Visuomeninio transporto pertvarka nestoja (schema)

Visuomeninio transporto pertvarka nestoja (schema)

Nepaisant kai kurių vežėjų ir gyventojų pasipriešinimo, uostamiesčio valdžia neatsisako ketinimų nuo rugsėjo vietoje dalies dabartinių maršrutinių taksi sukurti iki tol Klaipėdoje neregėtus maršrutus, prasidėsiančius atokesnėse gatvėse. Šiuose maršrutuose galios bendrosios transporto sistemos bilietai.

Konkurso sąlygos teismams iki šiol dar nebuvo apskųstos, su jomis susipažino jau aštuoni vežėjai. Tiesa, tarp jų nėra 2 ir 7 maršrutinių taksi atstovų, kurie priešinasi šiai pertvarkai.

Liečia 40 proc. "maršrutkių"

Žinia, misto Tarybos Kolegija palaimino Klaipėdos viešojo transporto pertvarkos planą, kuriame numatyta į bendro bilieto sistemą, užtikrinančią ir lengvatas atskiroms socialinėms grupėms, integruoti 2, 5, 7, 11, 14 ir 15 maršrutus (40 proc. visų dabar uostamiestyje važinėjančių maršrutinių taksi). Numatoma, kad jų nuo rugsėjo tiesiog nebeliks, tačiau bus įsteigti aštuoni nauji maršrutai ir dar vienas, atimamas iš didžiojo vežėjo.

Konkursas naujiems maršrutams aptarnauti paskelbtas birželio viduryje. Vokus su pasiūlymais planuojama atplėšti rugpjūčio pradžioje.

Konkurse miestas yra suskirstytas į tris zonas - šiaurinę, centrinę ir pietinę, kurioms numatyti maršrutų paketai. Vienas konkurso dalyvis galės pateikti pasiūlymą tik vienam paketui. Nors konkursas ir atviras, politikų pageidavimu, jo sąlygose yra suteikiami prioritetai dabar dirbantiems maršrutinių taksi vežėjams. 7 ir 15 maršruto vežėjai turės prioritetą šiaurinėje miesto dalyje, 2, 5 ir 14 - centrinėje, 11 - pietinėje. Jei šie vežėjai neužsiprašys pernelyg didelės kainos, turi visas galimybes laimėti konkursus.

Neslepiama, kad ir dėl trumpesnių maršrutų, ir dėl reikalavimo, kad paslaugos būtų teikiamos ne senesnėmis kaip 10 metų transporto priemonėmis, iš Klaipėdos gatvių bus eliminuota nemažai dabartinių "maršrutkių". Be to, dėl trijų maršrutų paketų turės konkuruoti penkios vežėjų įmonės, tad jei kurios nors nesusivienys, tikrai gali likti be rinkos.

"Politinis spaudimas"

Planai sutrumpinti 7-ąjį maršrutą buvo sukėlę ir gyventojų piketą. Tačiau miesto valdžia tai vadina kai kurių vežėjų organizuojamu politiniu spaudimu.

Vienas iš minėto piketo metu išsakytų argumentų - esą gyventojai finansiškai neišgalės išleisti vaikų į mokyklas, nes šiems reikės papildomai persėsti į kitą autobusą.

"Iš tikrųjų tokie žmonės sutaupys, nes vaikui reikės tik nupirkti 19 litų kainuojantį mėnesinį bilietą, suteikiantį galimybę neribotai naudotis miesto autobusais, ir nebereikės kasdien duoti po penkis litus maršrutiniam taksi. Praktika rodo, kad vaikams tik pirmą mėnesį būna sunkiau perprasti autobusų sistemą, o paksui jie puikiai naudojasi jos suteikiamais pranašumais ir kartais per dieną persėda beveik į dvidešimt autobusų", - sako savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis savo ruožtu akcentuoja, kad po šios pertvarkos mieste atsiras 49 naujos autobusų stotelės, o visuomeninio transporto linijų ilgis padidės 15,7 km.

"Be to, įgyvendinus šį planą mieste nebeliks nė vieno gyvenamojo rajono, kuris nuo artimiausios viešojo transporto stotelės būtų nutolęs daugiau nei 900 metrų. Žinia, praktika rodo, jog jei atstumas yra didesnis, viešuoju transportu tada naudojasi dvigubai mažiau žmonių", - sakė G. Neniškis.

Jis primena, kad po tokio konkurso pagerės ir dalies maršrutinių taksi vairuotojų padėtis, nes tie, kurie dirbs, visas pajamas gaus tik oficialiai, o dabar netrūksta pavyzdžių, kai nurodoma, jog per mėnesį uždirbama tik 300 litų.

Naujieji maršrutai

Šiaurinėje miesto dalyje yra numatyta sukurti du naujus maršrutus - 7 (Klaipėdos universitetinė ligoninė - Mazūriškės) ir 15A (Kalotė - Dubysos gatvė).

Naujasis 7-asis maršrutas per Tauralaukį važiuotų iki Mazūriškių. 15A iš Kalotės važiuotų Liepojos, Kretingos, Herkaus Manto, Priestočio, Mokyklos gatvėmis, Šilutės plentu, Debreceno gatve, o grįždamas suktų į Taikos prospektą, vėliau į niekada viešojo transporto neturėjusią Dubysos gatvę ir vėl išlindęs į Šilutės plentą tuo pačiu maršrutu grįžtų atgal.


15-ojo maršruto trasa yra sudaryta atsižvelgiant į silpnaregių prašymus, kad jiems būtų užtikrintas susisiekimas su įmone, įsikūrusia šalia Kretingos gatvės, ir jos padaliniu, veikiančiu Baltijos prospekte.

Centrinei miesto daliai yra skirti trys nauji maršrutai - 2A, 13, 14A - ir 21-asis, kuris bus atimtas iš bendrovės "Gintarinis vairas", nerandančios galimybės jį aptarnauti mažiau keleivių talpinančia transporto priemone.

2A maršrutas drieksis nuo Sportininkų iki Debreceno gatvės (per Taikos prospektą).
13-ąjį galima vadinti apmokestintos automobilių stovėjimo zonos apvažiavimo maršrutu. Jo autobusiukas, pajudėjęs iš Sausio 15-osios gatvėje esančios Rumpiškės stotelės, važiuos Tilžės, Mokyklos, Priestočio, Dariaus ir Girėno, Naująją Uosto, Pilies gatvėmis ir vėl grįš į pradinę stotelę".

14A maršrutas trečiadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais sujungs du turgus - Senąjį ir Tilžės. Jis iš Turgaus stotelės važiuos Kūlių Vartų, Tilžės gatvėmis, o atgal grįš Sausio 15-osios gatve ir Taikos prospektu.

21-ojo maršruto trasa nesikeis - jį aptarnausiantys autobusiukai veš nuo "Akropolio" iki "Ermitažo" ir Palangos plentu grįš į miestą (Liepų, Joniškės, Mokyklos gatves, Šilutės plentą bei Kauno gatvę).

Pietinei miesto daliai yra skirti trys nauji maršrutai 2B, 11A ir 20.

2B autobusiukas pajudės iš Jūrininkų prospekto galo ir Vingio gatve, Šilutės plentu važiuos iki Debreceno gatvės, iš jos vėliau suks į Taikos prospektą, kuriuo važiuos iki Smiltelės gatvės ir paskui suks į Vingio gatvę.

11A nuo prekybos centro BIG Smiltelės, Mogiliovo gatvėmis ir Jūrininkų prospektu pro Rimkus ir Lėbartus važiuos iki Šernų sodų. Jam vėliau žadama patvirtinti zoninį bilietą, kuris jau yra įdiegtas dviejuose priemiestiniuose maršrutuose - 25-ajame ir 26-ajame.

20 maršrutas su Taikos prospektu sujungs Smeltės kvartalą. Jį aptarnausiantys autobusiukai važiuos iš kvartalo centre esančios Marių stotelės Nendrių, Marių, Nemuno, Senosios Smiltelės, Smiltelės gatvėmis, Taikos prospektu iki Kalnupės gatvės, iš kurios suks į Minijos gatvę ir grįš į minėtąjį kvartalą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder