"Aklumas - tai tik didelis nepatogumas"

"Aklumas - tai tik didelis nepatogumas"

Vis dažniau vienaip ar kitaip likimo nuskriausti žmonės randa atjautą visuomenėje, ir ypač smagu, kai supratimą išreiškia jauni žmonės. Suprasti, atjausti akluosius bei silpnaregius turėjo galimybę ir Baltijos gimnazijos mokiniai.

Tolerancijos būrelio nariai, vadovaujami etikos mokytojos Indrės Ordavičienės, kartu su dailės mokytoja Vilma Smilgiene ir technologijų mokytoja Aurita Šipova turėjo išskirtinę galimybę prisidėti prie Lietuvos aklųjų bibliotekos kūrybinės studijos-projekto "Jausti - vadinasi, matyti".

Be Baltijos gimnazijos, renginiuose dalyvavo Vydūno vidurinės mokyklos mokinės, pristačiusios savo dailės darbus, ir Juozo Karoso muzikos mokyklos mokiniai, surengę muzikinį koncertą. Ypač jautrus buvo Baltijos gimnazistų, turinčių judėjimo negalią, atliktas šokis, pastatytas gimnazijos šokių mokytojos Valerijos Miliauskienės.

Šio renginio metu savo mintimis dalijos ir kiti svečiai - silpnaregė poetė Albina Kudzmaitė (skaitė savo kūrybos eiles), taip pat pasisakė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaitkevičius bei Klaipėdos Šv. Pranciškaus koplyčios kunigas brolis Benediktas Jurčys.

Visiems susirinkusiems ši dorinio, pilietinio, meninio ugdymo pamoka buvo tarsi dar vienas patvirtinimas, jog tarp žmonių neturi būti jokios atskirties, negalia nesukelia kliūčių bendrauti, kurti, atrasti kažką naujo ar pasidalinti savo patirtimi.

Po savaitės baltijiečiai dar kartą aplankė akluosius ir silpnaregius, kad susipažintų su jų vykdoma veikla. Bibliotekoje buvo parodytas trumpametražis filmas "Kelias", kuris skirtas supažindinti su Lietuvos aklųjų sąjungos veikla nuo susikūrimo iki šių dienų. Juo tarsi įrodyta, jog tai, kad žmogus nemato, dar nereiškia, kad jis yra nieko vertas. Filme nuskambėjo auksinė frazė: "Aklumas - tai tik didelis nepatogumas."

Po šios trumpos įžangos į aklųjų kasdienybę mokiniai buvo maloniai palydėti į UAB "Regseda" patalpas, kuriose pamatė, kaip dirba regėjimo, klausos ir judesio negalią turintys žmonės. Keletas mokinių turėjo unikalią galimybę ir patys išmėginti lankstyti tas kartonines dėžutes bei įsitikinti, kad tai yra sunkus, monotoniškas, bet reikalingas darbas, leidžiantis žmonėms su negalia pasijusti visaverčiams.

Dalyvavimas renginiuose padėjo mokiniams dar geriau suprasti vienas kitą, užjausti bėdoje ar nelaimėje. Juk nė vienas nežinome, kas mūsų laukia rytoj. Ir smagiausia, kad tai artima jauniems žmonėms.

Monika GUDLIAUSKAITĖ, IIIA klasės gimnazistė

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder