Tvarka mieste: klaipėdiečius išauklės tik baudos?

Tvarka mieste: klaipėdiečius išauklės tik baudos?

Nutarusi, kad geruoju su klaipėdiečiais dėl tvarkos mieste susitarti neišeis, tvarkdarių armija per pastaruosius metus juos bausti ėmė vis dažniau. Teigiama, kad tokia taktika - vienintelė likusi išeitis priversti žmones laikytis taisyklių.

Dar praėjusiame amžiuje Lietuvą į dvi dalis suskaldžiusio juodojo humoro projekto "Radioshow" herojus Zbignevas viename iš savo monologų kategoriškai pareiškė, jog lietuvis nepasitaisys, kol neiškarši jam kailio.

Atrodo, kalbanti lėlė buvo teisi - siekdama įvesti tvarką mieste Klaipėdos valdžia su pažeidėjais nesitaiksto ir griebėsi bizūno bei kerta juo ne per kuprą, o per kišenę. Šiemet grasinama itin dažnai - bausim už pastatų nepriežiūrą, už pasilinksminimo įstaigų keliamą triukšmą, už ne valstybinės kalbos naudojimą reklaminėse iškabose, už daugiabučių namų kiemuose ne pagal taisykles paliktus automobilius, už tai, kad rudeniniai lapai metami ne į tam skirtus konteinerius.

Dalis miestiečių pyksta, kodėl "vyksta valdžios reketas". Tuo metu savivaldybės atstovai pripažįsta, kad prevencija ir gražios kalbos jau nepadeda ir tenka imtis griežtesnių priemonių.

Galėtų bausti dar daugiau

Metų pradžioje Klaipėdos taryba pritarė Viešosios tvarkos užtikrinimo ir teisės aktų pažeidimų prevencijos programai, pagal kurią miestiečius galima bausti pagal dešimtis Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) straipsnių bei už 13 Tarybos patvirtintų taisyklių nesilaikymą.

Tačiau pasinaudojama tik labai mažai įgaliojimų, mat darbo ir taip per akis, nors ir buvo sustiprintos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus pajėgos - dabar jame dirba 16 tarnautojų.

APSUKOS. Per metus vien savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai surašo apie 18 tūkst. protokolų už įvairius pažeidimus. Dažniausias pažeidimas, už kurį baudžiama Klaipėdoje - rinkliavos už automobilių stovėjimą nepaisymas.

"Įsivaizduokite, koks didžiulis mūsų potencialas, kai tiek įgaliojimų. Tačiau pasinaudojama labai mažai jų: kontroliuojamas 9 savivaldybės taisyklių bei 15-os ATPK straipsnių įgyvendinimas", - sakė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Poimanskis.


Anot jo, per metus surašoma apie 18 tūkst. protokolų, iš jų apie 80 proc. - už automobilių statymo rinkliavos nepaisymą, vis daugiau nubaudžiama už nelegalią reklamą arba jos įrengimo taisyklių pažeidimus. Po truputį baudžiami ir kiemuose netinkamai automobilius statantys klaipėdiečiai, dabar dažniau - senamiestyje. Tačiau kitais metais žadami reidai ir į kitas miesto dalis.

"Pažeidimą nustatyti lengviau nei nubausti pažeidėją. Kai protokolą reikia surašyti jo akivaizdoje, žmogų labai sunku prisikviesti. Iš patirties žinome, kad sunkiau bausti ir tą, kuriam gresia didesnė bauda. Lengviau bausti tik rinkliavos už automobilių stovėjimą nesumokėjusius asmenis - jiems protokolas išsiunčiamas į namus", - aiškino M. Poimanskis.

Problema - "vaiduokliai" ir šunys

Teisę bausti piniginėmis baudomis turi ne tik viešąją tvarką prižiūrintis savivaldybės skyrius. Tiesa, kai kuriems jų šias funkcijas vykdyti labai sudėtinga. Pavyzdžiui, nubausti savininkus už vadinamųjų namų "vaiduoklių" nepriežiūrą.

"Įmones dar surandame, tačiau mums tikra tragedija nubausti fizinius asmenis - jų nė su žiburiu nerasi. Ir taip - metai po metų", - sakė už apleistus pastatus atsakingo Statinių priežiūros skyriaus vedėja Galina Čichun.

Tūkstančiai klaipėdiečių turi naminius gyvūnus, bet per 2011 metus savivaldybės tarnautojai surašė tik 9 protokolus už jų laikymo taisyklių pažeidimus, nors kiekvieną dieną galima išvysti, kad šeimininkai nesurenka savo vedžiojamų šunų ekskrementų. O jeigu keturkojis dar neregistruotas arba vedžiojamas be antsnukio? Juk tai draudžiama, taigi, valdininkai potencialo bausti turi dar labai daug.

Kaip rodo istorija, nebaudžiami metai po metų jaučiasi ir poledinės žūklės mėgėjai, kasmet apgulantys Kuršių marių ledą Malkų įlankoje. Kad juos būtų galima pamokyti, Klaipėdos valdžia net patvirtino naują taisyklę, pagal kurią gresia atsakomybė už saugų elgesį vandenyje ir ant ledo. Ar jos įsigaliojimas duos naudos - parodys netolima ateitis, kai vandens telkinius užklos tvirtesnis ledas.

"Turi keistis mentalitetas"

Judita SIMONAVIČIŪTĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė

Viena partija kažkada deklaravo, jog tvarka bus. O kaip ji pasiekiama? Kai kiekvienas jos laikosi arba tvarkos siekiama kraštutinėmis, represinėmis priemonėmis. Šiuo atveju - baudomis. Jeigu politikai sugalvotų kitų priemonių - būtų taikomos ir jos. Laukia labai ilgas procesas, kol miestiečiai išmoks laikytis taisyklių.

Lūžis dar neįvyko, jis vyksta šiuo metu. Ne kartą sakiau, kad savivaldybės tikslas yra ne surikti kuo daugiau pinigų į biudžetą, o norima tvarkos ir švaros. Prieš 20 metų pastebėjau, kad į Vakarų Europą vykstantys vairuotojai bijodavo ten daryti bet kokį pažeidimą, nes žinojo, kad už tai bus nubausti.

O pas mus iki šiol daug žmonių daro neteisėtus dalykus tikėdamiesi, kad už tai niekas nenubaus, o kai nebaudžia, knieti daryti dar. O kai nubaudžia - skundžiamasi, kokia bloga valdžia. Tautos mentalitetas toks jau yra, kad imponuojama nelabai aukštos moralės asmenims - tai parodė rinkimai į Seimą. 

Apklausa

"Vakarų ekspresas" pasiteiravo ir miestiečių nuomonės - ar pavyks piniginėmis baudomis išauklėti žmones ir priversti juos laikytis taisyklių?

Sandra

Tai - teisinga taktika. Jeigu žmogus nesugeba gražiuoju laikytis nustatytų taisyklių, tai kaip kitaip jį paveikti? Kirsi per kišenę - išmoks, nors tai ir skaudžiausias būdas.

Giedrė

Manau, kad reikia pradėti nuo ugdymo, gal mokyklose tam daugiau dėmesio skirti, o kas netinkamai elgiasi - elgsis taip ir toliau, netgi sumokėjęs tuos kelis litus. Kitaip žmones auklėti reikia.

Neprisistatė

Baudos - ne tinkamiausias būdas tvarkai įvesti, gal kažkaip kitaip reikėtų... Tačiau savo nuomonės taip greitai pagrįsti negaliu.

Algis

Niekas nepadės - žmonės sugadinti, traukinys nuvažiavo. Ir sugadino juos pati valdžia - darbo nėra, mokamos pašalpos. Tai ir pilna visokių, kurie išlepo, mano, jog dirbti turi tik kvailiai... Kaip tokius išauklėti - nežinau.

Audronė

Strategija gera, nors žmonėms kartais per skaudi. Bet kai skaudu, žmogus sureaguoja ir kitą kartą to nedaro. Pati esu sumokėjusi baudą už ne vietoje pereitą gatvę, tai nuo to laiko tik per perėjas vaikštau. Bauda - didelė pamoka ateičiai, o žodžiai įtakos nedaro.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder