Žvejams - aukciono atkirtis

Žvejams - aukciono atkirtis

Žvejams praėjusią savaitę pradėjus skambinti pavojaus varpais, kad Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas negali priimti visos sugautos menkės, pastarojo atstovai sureagavo į tai tik po keleto dienų ir ėmė aiškinti, kad plačiai nuskambėjęs skandalas yra išsigalvotas.

Žinia, praėjusią savaitę Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila aiškino, kad būtina tobulinti aukciono darbą ir valdymą, nes dabar stebėtojų taryboje nėra nė vieno žvejų atstovo, kurie esą leistų išvengti tokių situacijų, kai susidaro žuvies perteklius ir aukcione krenta jos kaina.

Tuo metu UAB "Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcionas" direktorius Mindaugas Kokoška aiškina, kad žuvų kainas rinkoje reguliuoja elementarūs pasiūlos ir paklausos dėsniai.

"Jeigu menkė eina į tinklus Klaipėdoje, tai ji šiuo metu lygiai taip pat gausiai pakliūna ir į kitų Baltijos valstybių žvejų tinklus. Kainos krito visame regione, nes jaučiamas menkės perteklius. Tai kartojasi kasmet", - pranešime spaudai cituojamas M. Kokoška.

Jo teigimu, balandžio 16-27 d. Klaipėdos aukcione kainos vidurkis už realizuotą menkę nebuvo nei mažiausias, nei didžiausias, lyginant su kitų Baltijos jūros valstybėse veikiančių aukcionų kainomis. Klaipėdos aukcione menkės kilogramas kainavo 3,64 Lt, Olandijos - 3,37 Lt, Danijos - 3,96 Lt.

Pagal Lietuvos teisės aktus vietos žvejai privalo 80 proc. sugaunamos žuvies parduoti per aukcioną, o likusius 20 proc. gali realizuoti mažmeninėje prekyboje - tiesiogiai iš laivo arba turgavietėse. Klaipėdos žuvininkystės produktų aukcione per pastaruosius dvejus metus pastebima tendencija, kad daugėja žvejų, savanoriškai per aukcioną parduodančių daugiau nei 80 proc. jiems skirtos menkių kvotos.

Aukciono vadovas stebėjosi, kad žvejų asociacijos atstovai skelbia apie žuvies perteklių, bet nesinaudoja galimybe pardavinėti šviežią žuvį savarankiškai.

"Lietuvos žuvininkystės produktų asociacija gauna milijoninę Europos Sąjungos paramą, kad skatintų prekybą šviežia žuvimi. Ir nors Klaipėdos turgavietėse menkės kaina dvigubai didesnė nei aukcionuose, prekiaujančių žvejų kažkodėl nematyti", - stebėjosi M. Kokoška.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder