Žemės nuomininkai liko be lengvatų

Žemės nuomininkai liko be lengvatų

Kretingos rajono valdžia nusitaikė į žemės nuomininkus. Nesuskubę įteisinti jos nuosavybės, neteko žemės nuomos lengvatų, kurios paliktos tik mokantiesiems žemės mokestį.

Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdyje pritarta sprendimui, kuriuo panaikintos žemės nuomos lengvatos pastarosios nuomininkams.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjo Gvido Jonausko teigimu, šia lengvata naudojosi nemažai rajono gyventojų.

„Žemės nuomos mokesčio iki šiol nereikėjo mokėti tiems asmenims, kurie Kretingos ir Salantų miestuose turi iki šešių arų dydžio sklypus, o kaimuose - iki vieno hektaro“, - sakė G.Jonauskas.

Rajono valdžioje esantiems politikams pakėlus rankas į viršų, šios lengvatos rajone apskritai neliko. Tuo labiau kad jų nenumato ir Vyriausybė.

Numatytomis lengvatomis, kaip ir iki šiol, galės naudotis tik mokantieji žemės mokestį - turintys tvarkingus žemės nuosavybės dokumentus, savo turtą įregistravę valstybės įmonėje Registrų centre ir galintys pateikti jo išduotas žemės sklypo bylas.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas neslepia, kad taip siekiama paskatinti žemės naudotojus kuo greičiau oficialiai įteisinti savo nuosavybę.

Teigiama, kad rajone dar yra likę nemažai gyventojų, kurie savo nuosavybę į daugybę metų naudojamus didesnius ar mažesnius žemės sklypus grindžia tik sprendimais, kuriuos vietos valdžia priėmė dar prieš Lietuvai atkuriant nepriklausomybę.

Dėl to kyla nemažai problemų, ypač keičiantis šio turto savininkams.

„Problema nemaža. Žmonės galvoja, kad viskas jau padaryta, nors iš tiesų taip nėra. Dažniausiai viskas paaiškėja, kai savininkui mirus imami tvarkyti paveldėjimo dokumentai ar keičiantis žemės savininkams. Tada ir prasideda lakstymai bei nereikalingi rūpesčiai“, - sakė G.Jonauskas.

Negana to, kartais Registrų centre žmonės nemaloniai nustemba sužinoję, kad jų žemės sklypai yra mažesni, nei įsivaizduota, nes dalis jų atiteko anksčiau dokumentais ir žemės įteisinimu pasirūpinusiems kaimynams.

Įteisinti neregistruotus žemės sklypus ragina ir Kretingos rajono žemėtvarkininkai, jau parengę nemažai jų bylų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder