinaitės palaipsniui buvo nušluotos nuo žemės paviršiaus, likę vos keli plytgaliai, kieti akmenys, na, dar senojo tiltuko liekanos. Eketės (Laukžemio) tvenkinio rytinę pakrantę blokuoja naujai išdygę pastatai.

Ties dabartinio tvenkinio viduriu vietomis dar matomi betoninių plokščių klojiniai pravažiuoti mašinoms, kai čia sovietmečiu buvo kasamas sapropelis (dumblas) Tauralaukio šiltnamiams. Tų darbų eigoje buvo nukastas buvusio keliuko pylimas, ėjęs palei Eketės upokšnį nuo buvusio dvaro, pro buvusį vandens malūną ir toliau rytų kryptimi. Tas šoninis keliukas irgi turėjo dvi vandens pralaidas. O buvusio malūno mūro liekanos, matyt, buldozeriu buvo išstumdytos po didesnį plotą ir dabar tų plytgalių ir akmenų plotelių yra išsibarsčiusios po nemažą plotą. O statant sovietmečiu naują užtvanką užpilti žemėmis akmenų klojiniai buvusio upokšnio pietiniame krante.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder