„Vakarų medienos grupės" iniciatyva suvienijo bendruomenes

„Vakarų medienos grupės" iniciatyva suvienijo bendruomenes

UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdoma AB "KLAIPĖDOS MEDIENA" šiemet tęsia iniciatyvą kartu su ugdymo įstaigomis gaminti ir Žemaitijos nacionaliniame parke iškelti inkilus. Šiais metais su vaikais buvo pagaminta ir iškelta 50 inkilų ir žiemojimo slėptuvių šikšnosparniams. Ugdymo įstaigų atstovai tikino, kad bendrovės kvietimas prisidėti prie iniciatyvos dar labiau suvienijo bendruomenes.

Pernai prie idėjos gaminti ir kelti inkilus paukščiams įgyvendinimo prisidėjo Klaipėdos darželis "Gintarėlis" ir Ketvergių pagrindinė mokykla, o šiemet bendrovė jau kartu su Klaipėdos vaikų globos namais "Smiltelė" ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazija paruošė pusšimtį inkilų.

Pusšimtis inkilų

UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas Sigitas Girdziušas pasakojo, kad su Žemaitijos nacionaliniu parku inkilų kėlimo detales pradėjo derinti praėjusių metų pabaigoje.

"Pernai kartu su vaikais kėlėme inkilus įvairiems paukščiams, o šiemet nutarėme padaryti inkilus ir žiemojimo slėptuves šikšnosparniams. Nacionalinis parkas mums pateikė inkilų bei žiemojimo slėptuvių matmenis, modelių pavyzdžius ir kitas technines detales. O nuo vasario pradėjome ruošti medžiagas inkilų gamybai - lentas ir išpuvusia šerdimi stuobrius, kuriuos lengva išgremžti", - pasakojo S. Girdziušas.

UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir AB KLAIPĖDOS MEDIENA darbuotojai parengė detalias instrukcijas, supjovė ruošinius, juos atitinkamai sužymėjo, kad vaikams būtų aišku, kaip turi atrodyti šikšnosparniams reikalingi "nameliai". Kovo pradžioje medžiagos inkilų gamybai buvo pristatytos į Klaipėdos vaikų globos namus "Smiltelė" ir Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnaziją.

Vaikų globos namų "Smiltelė" auklėtiniai pagamino 20 inkilų, Veiviržėnų gimnazijos moksleiviai - 30 inkilų, 10 iš jų - specialios žiemojimo dėžės, nes dalis šikšnosparnių lieka žiemoti Lietuvoje, įsikūrę rūsiuose. Kad jiems būtų palankesnės sąlygos, buvo pagamintos dėžės, pro kurių apačią šikšnosparniai galės įlįsti ir saugiai peržiemoti.

Bendrovę vaikų aktyvumas maloniai nustebino - inkilai buvo užbaigti net anksčiau nei planuota.

Turiningos išvykos

Vaikų globos namų auklėtiniai savo gamintus inkilus iškėlė dar kovo pabaigoje, o veiviržėniškiai į Žemaitijos nacionalinį parką keliavo praėjusią savaitę. Gimnazistai savo gamintus inkilus kėlė Šaltojo karo muziejaus teritorijoje bei Plokštinės pažintinį taką supančiame miške.

Gausų būrį moksleivių prie muziejaus pasitiko bendrovės VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ ir jos valdomų įmonių darbuotojai, Žemaitijos nacionalinio parko specialistai. Prieš leidžiantis kabinti inkilų, nacionalinio parko Gamtos ir kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Gitana Sidabrienė parodė vaikams, kaip atrodo šikšnosparniai, papasakojo, kokių rūšių šie gyvūnai sutinkami Lietuvoje, koks jų gyvenimo būdas, kuo jie minta, kaip skraido, kaip bendrauja, orientuojasi aplinkoje.

Po to gimnazistai, pasidalinę į dvi grupes, leidosi kabinti savo padarytų inkilų. Jiems padėjo lydėję mokytojai, bendrovės darbuotojai bei parko specialistai Sigitas Kvašinskas ir Saulius Sidabras. Moksleiviai, eidami pažintiniu taku, patys siūlė medžius, kuriuose jiems atrodė yra tinkama vieta apsigyventi šikšnosparniams, pabandė ir patys įkelti inkilus.

Pakeliui parko specialistai pasakojo ir apie kitus šioje vietovėje sutinkamus gyvūnus, paukščius.

Atsikvėpti ir atsigaivinti moksleiviai stabtelėjo prie Pilelio šaltinio, geomorfologinio gamtos paminklo. Šaltinis neišsenka per didžiausias sausras ir neužšąla žiemą, taip pat tikima, kad jis turi gydomųjų savybių. Vanduo yra tinkamas gerti, tad parko svečiai nepraleido progos jo paragauti ir įsipilti į buteliukus parsivežti namo.

Iškabinę visus inkilus, moksleiviai turėjo progą pamatyti vis dar žiemos miegu miegojusius keletą šikšnosparnių. Apleistuose keturiuose rūsiuose kasmet žiemoja apie šimtą šių skraidančių žinduolių, tačiau šiuo metu beveik visi jau yra pabudę. Parko specialistai paaiškino, kad priklausomai nuo rūšies, kurių Lietuvoje žiemoja 4-5, šikšnosparniai glaudžiasi būriais arba pavieniui - vieni mėgsta susispausti, tad, pavyzdžiui, viename inkile kartais galima rasti net 20-30 šikšnosparnių, o kiti yra individualistai, tad inkiluose apsigyvena po 1-2.

Pilni įspūdžių moksleiviai papietavo gamtoje, o tuomet dar aplankė ir Šaltojo karo muziejaus ekspoziciją, kur apie istoriją jiems papasakojo gidai.

Tikisi tęsinio

Žemaitijos nacionalinio parko vyriausioji specialistė G. Sidabrienė sakė, kad šiemet norėta atkreipti dėmesį į šikšnosparnius, nes daugelis žmonių net nežino, kad šikšnosparniai taip pat gyvena inkiluose, tik šiek tiek kitokiuose - kurių landos yra apačioje.

"Mums taip pat jau reikėjo atnaujinti žiemojimo vietose pakabinamas specialias dėžutes, kuriose šikšnosparniai slepiasi. Plokštinės take turėjome keletą anksčiau iškeltų inkilų šikšnosparniams, bet jie nuo oro sąlygų jau buvo pasenę, suvargę. Šie žinduoliai čia žiemoja, tad jiems reikia ir dienojimo vietų, kur šiltuoju metų laiku jie leidžia laiką iki tamsos", - pasakojo G. Sidabrienė.

Ji pabrėžė, kad parkui bendrovės VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ iniciatyva yra labai vertinga pagalba.

"Bendrovės iniciatyva pas mus atvyksta ir moksleivių iš atokesnių vietų, kurie gali susipažinti su parko veikla, pasivaikščioti pažintiniais takais, pabūti gamtoje. Taigi atvyksta moksleiviai, kurie dar nėra "čiupinėję" šios vietos. Be to, pagaminami taip reikalingi inkilai, nes mes patys neturime tiek medienos, kad galėtume sukalti pakankamai inkilų", - džiaugėsi G. Sidabrienė.

Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams ir administracijai Vytautas Pozingis jau anksčiau džiaugėsi, kad inkilų gaminimas buvo naudingas ir įdomus moksleiviams. Jie įsipareigojo padaryti darbą, o gamindami inkilus mokėsi skaityti brėžinius, dirbti su įrankiais, medžiagomis. Į parką kelti inkilų vyko septintokai ir aštuntokai.

"Net neįsivaizdavome, kad tokie inkilai išvis galėtų būti. Manau, kad moksleiviai ne tik įgijo įgūdžių gamindami inkilus, bet šiandien gavo ir daug žinių apie pačius šikšnosparnius, apie gamtą. Manau, kad tai labai nuostabi iniciatyva. Norisi padėkoti VAKARŲ MEDIENOS GRUPEI už kvietimą, už suteiktą galimybę prisidėti prie šios akcijos, už visą pagalbą", - išvykos metu kalbėjo V. Pozingis.

Pasak jo, mokyklos bendruomenei taip patiko ši iniciatyva, kad planuojama tiesiogiai bendrauti su parku dėl tolesnio gražaus bendradarbiavimo.

UAB VAKARŲ MEDIENOS GRUPĖ miškininkystės ir medienos kilmės vyr. specialistas S. Girdziušas sakė, kad visas kolektyvas džiaugiasi, jog ir šiemet ši akcija pavyko.

"Vaikams buvo įdomu pasižiūrėti, kokiose vietose šikšnosparniai gyvena, žiemoja, kaip jie gyvai atrodo. Nuo pat inkilų gaminimo iki jų įkėlimo buvo įdomus ir edukacinis procesas, galima sakyti, kad tai buvo labai naudinga pamoka gamtoje. Šaunu, kad mes galėjome prisidėti ir dabar galime kartu pasidžiaugti rezultatais. Kol kas akciją vykdome dvejus metus, tad dar negalime sakyti, kad tai yra mūsų tradicija, bet, manau, laikui bėgant ji taps tradicija ir mes kasmet tai darysime, įtraukdami į šią veiklą vis daugiau bendrovės įmonių Lietuvoje ir Baltarusijoje",- kalbėjo bendrovės atstovas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder