Už 140 milijonų - kasdienių kamščių rebusas

Už 140 milijonų - kasdienių kamščių rebusas

Ketverius metus trukusios ir šimtus milijonų litų kainavusios Jakų viaduko šalia Klaipėdos statybos vykdytojai netrukus švęs pabaigtuves. Tačiau šventinės nuotaikos šio regiono gyventojus aplenks. Mat moderni konstrukcija, užuot palengvinusi susisiekimą, užtikrino kasdienius transporto kamščius. Tokią dovanėlę klaipėdiškiams įsūdė projektuotojų neprofesionalumas.

Antrajam Jakų viaduko statybų etapui artėjant į pabaigą, vairuotojai sulaukė nemalonios staigmenos. Praėjusią savaitę nuo Palangos Klaipėdos link vedanti įvaža, buvusi dviejų juostų, staiga tapo vienajuoste. Nusidriekus kamščiams vairuotojai pradėjo skambinti pavojaus varpais.

Projektuotojai ramina, esą spūstys išnyks, kai jau kitą savaitę bus paleistas eismas estakada Palanga - Kaunas. Tačiau net į jų planus nesigilinantiems vairuotojams akivaizdu, kad taip neatsitiks, mat šia kryptimi juda tik mažoji dalis, apie 10 proc., Jakų viaduku besinaudojančio transporto.

„Jakų žiedą projektavo kauniečiai. Ką jie gali išmanyti apie eismo intensyvumą Klaipėdos regione? Didžioji dalis sunkiojo transporto juda Šilutės link. O dabar jie nusitiesė patogesnį kelią sau, kad galėtų greičiau patekti į Palangą“, - ironizavo klaipėdietis logistikos įmonės savininkas Valdas, kuriam Jakų žiedas „dovanojo“ nuolatinius kamščius.

Padaryta blogiau

Šią savaitę bus atidarytas trečiasis viaduko lygis, jungiantis Palangą ir Kauną. Nors žiedinės sankryžos statybų ir rekonstrukcijos projekto, kainavusio per 140 mln. litų, pagrindiniai tikslai - pagerinti tiek turistinį, tiek vietinį eismą, regis, projektuojant bus prašauta. Nuo pusės aštuonių ryto iki vakarinio piko pabaigos įvažą iš Palangos pusės kemša vos judančios transporto priemonės.

To, pasak vairuotojų, anksčiau nebuvę, nes įvaža buvo dviejų eismo juostų. Praėjusią savaitę viena jų panaikinta.

Bendrovės „Kauno tiltai“, statančios Jakų žiedo viaduką, atstovė Rimantė Jablonskytė teigė, jog pagal techninį Klaipėdos Jakų žiedo rekonstrukcijos projektą įvažiavimui į Jakų žiedą iš Palangos pusės yra suprojektuota viena transporto juosta. „Toks projektuotojų sprendimas padarytas dėl to, kad trečiajame žiedo rekonstrukcijos etape turėtų iškilti dar dvi estakados, kurios sujungtų kelius nuo Klaipėdos link Palangos ir nuo Palangos link Šilutės“, - „Vakaro žinioms“ paaiškino R.Jablonskytė.

Remtasi teorijomis

Tačiau trečiasis rekonstrukcijos etapas - dar tik vizijose. Lietuvos automobilių kelių direkcijos Investicijų skyriaus vedėjas Remigijus Lipkevičius patvirtino, kad kol kas bus apsiribota tais darbais, kurie jau atlikti. „Apie trečiąjį etapą kol kas net nemąstome“, - užtikrino R.Lipkevičius.

Iki šiol eismą gerinusios dvi įvažos juostos buvo tik laikinas sprendimas. Projektuotojai nematė jokio reikalo jas palikti visam laikui. Jakų žiedinės sankryžos vienas iš projekto vadovų, bendrovės „Kelprojektas“ atstovas Giedrius Serapinas mušėsi į krūtinę, esą didžioji dalis transporto judės kryptimi Palanga-Kaunas. Tačiau jau šiandien matyti, kad projektuotojų prognozės prasilenkia su realybe.

„Mes paskaičiavome ir teoriškai kamščių nebeturėtų būti“, - kad remtasi tik teorijomis, „Vakaro žinioms“ prisipažino G.Serapinas.

Tiesa, G.Serapino teigimu, Lietuvos automobilių kelių direkcijoje vykusiame pasitarime - ką daryti, jei nepasiteisintų jų skaičiavimai, su susidariusiomis spūstimis, numatytos kelios alternatyvos. „Direkcija priėmė sprendimą, jog jei kamščiai neišnyks, žiede bus įrengiami šviesoforai“, - kaip bus taisomas projektavimo brokas, atskleidė G.Serapinas.

Kitaip neįmanoma

Kadangi projektui skirti pinigai, kurie buvo skirti iš Europos Sąjungos struktūrinių lėšų, jau išnaudoti, o trečiojo etapo vizija dar tik ore sklando, kaip po iškilmingų statybos darbų pabaigtuvių bus kovojama su kamščiais ir gerinamas eismas, visiškai neaišku.

G.Serapinas patikino, kad dvi eismo juostos nebūtų virtusios viena, jei ne ten esantis privačių asmenų žemės sklypas. „Mes neturime teisės lipti ant tų žmonių privačios nuosavybės, ir dabar vyksta teismai, nes statybų metu buvo įžengta į tą sklypą“, - aiškino G.Serapinas.

Antanas BOSAS - verslininkas:

Kasdien važiuoju į darbą iš Palangos į Klaipėdą ir atsiduriu automobilių spūstyje. Tačiau čia yra tik dalis problemos, spūstys nuolat susidaro ir kitose miesto žiedinėse sankryžose - Šilutės ir Vilniaus plento, Baltijos, taip pat Minijos ir Baltijos gatvių sankryžoje. Mat Jakų žiedu greit pralekiantys automobiliai susigrūda ir sudaro kamščius kitomis kryptimis. Ir visa tai dėl to, kad į Jakų viaduką buvo investuojami didžiuliai pinigai, bet milijoninės lėšos išnaudotos neefektyviai.

Mano manymu, pačiam Jakų projektui skirta per daug pinigų. Juos buvo galima paskirstyti kitaip, siekiant, kad žmonės išvengtų spūsčių. Dalį tų pinigų galėjo investuoti į kitas sankryžas. Jakų žiedas problemų nebekels tik tada, kai bus įgyvendinti visi rekonstrukcijos etapai. Deja, kol kas teks kentėti.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder