Apie Menų fakultetą - truputį kitaip

Apie Menų fakultetą - truputį kitaip

Paskaičiau "Vakarų eksprese" paverkšlenimus apie aukštojo mokslo reformą ir noriu pasidalinti savo patirtimi apie tai.

Turiu mintyje Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto dekano ir Dizaino katedros vadovų mintis.

Gal ta reforma ir nėra tobula, bet yra daug racionalaus. Prisimenu, kai stojau į Menų fakultetą, tai pinigus pradėjo tėvai mokėti dar gerokai iki studijų. Norint įstoti reikėjo susirasti repetitorių iš fakulteto ar iš katedros, žiūrint, kur norėjai patekti, ten reikėdavo eiti į konsultacijas. Žinoma, privačias, ir mokėti tam dėstytojui žvėriškus pinigus. Įstodavo tik tie, kurie turėjo tokį "stogą". Stojamuosius egzaminus laikėme pas tuos pačius dėstytojus. Gerus pažymius gaudavo tie, kurių repetitoriai būdavo įtakingesni, o šiaip atvykusiam iš kitur šansų beveik nebuvo, na, jei likdavo laisvų vietų nuo "globotinių". Taigi, ašaros, manau, dėl prarastų pinigėlių.

Dabar apie algas. Aš dar stebiuosi, kad iš viso kai kuriems dėstytojams algas moka, nes jie beveik universitete nedirba, o bėgioja per kitus darbus. Universitete alga vis tiek bus, o jei nenueis į antraeiles - išmes. Tame Menų fakultete tvarkaraštis kabo tik dėl mados, nustatytu laiku paskaitos beveik nevyksta. Didžiulis pastatas su tuščiomis auditorijomis.

Kodėl vaikai bėga į užsienį? Ten dirbama su studentais, ten kitas požiūris į studentą. Baigus KU Menų fakultetą sunku gauti darbą, įsidarbina tik vienas kitas, šiaip baigę meno specialybes dirba pardavėjais, padavėjais, o juk tokiam darbui tereikia tik kursų. Na, vienintelis geras pokytis - pagerėjo laidotuvėse giedančių kvalifikacija, čia uždarbiauja ir dėstytojai, ir studentai, bet ir čia konkurencija.

Tikrai, yra tik keletas aukštos kvalifikacijos dėstytojų, o dauguma paprasčiausiai stumia laiką. Rengiama specialistų, kurių visiškai Lietuvai šiuo metu nereikia, taip melžiama valstybė. Vilniuje susitelkę aukštos kvalifikacijos specialistai, kurie pajėgūs parengti reikiamą specialistų skaičių visai Lietuvai, ten ir reikėtų koncentruoti menų studijas. Klaipėdai tikrai pakanka S. Šimkaus konservatorijos, ten dėstytojai daug atsakingiau žiūri į savo darbą.

Dekanas laukia, kad kažkas turi daugiau pinigų duoti, bet jokių rimtų projektų nedaro, o kalba, kad reikėtų daryti. Užėjus į fakultetą vaizdas kraupokas, viskas apleista, primena landynę. O kai kur tereikia kelių kilogramų dažų ir staliaus teptuko. Pirmiausia reikia šeimininko ir supratimo, kad reikia taupyti ir protingai naudoti gautus pinigus, steigti paklausias specialybes, gerinti dėstytojų sudėtį. Prisiminus Vytauto Jakelaičio laikus (jis 1975-1987 m. buvo tuometinės Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetų prorektorius), matau, kad fakultetas nusigyveno, visi kovoja prieš visus negalvodami nei apie studentą, nei apie specialistą. Fakulteto žmonės daugiausia gyvena intrigomis. Nueikite į kokį garsaus menininko koncertą Klaipėdoje, ten vargiai sutiksite Menų fakulteto dėstytoją ar studentą, jiems tai neįdomu. Tai daug ką pasako apie darbo kokybę rengiant "menininkus" Menų fakultete.

Nelabai tikiu, kad mano straipsnelį išspausdinsite, bet verta pagalvoti ir apie tai, kad gana kaltinti valstybę, o patiems reikia imtis darbo.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder