Vasarą maistą rinktis reikėtų atsargiau

Vasarą maistą rinktis reikėtų atsargiau

Turbūt pastebėjote, kad būdami gamtoje, o ypač prie jūros, jūs dažniau norite ko nors užkąsti. Galiausiai imate dairytis, kur būtų galima nusipirkti ko nors valgomo. Iš už kopos išnyra jūsų gelbėtojas - prekeivis su pilnu krepšiu gėrybių. "Šaltas alus, karšti čeburekai!" - kviečia jis, o jūs tiesiog negalite atsispirti jo pasiūlymui.

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja bei valstybinė veterinarijos inspektorė Jūratė Mačiulienė sako, kad tokius produktus, kaip paplūdimyje pardavinėjami čeburekai, reikėtų pirkti ypač atsargiai.

"Pirkdami iš nelegalių prekiautojų turėtumėte būti ypač atidūs, kadangi Klaipėdoje nėra išduoto nė vieno leidimo, pavyzdžiui, nešioti čeburekus prie jūros. Neaišku, kokiomis sąlygomis jie gaminami, kas įeina į jų sudėtį", - perspėja inspektorė.

O Smiltynėje automobiliuose pardavinėjama rūkyta žuvis dažnai neatitinka nustatytų normų. Ji, pasak J. Mačiulienės, turi būti laikoma šaldymo įrenginiuose, ko dažnai yra nepaisoma.

Inspektorė teigia, kad prekybos centruose trumpai galiojančios prekės yra laikomos pagal reikalavimus. Vis dėlto nereikėtų prarasti budrumo ir čia: patartina patikrinti galiojimo laiką, atidžiau rinktis kepinius, jeigu nusipirkote prekę iš šaldytuvo (salotų, mišrainės, mėsos) - geriau kiek įmanoma greičiau įdėkite ją į šaldytuvą arba suvartokite.

O štai viešosios maitinimo įstaigos, anot J. Mačiulienės, vasarą ne visada apskaičiuoja savo galimybes patiekti lankytojams šviežią maistą. Įrengiama daugiau staliukų lauke, klientų tiek nesulaukiama, o produktus reikia panaudoti. Galbūt jie neviršija galiojimo laiko, tačiau įmanoma, kad tokie produktai patiekiami nešvieži.

Inspektorė sako, kad restoranai ir kavinės yra nuolat tikrinami ir per daug baimintis nereikėtų. Per 2012 metus jau buvo pateikti 106 skundai Klaipėdos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, 33 iš jų - dėl viešųjų maitinimo įstaigų.

Tad jeigu turite pavalgyti skubiai, geriau vasarą venkite greito maisto, ypač iš gatvės kioskelių. Net jei bandelės, dešrelės ar daržovės sudėtos šaldytuve, nėra jokios garantijos, kad jis susidoroja su karščiu lauke. Aukštesnė nei 25 laipsnių temperatūra yra ideali intensyviam mikroorganizmų, kurie gali sukelti įvairias ligas, dauginimuisi. Taigi, esant būtinybei numalšinti alkį, išgerkite vandens, arbatos, užkrimskite ne taip greitai aukštoje temperatūroje gendančių produktų.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder