Valstybinėje žemėje veikia nuosavas sąvartynas

Valstybinėje žemėje veikia nuosavas sąvartynas

Beveik du dešimtmečius Kretingos mieste stūksantis nelegalus statybinių atliekų sąvartynas vietos valdžiai akių nebadė. Puikiai žinodama, kuris vietos verslininkas savavališkai užėmė šią valstybinę žemę ir pavertė ją šiukšlynu, pastaroji net nesiruošė imtis priemonių teršėjui nubausti, o bus patenkinta, jei tik šis sutvarkys savo jovalą.

Nuosavas šiukšlynas

Į Tiekėjų gatvėje esantį apie hektaro ploto sklypą statybinės medžiagos ir jų atliekos pradėtos vežti dar apie 1995 metus.

Tai darė bendrovė, kuriai vadovavo žinomas Kretingos rajono verslininkas Benjaminas Puškorius.

Ir šia veikla jis užsiėmė iki šiol. Skirtumas tik tas, kad bankrutavusią jo įmonę pakeitė kita.

Kretingos mieste atsiradęs sąvartynas niekam netrukdė daugiau nei dešimtmetį. Tik apie 2008 metus pirmasis apie tai viešai prakalbo pastatą šioje teritorijoje iš bankroto administratoriaus įsigijęs ir jam priklausantį žemės sklypą suformuoti bei įteisinti panoręs Vilniaus verslininkas.

„Paaiškėjo, kad tai valstybinė žemė, kurią valdo Kretingos rajono savivaldybė. Joks oficialus žemės sklypas šiame plote nesuformuotas. Tad statybinės atliekos jame laikomos nelegaliai. Išvada labiau nei aiški - kažkas nė kiek nesislapstydamas užima valdišką žemę, dvidešimt metų į ją veža šiukšles ir niekas to nemato. Mes bandėme prie čia esančių pastatų suformuoti žemės sklypus ir už tai mokėti pinigus, tačiau savivaldybė net nesileido į kalbas. O Nacionalinė žemės tarnyba apskritai suklastojo dokumentą, kad šiame sklype jokių pastatų nėra, nors mes juos oficialiai nusipirkome iš varžytinių. Tuo jau domisi STT. Visi šie faktai leidžia susidaryti labai aiškų vaizdą, kas vyko ir vyksta“, - neslėpė nuostabos ne tik minėtam sostinės verslininkui, bet ir minėtoje teritorijoje pastatą nusipirkusiai mamai atstovaujantis klaipėdietis Svajūnas Jašinskas.

Savivaldybei netrukdo

Dėl šio sąvartyno S.Jašinskas kreipėsi ir į Kretingos rajono policijos komisariatą. Aplinkybes besiaiškinantiems pareigūnams B.Puškorius prisipažino, kad statybinį laužą šioje teritorijoje laiko jau daugelį metų ir net ją aptvėrė tvora.

Įdomiausia tai, kad ikiteisminį tyrimą atsisakę pradėti policininkai konstatavo, jog nors ši teritorija ir priklauso rajono savivaldybei, pastaroji B.Puškoriui jokių pretenzijų nereiškia, tad nėra jokio pagrindo šį verslininką bausti.

Prabilo sąžinė

Kalbėdamas su „Respublika“ B.Puškorius neslėpė, kad jokios oficialios žemės nuomos sutarties su niekuo nebuvo ir nėra sudaręs.

„Mes tik mokėjome pinigus už maždaug 0,69 ha ploto naudojimą. Kiek? Kokią sąskaitą savivaldybė atsiųsdavo, tiek ir sumokėdavome. Mokėti nustojome, kai bendrovė bankrutavo“, - prisipažino B.Puškorius.

Kaip tvirtina kretingiškis, šiuo metu jis, pasitelkęs į pagalbą bendrovę „Ridevis“, šią teritoriją jau baigia išvalyti.

„Savivaldybė mums surašė protokolą. O be to, aš ir pats jaučiu moralinę pareigą sutvarkyti“, - tvirtino B.Puškorius.

Neapsakomas gerumas

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Skruibienė patvirtino, kad šioje valstybinėje žemėje B.Puškoriaus vadovaujama bendrovė „Ridevis“ šeimininkauja be jokio teisinio pagrindo.

„Ar už tai bausime? Aš net nežinau. B.Puškorius įpareigotas iki balandžio mėnesio pabaigos šią teritoriją sutvarkyti. Pažadėjo tai padaryti ir tvarko. Jei ne, savivaldybė pati viską organizuos ir pateiks jam sąskaitą už atliktus darbus. Šios vietos aš sąvartynu nevadinčiau. Ten sukrautos statybinės medžiagos. Tai padaryta netvarkingai, todėl taip ir atrodė“, - patvirtino D.Skruibienė.

Pasak Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Virginijaus Domarko, už valstybinės žemės užėmimą turėtų bausti Nacionalinės žemės tarnyba, kurios darbuotojai apie tai puikiai žino.

Parengta pagal dienraštį „Respublika“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder