Kiek svarbi bus valstybė, jei žmonės joje nesvarbūs

Kiek svarbi bus valstybė, jei žmonės joje nesvarbūs

Seimui pateikta pataisa, kuri galėtų apsaugoti valstybės įmones ir institucijas nuo nepatikimų bankų. Pataisos esmė - turi būti viešai deklaruojama, kokiame banke ir kiek pinigų yra valstybės įstaigos ar institucijos sąskaitoje.

Na, ir kas, jei žinosime kur ir kiek? Nebent minimumą gaunantys darbuotojai sužinos, ar jų darbovietė tik vaidina vargšę. Kitokios naudos nebus. Pirma, bankas tol patikimas, kol Lietuvos banko (LB) valdytojas nepraneša, kad nepatikimas. O tada jau šaukštai popiet. Antra, jei kokia nors valstybės institucija sumanytų uždaryti savo sąskaitą ir visiškai patikimame banke, viešumas tą banką gerokai sudrebintų. Nes žmonės, sužinoję, kad įmonė X uždarė sąskaitą, paniškai pultų atsiimti ir savo asmeninių indėlių. Trečia, bankininkystė yra toks subtilus dalykas, kad iš pradžių būna per anksti, o vėliau - per vėlai. Arba per anksti kelti paniką, nes bankas nukentės. Arba per vėlu kelti paniką, nes žmonės ir įmonės jau nukentėjo.

Kita vertus, kodėl susirūpinta tik biudžeto pinigų saugumu? Juk eilinių indėlininkų pinigai irgi yra pinigai. Tokie patys litai, eurai ir t.t. Joks biudžetas niekada nebus saugus, jei bus nesaugūs šalies piliečių asmeniniai pinigai. Ir jokia valstybė nebus saugi, jei piliečiai bruzdės dėl savo prarastų santaupų. Ir šiaip, ar verta kažkokia abejotina Seimo pataisa sukurti dar vieną papildomą barikadą tarp žmogaus ir valstybės. Esą valstybės pinigai svarbūs, o tavo, žmogeli, nesvarbūs. Jei prarasi, pasirinkęs nepatikimą banką, tai tavo asmeninis reikalas. Buvai žioplys.

Valstybėje iš viso negali būti nepatikimų bankų. Nes, pradedant LB, Seimo Biudžeto ir finansų komitetu, visokiais auditoriais, tikrintojais, ekspertais ir t.t., turime gausybę prievaizdų. Veiksmingų tik tiek, kad bankų krizes pražiopso. Įsivaizduokime, kad taip veikia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Veikia selektyviai. Įspėja valstybės įmones bei institucijas užsidėti dujokaukes, nes agurkai skleidžia sveikatai pavojingas dujas. O eilinių žmonių neįspėja. Kapstykitės iš pavojingos situacijos patys.

Valstybėje iš viso negali būti nepatikimų institucijų. Ir negali būti žmogaus ir jo valstybės takoskyros. Nes valstybė tik tiek yra patikima, kiek ji tarnauja žmonėms. Tai tarnystės aparatas, išlaikomas piliečių mokesčiais. Ir jei tas aparatas vis labiau ima dirbti tik dėl paties aparato, piliečiai nesupras, kurių galų tą aparatą išlaikyti. Kam jis reikalingas, jei gyventojams netarnauja?

Raskite Lietuvoje bent vieną žmogų, tvirtai įsitikinusį, kad valdžia jam tarnauja. Pavyzdžiui, kad Marytei ar Onai tarnauja koks nors ministras. O šalia jo Seimo narys, LB valdybos nariai, poliklinikos vadovas ir savivaldybės kažkokio komiteto pirmininkas. Ne, žmonės, 23 metus gyvenantys atkurtoje Lietuvoje, net vaizduotėje neįsivaizduoja, kad valdžia jiems tarnauja. Valdžia asocijuojasi su baudėju. Priekaištautoju. Niekintoju. Žmonės ir taip psichologiškai tolsta, išsivalstybina iš Lietuvos. Tad Seimui siūloma pataisa - dar vienas užsibarikadavimas nuo piliečių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder