Ūkininkė iš Alkos kaimo dirba 365 dienas per metus

Ūkininkė iš Alkos kaimo dirba 365 dienas per metus

Jau tapo gražia tradicija kiekvienais metais išrinkti geriausius rajono ūkininkus. Konkurso „Metų ūkis 2019“ nominantais šiemet tapo trys ūkininkai iš Alkos (Saugų sen.), Makių (Žemaičių Naumiesčio sen.) ir Galzdonų (Usėnų sen.) kaimų. Jie bus pagerbti rugsėjo 28 dieną, Žemaičių Naumiestyje vyksiančioje tradicinėje Mykolinių ir ūkininkų šventėje.

Nors konkurso nugalėtojai jau išrinkti, tačiau žiniasklaidos „desantas“, vadovaujamas Kaimo reikalų skyriaus vedėjo Povilo Budvyčio, dar kartą lankėsi geriausių rajono ūkininkų namuose.
Šįkart supažindiname su „Metų ūkis 2019“ trečiosios vietos laimėtoja Aldona Valdžiene, ūkininkaujančia Alkos kaime.

Ūkininkauti padeda sūnus

Nuo pat vaikystės A. Valdžienė gyvena praeitame šimtmetyje statytame raudonų plytų name. Mokytis ji pradėjo Žemaitkiemio pradinėje mokykloje, vėliau Sakūčiuose, o baigė tuometinę Šilutės I-ąją vidurinę mokyklą. Jau būdama septynerių metukų mokėjo melžti karves, kitus darbus dirbti, kuriuos liepdavo tėvelis (vėliau gyvenime jau teko dirbti laborante, kasininke).

Lygiai prieš šešiasdešimt aštuonerius metus, 1951 – ųjų rugsėjo 20 dieną, prasidėjo masinio trėmimo operacija „Osen“ (liet. ruduo), kurios metu į Krasnojarsko ir Altajaus kraštus bei Irkutsko ir Tomsko sritis buvo ištremta apie 20 000 Lietuvos gyventojų.

Ši tragedija neaplenkė ir mūsų lankytos ūkininkės A. Valdžienės. Tačiau dabar ponia Aldona su šypsena pasitiko žiniasklaidos atstovus bei Šilutės rajono savivaldybės Kaimo reikalų skyriaus vedėją P. Budvytį. Iš karto visus – gausią delegaciją, pakvietė į trobą.

Prisėdus prie stalo, prie puodelio karštos arbatos, ūkininkė pasakojo, kad puoselėja mišrų ūkį, augina ir pieninius galvijus, ir daržoves. Galvijų bandą sudaro 60 raguočių, iš jų 17 melžiamų karvių.
Ūkininkauti padeda sūnus Saulius, besidarbuojantis dar ir valdiškame darbe. Aldona džiaugiasi, kad visus techninius darbus atlieka sūnus, tačiau ir ji pati moka vairuoti traktorių.
Dukra Lina baigė socialinius mokslus Klaipėdos universitete ir pasirinko miestietišką gyvenimo būdą.

Pokalbio metu Aldona ne kartą pasidžiaugė, kad kaimas neprasigėręs.

Subūrė linksmiau gyventi norinčias moteris

Ūkininkė A. Valdžienė valdo 50 ha nuosavos žemės, kurios didelė dalis yra užliejama potvynio. Dar 20 ha žemės ji nuomoja.

Jaukiai sutvarkytą ūkininkės sodybą puošia anksčiau bene kiekvienuose namuose augusi gėlė – plačialapė monstera. Išpuoselėtame kieme tvarkingai sustatyta visa žemės ūkio technika: kombainas „Bizon“, didieji traktoriai „TYM“ ir „Belarus“, kita technika.

„Nebijau karvių melžti, nebijau ravėti, nebijau mėšlą mesti, nebijau ir su traktoriumi važiuoti. Karveliai į burną patys nelekia“, - linksmai nusiteikusi sakė ūkininkė.

Aldona prasitarė, kad horoskopų neskaitanti, nežiūrinti ir serialų, laiko randanti tik pauogauti, ir pagrybauti. Pasak jos, visos 365 dienos per metus yra dirbamos - penkios dienos ūkyje, o kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį laiką leidžia prekiaudama turguje.

Visgi Aldona žino, kaip praskaidrinti sunkaus darbo dienas. Pati akordeonu grojanti A. Valdžienė draugėn subūrė linksmiau gyventi norinčias ir bet kokiais instrumentais bent kiek grojančias Žemaitkiemio bendruomenės moteris.
„Tuoj vakarai bus ilgesni, todėl galėsime su moterimis dažniau susitikti prie arbatos puodelio, padainuoti, suplanuoti daug įvairių užsiėmimų bendruomenės nariams“, - apie artimiausius savo planus užsimena veikli ūkininkė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder