Turės atšaukti draudimą rūkyti nepilnamečiams

Turės atšaukti draudimą rūkyti nepilnamečiams

Po to, kai Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kuriuo buvo panaikintas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas uždrausti nepilnamečiams asmenims rūkyti viešose vietose, drausti nepilnamečiams rūkyti nebegali ir Klaipėdos bei kitų miestų savivaldybių tarybos, tokius sprendimus priėmusios įkandin sostinės. Paragintos Vyriausybės atstovo tarnybos, jos turės savo sprendimus atšaukti.

Paaiškėjus galutiniam LVAT sprendimui Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš išsiuntė teikimus Klaipėdos, Neringos ir Šilutės rajono savivaldybės merams ragindama panaikinti sprendimus, draudžiančius nepilnamečiams rūkyti viešose vietose.

"LVAT sprendimas skirtas tik Vilniaus savivaldybei, tačiau teisminė praktika yra vienoda ir privaloma visiems. Būtent todėl rekomenduojame tokius pat sprendimus priėmusioms savivaldybėms savanoriškai atšaukti draudimus", - teigė D. Kerekeš.

Jos teigimu, savivaldybių tarybos priimtus sprendimus turės atšaukti įprasta tvarka - balsavimu tarybų posėdžių metu.

"Kadangi tarybas sudaro ne vienas ir ne du žmonės, gali nutikti visokių atvejų. Jeigu Tarybos nariai nubalsuotų prieš draudimų atšaukimą, tektų kreiptis į teismą. Baigtis vis tiek būtų vienoda - sprendimai drausti nepilnamečiams rūkyti viešose vietose turėtų būti atšaukti. Tai tik laiko klausimas", - teigė D. Kerekeš.

Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas tikino jokio Vyriausybės atstovės rašto negavęs, todėl spėjo, jog jis pasiekė prieš savaitę dar neatostogavusį merą Vytautą Grubliauską.

"Ateinančio Tarybos posėdžio darbotvarkę ir klausimus jau patvirtinau - tarp jų klausimo apie draudimo atšaukimą nėra. Net jei būčiau žinojęs apie Vyriausybės atstovės įspėjimą, šio klausimo vis tiek nebūtų buvę. Juk pagal įprastą tvarką bet kurį į Tarybą keliaujantį klausimą turime apsvarstyti komitetuose, todėl viskas taip greitai nevyksta", - pasakojo V. Čepas.

Jis patvirtino, jog jei jau Vyriausybės atstovė rekomendavo, draudimo atšaukimas bet kokiu atveju bus svarstomas. Greičiausiai rugsėjo mėnesio Tarybos posėdyje.

Tiesa, V. Čepas šio draudimo atšaukime nieko blogo nematė: "Šis draudimas neatnešė nei žalos, nei naudos. Tai dar viena funkcija, kurios nebuvo kaip įvykdyti. Lyg ir logiška, kad nepilnamečiams rūkyti negalima, ypač viešose vietose, tačiau sveikas protas sufleruoja, kad tokiais būdais negalime to sukontroliuoti."

Rugsėjo pabaigoje atšaukti draudimą ketinama ir Šilutės rajono savivaldybės tarybos posėdyje. Šilutės rajono savivaldybės merė Daiva Žebelienė tikino, jog Vyriausybės atstovo teikimą gavo ir į jį tikrai bus atsižvelgta, apie siūlymo neatitinkantį sprendimą net negalvojama. Vyriausybės atstovo teikimą tikino gavę ir Neringos savivaldybės atstovai, taip pat žadėję į jį reaguoti.

Vyriausybės atstovo Klaipėdos apskrityje tarnyba tikina, jog jei savivaldybės nespėja įvykdyti siūlymo per nustatytą laiką, t. y. per mėnesį, jos turėtų kreiptis į tarnybą ir motyvuotai prašyti termino pratęsimo, tačiau į viską žiūrima geranoriškai, svarbiausia, kad rekomendacija būtų įvykdyta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder