Erelių rėksnių jaunikliai – dar lizduose

Erelių rėksnių jaunikliai – dar lizduose

Lietuvoje – vasara, pats jos vidurys ir gražumas. Jei dar nepamatėte šio grožio ir nesidžiaugėte vasaros siūlomais malonumais, galite nepastebėti ir visos praskriejančios vasaros. Taigi atsigręžkite į ją atviromis sielomis, pasinerkite į vasaros dovanojamą džiaugsmą ir stenkitės kuo daugiau jo prisiminti. Mūsų prigimtis leidžia daug ką užmiršti, bet būtų nedovanotina pamiršti, prarasti tai, kas pasaulyje gražiausia – vasaros nuotaikas.

Vis labiau gelstančiuose laukuose kasdien skaniai kvepia javai. Ne tiek daug laiko liko iki pjūties, todėl dabar dar džiaukimės vasariškais peizažais. Kiekviena nauja ražiena – lyg būsimo rudens lopelis. Tiesa, jų laukia daug kas.

Štai ant laidų – karvelių keršulių virtinės. Šių metų pavasaris ir vasara jiems buvo palankūs, karvelių regime ypač daug. Tiesa, iki rugsėjo vidurio beveik visi jie išskris į žiemavietes Vidurio ir Vakarų Europoje, ir ten bus medžiojami beveik pusę metų.

Ražienų žvalgosi gandrai. Dabar iš lizdų jau skrenda didžioji jų jauniklių dalis. Tik kai kur gandriukai vėluoja ir mokosi skrydžio meno. Kol kas tik savo namuose plakdami orą sparnais ir straksėdami vis aukščiau. Netrukus mankšta baigsis ir tek ryžtis pirmam tikram skrydžiui.

Gandrams toks metas daug kuo palankus. Visų pirma – maisto gausa. Žolėje knibžda žiogų ir kitų vabzdžių, javuose laigo pelėnai ir pelės, visur straksi varlės. Antras svarbus gandrų gyvenimo dalykas – skrydžiui tinkami orai. Sulaukę, kai priešpiet ima siausti šilto ir šalto orų srovės, gandrai kyla ir pradeda sukti ratus. Dabar tą pamatysime rečiau, tačiau kasdien jauniklių sparnai vis stiprės ir jie dažniau pakils pasigalynėti su debesimis.

Greta gandrų tikrai išvysime sukančius plėšriuosius paukščius: neseniai lizdus palikusius suopius, vištvanagius. Čia bus ir mažieji ereliai rėksniai, kurių jaunikliai – dar lizduose. Šie ereliai kas vasarą užaugina tik po vieną ereliuką, tad jis auga ypač globojamas ir prižiūrimas.

Prieš keletą dienų Kaišiadorių rajono miškuose Gamtos projektų vystymo fondo ir Aplinkos ministerijos sukviesti žurnalistai buvo įleisti į erelių namus pamatyti, kaip saugomi šie reti paukščiai, kaip jiems sekasi perėti dirbtiniuose lizduose. Gamtininkų ir miškininkų globojama rūšis gyvuoja puikiai. O tokias naujienas pranešti visada smagu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder